Utorak, 4.08.2015.

ANTE VUČIĆ: Sve je spremno da otpočne prva trka!

Uoči  300. alkarskih svečanosti, kratko smo porazgovarali s alkarskim vojvodom Antom Vučićem. 

Vojvodo, pripreme su na samom kraju, je li sve spremno za 300. alkarska nadmetanja?

Aktivno se pripremamo još od travnja, snimajući film, pripremajući se na hipodromu u Sinjskom polju i kao što ste mogli vidjeti i svakodnevnim provama na alkarskom trkalištu. Alkari i alkarski momci spremni su za veliku svetkovinu i jubilej, 300.obljetnicu Sinjske alke uz zagovor i pomoć  Blažene Djevice Marije kao i davne 1715. godine.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sutra obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’ u Sinju

Sutra, 05. kolovoza, Grad Sinj će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća organizirati obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’ – Dana Pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća održat će se u 9 sati na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata (ispred zgrade Gradske uprave), nakon čega će se program obilježavanja nastaviti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred biste prvog hrvatskog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, na istoimenom gradskom trgu u 9 i 30 sati.
Svečana misa povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’ – Dana Pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održat će se istoga dana u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske s početkom u 10 sati.
Ovim putem Grad Sinj poziva sve zainteresirane da se pridruže obilježavanju i svojom prisutnošću uveličaju ovaj blagdan.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Večeras festival pjevača amatera ‘Mikrofon je vaš’

Od 21 sat na starom košarkaškom igralištu kod kina upriličit će se tradicionalni festival pjevača amatera ‘Mikrofon je vaš’.
I ove godine mlade pjevače za nastup je pripremao poznati sinjski glazbenik Joško Delić Zurzi, dok je za tehnički dio festivala zadužen Ivica Ćosić Ćoso.
‘Probe su prošle super, pjevači su dobri, jako dobro smo to savladali proteklih desetak dana. Nastupit će oko 17 natjecatelja. Imat ćemo tri nagrade žirija i tri nagrade publike, s tim da smo ove godine uveli jednu malu novitadu. Naime, odlučili smo da neće biti posebnih glasačkih listića nego će ulaznica ujedno biti i glasački listić’, kazao je Joško Delić Zurzi.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

 

Predstavljanje zbirke poezije ‘Izgubljeni ključ’


U Sinju će se večeras upriličiti predstavljanje zbirke poezije ‘Izgubljeni ključ’, autorice Snježanke Jadrijević.
Knjigu će u Alkarskim dvorima s početkom u 20 sati i 30 minuta predstaviti prof. Ljubica Bandić Alerić, stihove će govoriti prof. Marko Duvnjak, prof. Jakov Dukić, prof. Tatjana Kovač Lovrić, Ivana Župić i sama autorica. U glazbenom dijelu nastupit će Dinko Šarić.
Riječ je inače o prvoj zbirci poezije koja sabire 111 pjesama uglavnom transcendentalne tematike. Autoričine pjesme objavljene su prvi put u zbirci ”Iz kamena cvit” koja je tiskana ratne 1994.g., a koja je tada predstavila poetsko stvaralaštvo 10-tak lokanih neafirmiranih pjesnika iz Sinja i Cetinske krajine. Pjesme Snježanke Jadrijević objavljene su u Cetinskim vrilima, časopisu Smib, zborniku pjesama Solinske knjižnice.
Izdavač je sinjska Udruga Srma, a tiskanje knjige pomogli su Županija splitsko-dalmatinska, Grad Sinj, Općina Otok i Grad Trilj.
IZVOR: WWW.FERATA.HR