Četvrtak, 4.08.2005.

PRIPREME ZA 290. SINJSKU ALKU

Predsjednik viteškog alkarskog društava Mate Jukić ističe kako je sve spremno za održavanje 290-tih alkarskih svečanosti. Takodjer je izrazio zadovoljstvo jako dobrim odazivom građana Sinja na izložbu "Sinjska alka 1715- 2005 obnova i zaštita".

Na dan alke u gradu se očekuje iznimno velik broj posjetitelja i gostiju. Samo Viteško alkarsko duštvo poslalo je više od 800 pozivnica visokim hrvatskim i inozemnim dužnosnicima, a počele su pristizati i prijave dolaska gostiju

Tako je potvrđen dolazak potpredsjednika Sabora Luke Bebića. Stigle su potvrde 20-tak saborskih zastupnika, nekoliko državnih državnih tajnika i pomoćnika ministara, više crkvenih vjerodostojnika i drugih sportskih i kulturnih djelatnika.

Predsjednik Jukić istakno kako su u Viteškom alkarskom društvu zadovoljni odazivom mnogobrojnih sponzora, uz one stare sve više je i novih sponzorskih ugovora, tako ističe i potpisivanje ugovora s "Coca cola"-om koja će ove godine biti sponzor alkaru Mariju šušnjari, a razmišlja se i o daljnjoj suradnji.

Inače tri dana alkarskih svečanosti u gradu VAD stoji oko milijun i dvjesto tisuća kuna, no financijska konstrukcija Alke naglašava Jukić neće doći u pitanje.

Iako su ulaznice ove godine nešto skuplje nego predhodnih ulaznica za najbolja mjesta na alkarskom trkalištu više nema.

Iz udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Sinja informiraju svoje članove kako karte za 290. Alku mogu predignuti danas do 12 sati i u subotu od 8-10 sati.

OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE AKCIJE "OLUJA"

Koordinacija braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata povodom Dana domovinske zahvalnosti u prostorijama HVIDRe na Trgu dr. Franje Tuđmana otvoriti će spomen sobu kao znak sjećanja na 96 poginulih branitelja s područja Cetinskog kraja. Ispred kordinacije Ante Jozić ističe kako je spomen soba u prostorijama HVIDRA-e privremeno rješenje,a trajno će biti smještaj u alkarskim dvorima.

Otvaranje spomen sobe upriličit će se 5 kolovoza, na Dan domovinske zahvalnosti, u prostorijama HVIDRA-e SINJ na Trgu dr.Franje Tudjmana s početkom u 8 sati.

Povodom Dana Domovinske Zahvalnosti i dana pobjede, te 10. obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja u 9 sati bit će polaganje vijenaca na spomeniku palim braniteljima Domovinskog rata. Sveta Misa služit će se u Crkvi Gospe Sinjske s početkom u 10 sati.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE"

U Muzeju cetinske Krajine otvorena je izložba "Sinjska Alka 1715-2005 obnova i zaštita". Organizatori izložbe su Viteško alkarsko društvo i restauratorski zavod iz Zagreba. Radi s e o izložbi odora, slika i predmeta vezanih uz alkarske svečanosti. Autor izložbe su eminentni stručnajci konzervatorskog i restauratorskog zavoda iz Zagreba i Splita .
Izložba će biti otvorena za posjetitelji do 20. kolovoza.

U Galeriji Galiotović do 10 kolovoza možete pogledati retprospektivnu izložbu skulptura i duboreza Zorana Cvitkovića.

Do 16 kolovoza otvorena je 6. Samostalna izložba slika Snježanke Jadrijević u nazivu Fragmenti stvarnosti. Izložbu možete pogledati u izložbenom prostoru nasuprot Splitske Banke od 9 do 12 i od 19 do 21 sat.

Samostalne izložbene uradke Vesne Bader možete pogledati u Maganića kući na ulazu u grad, dok je Perica Jagnjić svoje slikarske radove izložio u Kontića Kući. Sve izložbe mogus e pogledati u jutarnjem terminu od 9-13 i poslijepodne od 17 do 21 sat.

Sinjsko kulturno ljeto sinoć je bilo uskraćeno neodržanim klapskim koncerom klape Sinj zbog lošeg vremena. Novi koncert najavljen je za četvrtak 11 kolovoza naistom mjestu.

Večeras je tradicionalni dječiji festival mikrofon je vaš. I ove godine pred brojnom publikom 20- tak djece ostvaruje želju i pokazuje glazbeni talent. Natjecanje pjavača amatera održat će se od 21 sat na košarkaškom igralištu kod kina.

Sutra će na prvom programu Hrvatske televizije u izravnom prijenosu od 18,45 minuta biti izravno emitirana emisija Malo Misto.U produkciji mozaičnog programa kojeg potpisuje izvršni producent Goran Ugrin kroz emisju će se pokazati kulturne ,tradicijske i gurmanske vrijednosti grada podno Kamička .

Udruga Veterana i poštovatelja sinjske Alke -Sinj otvara izložbu pod nazivom "Sinj i cetinska krajina kroz stoljeća".Izložba će se otvoriti u petak . 5 kolovoza od 21 sat,a bit će postavljena u Tripalovoj kući. Izloženi eksponati ove uglavnom su vlasništvo sinjkog kolekcionara Marinka Poljaka.

SPORT

športska udruga Gaz iz Trilja organizira sportsko zabavne susrete do 21 kolovoza na terenima na Gazu. Na sportskim susretima subotom i nedjeljom održavaju se turniri u balotama, potezanju konopa, bacanju balote preko rijeke Rude i sl. I ovog vikenda iz udruge najavljuju zanimljivo druženje.

VRIJEME

Jutro je bilo oblačno s povremenim sunčanim razdobljima.U nastavku dana promjenljivo i nestabilno s povećanjem temperature zraka do 32 stupnja celzijeva.