Nedjelja, 4.10.2009.

Sport

7. kolo 2. HNL: Junak - Lučko 1:0

7. kolo 3. HNL: Hrvace - Zagora 2:0

Skupocjeni križ, dar cara Franje Josipa, u GlavicamaVrijedno kulturno i etno-blago Marinka Poljaka nedaleko od Sinja. Sva prikupljena kulturna bogatstva - arheološka i etnografska - s područja cetinskoga kraja i Dalmatinske zagore trebalo bi koristiti u ruralnom turizmu

Marinko Poljak iz Glavica pokraj Sinja poznati je kolekcionar, sakupljač kulturnog etno-blaga već više od tri desetljeća. Još je kao dvadesetdvogodišnjak na privremenom radu u Njemačkoj spoznao kolika se kulturna bogatstva - arheološka, etnografska - kriju na području cetinskoga kraja i Dalmatinske zagore, te da bi ih trebalo sačuvati i koristiti u ruralnom turizmu.
Nakon povratka u domovinu, Poljak se, osim što je u Sinju otvorio obiteljski obrt - predionicu, tekstilnu tiskaru i butik - okrenuo kulturnoj baštini, prikupljajući i čuvajući etno-predmete, spašavajući ih tako od propadanja i zaborava.
U njegovoj etno-zbirci u rodnoj kući u Glavicama od svih se predmeta ističe vrlo zanimljiv i vrijedan križ, visok 35 centimetara i težak oko pola kilograma, izrađen u venecijanskoj radionici u 18. stoljeću od čempresa i filigranskog srebra, pozlaćen i prekriven raznobojnim dragim kamenjem. Riječ je o ručnom radu nepoznatog majstora. Križ ima postolje, rukohvat i deset pregradaka u kojima su minijaturne rezbarije - životni put Isusa Krista, a bio je u vlasništvu cara Franje Josipa. U međuvremenu je križ bio i u vlasništvu bitelićkoga župnika don Filipa Rimca 33 godina, pa u obitelji Ezgeta oko 100 godina, a kod Poljaka je više od osam mjeseci.
»Do sada sam prikupio, otkupio, sačuvao, razmijenio ili prodao oko 6000 vrijednih etno-predmeta i imao 20 samostalnih i još toliko skupnih izložbi u Dalmaciji i Zagrebu, ne računajući izložbe po školama, na sajmovima, dernecima, manifestacijama. Riječ je o etno-predmetima koji za mene u početku nisu imali neku povijesnu ili tržišnu vrijednost. Međutim, ispostavilo se kako su baš oni koje sam uspio sačuvati od zaborava najtraženiji.
Jednu etno-zbirku od oko 4000 starih etno-predmeta otkupila je Općina Dugopolje prije devet mjeseci. Preuzeli su sve što sam tada posjedovao, a za ta sredstva sam odmah otkupio ovaj zanimljiv i neprocjenjiv križ koji traži žurnu i stručnu restauraciju, jer je lomljen i krpan. Smatram da križ mora doći na svjetsku pozornicu kršćanskog svijeta, tamo gdje mu je i mjesto«, kaže Poljak.
Dodaje da ako proda križ u idućih mjesec dana, tim će novcem proširiti svoju sadašnju etno-zbirku koja će prerasti u zavičajni etno-muzej nakon što u Sinju pronađe prikladan prostor. Pri tome je oprezan, poučen činjenicom kako mu je u tom gradu 1992. propala investicija vrijedna 60.000 eura.

Vrijedne privatne zbirke
Poljak napominje kako se veliko bogatstvo Dalmatinske zagore krije i u privatnim zbirkama koje bi, dobro osmišljenom organizacijom, mogle imati iznimno značajno mjesto u ruralnom turizmu i u sklopu projekata eko-etno sela, kao poticaj gospodarskog prosperiteta u zaleđu najljepših primorskih šljunčanih plaža. U svojoj novoj zbirci ima i starog skupocjenog keramičkog posuđa: primjerke ogrlica, lančića s privjescima, narukvica, rećina, filigranskih ukrasa, fibula, prstenja, satova, trofejnog oružja i oruđa, umjetničkih slika, starog namještaja, arheoloških predmeta iz korita Cetine iz rimskog i srednjovjekovnog razdoblja, a posebno mjesto je zauzeo opremljeni lutak »Momak s Dinare«. Poljak očekuje posjet predstavnika muzeja, galerija, suvenirnica, turističkih ureda.

Carska nagrada don Filipu Rimcu
»Don Filip Rimac je u Biteliću imao zemlju i kamene kuće od kojih je stariju, dugu 28 metara, sagradio 1872. godine. Tu je podigao i drugu 1905., nakon što je kupio zemljište od moga pra-pradjeda Marka Ezgete. Don Filipovo imanje, kuće i zemlju, poslije je od don špira Novak-Jelinića kupio moj djed Mijo Ezgeta nakon što se vratio iz Amerike. Austrijski car Franjo Josip je don Filipa nagradio skupocjenim križem u Beču zbog zasluga u službi protiv turske vlasti tijekom Bosansko-hercegovačkog ustanka 1875. Križ mu je iz bečkog dvora poslan na župu u Bitelić poštom. Car Franjo Josip mu je dodijelio i austrijsko državljanstvo 1900. Inače, don Filip Rimac je bio jedan od trojice svećenika uz državnu granicu između Austrije i Bosne, kojima je austrijski car dodijelio križ kao nagradu«, priča nam potomak stare obitelji Ezgeta, Neven Ezgeta. Njegovi su stari tijekom Drugog svjetskog rata zakopali križ u trap u blizini kuće. Križ je, pohranjen u škrinji, tek početkom 2009. dospio u zbirku Marinka Poljaka. On će, pak, uskoro posjetiti don Filipove potomke u Lištanima i Rujanima i upoznati ih o sudbini dragocjenog dara njihova pretka.
Nedjeljko Musulin
IZVOR: VJESNIK