Utorak, 5.04.2005.

SKUP PILOTA PARAJEDRILICA


LETAčKI SKUP POVODOM OTVORENJA STARTA «GOLA BRDA» NA KAMEšNICI

Skup će se održati 8,9, i 10.4. 2005 godine u organizaciji Kluba slobodnog letenja PEGAZ iz Hrvaca.

Start Gola Brda nalazi se na nadmorskoj visini od 1.000 metara, a cilj je Gljev nadmorske visine 450 metara što je ukupna razlika od 550 metara. Smjer letenja je jugozapad-zapad. Start se nalazi na području koje je termički vrlo aktivno te pruža velike mogućnosti za prelet.

Cilj je Gljev ( kod Studenca), mjesto udaljeno od Sinja 13 kilometara cestom Sinj-Han-Gljev, gdje će biti za letače organiziran ručak sa besplatnim pićem.

Program skupa:
8.4.2005. Okupljanje i slobodno letenje
9.4.2005. Glavni dan letenja
10.4.2005. Slobodno letenje

Organizator: K.S.L. PEGAZ Hrvace
Suorganizator: S.Z.O.P šibenik
Sponzor: «EM-KA» Pivovara i pekara Split

Kontakt telefoni:
091/534-8502
098/991-6537


Povorku s posmrtnim ostacima Svetog Oca na Trgu Svetog Petra dočekalo je sto tisuća vjernika. Mrtvog Papu nosilo je deset sediaria i pratilo 12 pripadnika švicarske garde.


Tijelo Ivana Pavla Drugog nalazi se ispred baldahina u bazilici Svetog Petra, gdje će ga naredna tri dana posjećivati vjernici. Ceremonija prebacivanja posmrtnih ostataka Ivana Pavla Drugog iz dvorane Klementine u Apostolskoj palači, gdje je bio izložen u nedjelju, do bazilike Svetog Petra započela je u 17 sati i trajala je duže od predviđenoga.

Naime, najprije je bilo najavljeno da će vjernici moći ulaziti u baziliku od 18 sati, pa je zatim početak odavanja počasti pomican sve kasnije, dok nije najavljeno da će za vjernike vrata biti otvorena tek u 21 sat.

Razlog tog odgađanja bio je u pripremi pregrada u bazilici, prostora kroz koji vjernici mogu hodati. Na to se na Trgu Svetog Petra najprije prolomio prosvjedni pljesak, pa zatim poklici - 'Otvorite, otvorite'. Na koncu su vrata bazilike otvorena nekoliko minuta prije 20 sati.

Inače, posmrtne ostatke Ivana Pavla Drugog na leđima je nosilo 10 sediaria, kako su nazivane osobe koje su inače nosile pape (običaj koji je ukinuo Ivan Pavao Drugi), te su uz njih bila dvanaestorica predstavnika švicarske straže.

Od dvorane Klementine prešlo se u duždevu dvoranu pa u kraljevsku i zatim kraljevskim stepenicama do brončanih vratiju onih kroz koja inače ulaze državnici da bi posjetili Papu.

Pojavljivanje povorke s tijelom Ivana Pavla Drugog na Trgu Svetog Petra bio je posebno dirljiv. Trg je bio prepun, što znači da je bilo više od 100 tisuća vjernika, koji su pljeskom pozdravili povorku.

Prije ulaska u baziliku, posmrtni ostaci Ivana Pavla Drugog bili su pokazani prisutnima, što je mnogima izmamilo suze na oči.

Iza posmrtnih ostataka Ivana Pavla Drugog koji su trgom proneseni od brončanih vratiju do glavnih vratiju bazilike Svetog Petra, bilo je šezdesetak kardinala, osobni tajnik Svetog Oca Stanislaw Dziwicz, šef ceremonijala msgr. Piero Marini, prefekt Apostolske palače msgr. James Harvey, zamjenik državnog tajnika msgr. Leonardo Sandri, zatim tri časne sestre Poljakinje koje su pomagale Papi, sobar Angelo Gugel, liječnik Renato Buzzonetti i šef Ureda za tisak Svete Stolice.

U bazilici Svetog Petra liturgiju riječi održao je kardinal kamerlengo Edoardo Martinez Somalo kojem je tijekom molitve drhtao glas od uzbuđenja i tuge.

Nakon što će tri dana biti izložen u bazilici Svetog Petra Ivan Pavao Drugi će u petak, 8. travnja biti pokopan u kripti bazilike Svetog Petra na mjestu na kojem je bio Ivan Pavao XXIII. koji je nakon beatifikacije prebačen u baziliku.
IZVOR:ISKON PORTAL