Petak, 5.02.2010.

Analizom pastrva utvrđene bakterije

U labaratoriju za patologiju Hrvatskog veterinarskog Instituta u Zagrebu analizirane su uginule  potočne pastrve koje je 21. siječnja pronašao ribič Jozo Titlić. Dr. Dražen Orajić šef labaratorija  za Hit radio je istaknuo da je  analizom utvrđeno postojanje bakterija koje mogu izazvati probleme, pa čak i uginuća. Dr. Orajić ističe kako ne može sa sigurnošću potvrditi da su ribe uginule upravo zbog  tih bakterija, kaže  kako bi se trebale napraviti dodatne analize vode i  terenska istraživanja kojima bi se mogao utvrditi  stvarni uzročnik pomora. Dr. Orajić ne isključuje mogućnost fiziološkog stresa  u zimsko vrijeme mrijesta koji je jedan od faktora smanjenja otpornosti.
Mario Vujević predsjednik Braniteljske zadruge Patriot koji je uginule ribe donio na  analizu  u veterinarsku stanicu rekao je da će zahtijevati nove analize vode kojom će utvrditi točan uzrok pomora ribe u Peručkom jezeru.

U Gradskoj vijećnici održana su dva stručna predavanja za poljoprivrednike

U Gradskoj vijećnici održana su dva stručna predavanja za poljoprivrednike. Mr. znanosti Ivana Župić govorila je  ARKOD-u odnosno sustavu evidencije uporabe poljoprivrednog zemljišta, a o  Zakonu u  državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te Pravilniku  o izravnim plaćanjima–predavanje je održao   dipl. ing. Zvonko Balta. Predavanje je posjetilo 30-tak poljoprivrednika.

Pomoć za Haiti

Na današnjem sastanku organizacijskog odbora za „pomoć Haitiju“ dogovoreno je kako će se koncert održati u subotu 13. veljače u sinjskoj sportskoj dvorani.  Nastupit će  sinjski glazbenici i njihovi gosti, a ulaznice će se prodavati po cijeni od  10 kuna. Sinjski Crveni križ u opticaj će staviti i bonove u rasponu od 1 do 5 kuna koji će se prodavati po sinjskim osnovnim i srednjim školama te javnim ustanovama.
Podsjetimo humanitarni koncert za pomoć Haitiju u Splitu održat će se 10. veljače a karte se, po cijeni od 30 kuna, mogu kupiti i u knjižari Axel u Sinju

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić posjetio obitelj Miroslava i Damire Lipotić

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić  danas, 5. siječnja,  je  posjetio obitelj Miroslava i Damire  Lipotić  u kojoj se rodilo 8. dijete. Gradonačelnik ih je darovao prigodnim poklonima, a bit će im uplaćena i jednokratna novčana pomoć od  5000 kuna.

Prezentacija gastronomske ponude Požeško-slavonske županije

Sutra, 6. siječnja,  će se u organizaciji Požeško slavonske županije i komore  obrtnika Splitsko-dalmatinske županije i Udruženja sinjskih  i triljskih obrtnika održati prezentacija gastronomske ponude Požeško-slavonske županije s posebnim naglaskom priprave slavonskog  kulena  i prikaz svinjokolje u 10 sati na Lipotića Guvnu u Trilju uz državnu cestu D-220.

Obavijest

Sutra, 6. siječnja,  će se prigodnom svečanošću svečano otvoriti dječji vrtić “Čarobni pianino“. Početak svečanosti je u 10 sati u  prostorijama vrtića u Tripalovu voćnjaku.

"Krnevaljski dani 2010."

U okviru krnjevalskih svečanosti danas, 5. siječnja,  će Krnjevalska udruga Grada Sinja održati tradicionalnu "arambašijadu" koja će se održati s početkom u 19 sati u restoranu Junak na Gradskom stadionu. Prije toga od 17 sati povorka u kojoj će sudjelovati 8 krnjevalskih udruga iz Dalmacije upriličit će mimohod ulicama grada.

Ovaj vikend je u znaku krnjevalski svečanosti i  u ostalim djelovima Cetinskog kraja. Tako će sutra, 6. siječnja,  na svoje mačkarske rute krenuti Krnjevalska udruga „Didi s Kamešnice“ Gljev, mačkare iz Otoka Živiničke, a za nedjelju u tradicionalnim mačkarskim pohodima bit će mačkare iz  Vedrina, Košuta i Krušvara.

Sport

Pred nama je zanimljiv športski vikend.
Sutra, 6. siječnja,  u susretima A2 košarkaške lige Alkar dočekuje Solina dok triljani ugoščuju Poličnik.

Večeras se u Zadru igra susret 2. kuglačke lige. Sastaju se Donat-zaštita i Sinj.

Stanje na cestama

Opreznije treba voziti po mjestimice mokrim ili vlažnim, te skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje. Duž Jadranske i Ličke magistrale (D 8, D 1) kao i na cestama u gorju mogući su odroni.
Jak vjetar usporava promet na A 6 Rijeka-Zagreb, između čvora Kikovica i tunela Tuhobić.

Zbog radova, zatvoren je tunel Lokva Rogoznica na dionici Jadranske magistrale D 8 Omiš-Dupci, a vozi se naizmjence, obilaznicom s južne strane tunela. U mjestu Podaca vozi se također jednim trakom, naizmjence, zbog sanacije kolnika.

...