Petak, 4.08.2006.

POčELA NATJECANJA ZA 291. SINJSKU ALKU



Danas s početkom u 18 sati počela su natjecanja za 291. sinjsku alku. Danas je 291. bara.

članak 52.
Alkarskim natjecanjima prethode prove koje na Alkarskom trkalištu moraju početi najmanje 15 dana prije same Alke. Kroz prove se odabiru najbolji alkari za sudjelovanje u natjecanju na Bari, čoji i Alki. Bara se održava dva dana prije Alke. Dobitnik Bare dobiva novčanu nagradu, brončanu alku, a u povorci kroz Sinj na koplju nosi znamenje pobjede. Uoči Alke održava se čoja. Dobitnik čoje dobiva novčanu nagradu, srebrenu alku i u znak sjecanja na stare običaje, u povorci kroz Sinj na koplju pronese 311 centimetara crvene čoje. Momku alkara pobjednika Bare i čoje pripada plaketa. Natjecanje na Bari i čoji odvija se po istim pravilima kao i na Alki, ali bez svecane alkarske odore. U natjecanju na Bari i čoji u trećoj trci ne isključuju se alkari bez obzira na broj osvojenih punata u prve dvije trke.

Popis alkara i konačni rezultati:

Tonći Bešlić alajčauš---2,3,2=7
Mladen Vučković----------0,2,2=4
Jakov Jerkan-----------3,2,3=8
Kristian Bikić debitant---2,3,0=5
Ante Runje----------------3,1,1=5
Ivica Filipović Grčić------1,0,2=3
Tino Radanović debitant---2,1,0=3
Denis Gugić---------------1,1,3=5
Nenad Marić---------------3,2,1=6
Nenad Bikić---------------2,1,0=3
Ante Poljak---------------2,2,2=6
Mario šušnjara------------2,2,2=6
Andrija Hrgović-----------2,2,1=5
Dušan Ivandić-------------2,3,2=7
Joško Marić---------------2,2,2=6
Davor Jadrijević----------1,1,1=3
Ivo Zorica----------------1,1,2=4

Slavodobitnik 291. bare je JAKOV JERKAN.



POčINJU HODOčAšćA GOSPI SINJSKOJ

Počinju i hodočašća Gospi Sinjskog. Sutra 5. kolovoza hodočaste stanovnici Glavica Kako nas je informirao tamošnji župnik fra Ivan Akrap polazak s Planice je u 5 sati ujutro, a od svetoga Ante u 6 sati i 20 minuta. Sveta misa sa procesijom u crkvi bit će u 7 sati.

OBLJETNICA SREDIšTA ZA OBUKU VOJNIKA

U 9 sati jutros je počelo obilježavanje 14. obljetnice sinjskog Središta za obuku vojnika, a ujedno se u vojarni danas proslavlja i obljetnica "Oluje" i Dan domovinske zahvalnosti. Gost na obilježavanju i izaslanik iz nadređenog zapovjedništva bio je brigadir Ivan Zelić, zamjenik zapovjednika za izobrazbu i obuku pješaštva. Podijeljena su priznanja, nagrade te činovi za dočasnike i časnike.

POčINJU NATJECANJA ZA 291. SINJSKU ALKU



Danas počinju natjecanja za 291. sinjsku alku natjecanjem za 291. baru koja će se održati u 18 sati na alkarskom trkalištu. Po vodstvom vojvode Ivana čikare alkare kopljanike po prvi put predvodit će alaj čauš Tonći Bešlić, a alkarske momke arambaša Ivo Vukasović.
Vojvoda Ivan čikara za ovogodišnje svečanosti izabrao je 17 alkara kopljanika koji će se natjecati za slavodobitnika:
...

HUMANITARNA UTAKMICA


Jučer je na Gradskom stadionu održana velika humanitarna utakmica Zvijezda Grada Zagreba i selekcije veterana Junaka i Hajduka. Cjelokupni prihod namijenjen je za djecu i mladež oboljelih od malignih bolesti i centru Juraj Bonaći. Na stadionu je bilo više od 3 tisuće gledatelja, a rezultat je bio 6:6.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2006."



Sinoć je u hotelu Alkar predstavljena knjiga prof Velimira Borkovića "MOJ SINJ".

Večeras s početkom u 21 sat na trgu dr.Franje Tuđmana svoj nastup imat će Sinjske Mažoretkinje i njihovi gosti.

U utorak 8. kolovoza od 20 sati bit će predstavljanje knjige profesora dr. Ivice Gusića i Filipa Gusića "Rječnik govora Dalmatinske Zagore i zapadne Hercegovine". Predstavljanje će biti u Gradskoj knjižnici od 20 sati, a predstavljači će biti profesori Anđelko Marić i Milica Dalbello.



SPORT

Počinje Ovoreno prvenstvo Sinja u tenisu. Prijave se vrše na teniskim terenima. Prvenstvo se održava od 9. do 13. kolovoza.
U subotu na trgu dr. Franje Tuđmana održava se turnir ulične košarke, a do ponedjeljka traju prijave za malonogometni turnir na košarkaškom igralištu.

VRIJEME

Promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima, a uglavnom na Jadranu i grmljavinom. Glavnina kiše očekuje se prijepodne. U Dalmaciji će biti najviše sunčana vremena, ali je ponegdje moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, osobito na južnom dijelu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, zatim sjeverozapadni, na većem dijelu Jadrana slab do umjeren, na južnom Jadranu prijepodne i jak jugozapadnjak postupno će okretati na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 22 na sjevernom do 28 Celzijevih stupnjeva na južnom.

IZVOR:METEO.HR