Srijeda, 4.08.2010.

Otkrivanje spomen ploče povodom 250-te godišnjice crkve svetog Roka u Medovu Dolcu

U župnoj crkvi svetog Roka u Medovu Dolcu, 8. kolovoza 2010. godine održati će se otkrivanje spomen ploče povodom 250-te godišnjice spomenute crkve. Spomen ploča rad je akademskog kipara Kažimira Hraste, a na brončanom reljefu prikazuje se Isus Krist s Apostolima. Svečano misno slavlje s početkom u 10 sati predvoditi će splitsko-makarski nadbiskup msgn. Marin Barišić.

Poljoprivrednici zainteresirani za zakup državnog zemljišta na području Grada Sinja jutros su Povjerenstvu za provedbu natječaja davali izjave o prihvaćanju, odnosno neprihvaćanju dobivene parcele i cijene zemljišta po pravu prvenstva

Poljoprivrednici zainteresirani za zakup državnog zemljišta na području Grada Sinja jutros su Povjerenstvu za provedbu natječaja davali izjave o prihvaćanju, odnosno neprihvaćanju dobivene parcele i cijene zemljišta po pravu prvenstva.
Povjerenstvo će kompletnu dokumentaciju s listom prvenstva uputiti Ministarstvu poljoprivrede na potvrdu. Ukoliko ne bude primjedbi na provedbu natječaja, buduću zakupci bit će pozvani na potpisivanje ugovora.

Predsjednik Udruge mljekara Splitsko–dalmatinske županije Ivan Putnik kazao je kako je dio poljoprivrednika  nezadovoljan preraspodjelom zemljišta pa će nakon što se donesu pravomoćna rješenja uložiti na žalbu.

Predsjednica povjerenstva, dogradonačelnica Elena Perković Paloš potvrdila je kako su neki poljoprivrednici nezadovoljni preraspodjelom zemljišta, no kaže kako je Povjerenstvo radilo prema kriterijima ministarstva.

Besplatni bežićni pristup internetu na Pijaci

Dana 6. kolovoza (petak) u 10,00 sati na Trgu Kralja Tomislava gradonačelnik Grada Sinja Ivica Glavan, prof.,  pustit će u rad Metronetov HOT SPOT kojim će se građanima Grada Sinja omogućiti da na Sinjskoj Pijaci imaju besplatni bežićni pristup internetu  temeljen na WiFi tehnologiji.
Istodobno će biti prezentirana i web kamera koja je postavljena u suradnji s tvrtkom M4 Markioli Grupa d.o.o.  pomoću koje će građani u bilo kojem trenutku preko interneta na stranici  http://www.tzsinj.hr/webcam.html   moći promatrati središnji trg i okolne ulice, a time će se podredno podići stupanj sigurnosti u Gradu Sinju i omogućiti lakše otkrivanje počinitelja kaznenih i vandalističkih nedjela.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 15. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja

Hrvatski generalski zbor uputio je čestitku hrvatskoj javnosti, osobito braniteljima iz Domovinskog rata povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, povodom 15. godišnjice vojno redarstvene operacije „Oluja“. U čestitki između ostalog stoji kako Hrvatski generalski zbor  ni ove godine neće sudjelovati u kninskom protokolu Vlade RH.

Povodom 15. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja, vrlička HVIDR-a pripremila je proslavu uoči Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti. Od 18,00 sati igrat će se revijalne nogometne utakmice između HVIDR-e Vrlika i HVIDR-e Petrinja, a od 19,00 sati sastaju se HVIDR-a Kaštela i HVIDR-a Čaporice. U glazbenom dijelu, od 21,00 sat posjetitelje će zabavljati Matko i Brane, a nakon koncerta dijelit će se gulaš od divljači.

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Sinj poziva svoje članove i druge branitelje da i ove godine sudjeluju obilježavanju 15. obljetnice vojno – redarstvene operacije Oluja.

Sutra, 5. kolovoza, u 9,00 sati u Sinju bit će položeni vijenci kod spomenika poginulim braniteljima te pred bistom dr. Franje Tuđmana. Nakon toga služit će se sveta misa.
Udruga poziva i na mimihod branitelja koji će se održati sutra u jutarnjim satima u Kninu.

Povodom 15–godišnjice Oluje i dana branitelja mještani Lučana podigli su zavjetni križ svima koji su sanjali, željeli i krv svoju prolili za slobodnu Hrvatsku. Križ je podignut na mjesnom groblju svete Kate, a bit će blagoslovljen danas, 4. kolovoza, u 18,00 sati. Poslije blagoslova održat će se pučka fešta.

“Mikrofon je Vaš”

Tradicionalni festival pjevača amatera “Mikrofon je Vaš” održat će se večeras s početkom u 21,00 sat na košarkaškom igralištu. Ulaznice se po cijeni od 20,00 kuna mogu kupiti u knjižarama Duga i Axel, te prije početka na ulazu.

Sport

Sinoć su odigrane utakmice predkola 17. turnira na uske branke, u organizaciji Udruge za mali nogomet Sinj. Donosimo rezultate:
Košarkaško – Građevinar Podbablje, 3:3 na penale 2:1
Nije bitno – Sinjski uncuti 1:4
Azra 1986 – C.b. Rio 1:1, na penale 3:1 
Ekipa s termina – C.b. Puls 2:3
Dicmo – Limburnija, 0:0 na penale   2:0 
Turnir se nastavlja u petak.

"Dani Alke i Velike Gospe"

U sklopu Dana Alke i Velike Gospe, dana 05.08.2010 na košarkaškom igralištu ( ili u slučaju kiše u sportskoj dvorani), s početkom u 21.00h održati će se 13. revija Sinjskih mažoretkinja i gostiju. Nastupit će 5 grupa sinjskih mažoretkinja, te gosti iz Splita, Solina, Kaštela, Rogoznice, Vodica, Podstrane i Korčule. Ulaz je 10 kn, a ulaznice se prodaju na ulazu na dan revije.

U okviru manifestacije Dani alke i Velike Gospe, u Galeriji Galiotović sinoć je otvorena izložba Foto-video Udruge Sinj „Alka kroz povijest“. Prikazano je preko 200 fotografija i dokumenata te članaka o Alci iz stranih novina. Fotografije prikazuju Alku tijekom 20. stoljeća. Izložba će biti otvorena do pred kraj kolovoza.

U Brnaškoj ulici sinjski umjetnik Andrija Vučković Maći postavio je izložbu svojih radova–skulpture i rad u žici. Izloženo je 20–ak primjeraka. Izložba se može pogledati od 9,00 do 12,00 i od 17,30 do 21,00 sat.

Sinjska umjetnica Snježanka Jadrijević postavila je izložbu u Glavičkoj ulici 37. Izložba je otvorena od 9,00 do 12,00 i od 18,30 do 20,30. Izloženo je 20 radova u raznih tehnika i motiva, a izložba će biti otvorena do 15. kolovoza.

Kronika 92

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom i 46-godišnjakom. Osnovano se sumnja kako je 53-godišnjak kao bivša odgovorna osoba poduzeća s područja Sinja u vremenu od 01.05.2002. godine do 30.09.2005. godine omogućavao nezakonite isplate terenskog dodatka dijelu zaposlenika. Počinjena je znatna materijalna šteta. Također se osnovano sumnja kako je 46-godišnjak kao  odgovorna osoba navedene tvrtke propustio da u zakonom propisanom roku podnese zahtjev za otvaranje stečajnog postupka. Slijedi podnošenje posebnog izviješća zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede dužnosti u slučaju gubitka prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, Općinskom državnom odvjetništvu u Sinju.
IZVOR: PU SD

Stanje na cestama

Pojačan je promet na autocesti A1 u smjeru unutrašnjosti, a na izlazu u Lučkom čeka se oko 20 minuta.
Zbog bure na Paškom mostu i na Jadranskoj magistrali (D 8) između Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. Također zbog bočnih udara vjetra na autocesti A1 između vijadukta Božići i tunela Sv. Rok brzina vožnje ograničena je na 60 km/h.

Opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima. Vozače molimo da vožnju prilagode uvjetima i da održavaju sigurnosni razmak između vozila.


Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti bit će zabranjen promet za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona danas od 15 do 23 sata, a sutra, 5. kolovoza, od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama i na Ličkoj magistrali (D 1).
IZVOR: HAK