Subota, 4.07.2015.

Podnice na Križnom putu čekaju svoje figurePovodom nadolazeće obljetnice 300 godina od Čudesne obrane Sinja uz zagovor Gospe Sinjske dovršavaju se projekti na Starom gradu.
Tako se, između ostalog, izrađuje staza koji prati postaje Križnog puta, a postavljaju se i rasvjetni stupovi za hodočasnike i posjetitelje Starog grada. Dosad je napravljeno i postavljeno ukupno 10 postaja, od 1. do 7. te 10., 13. i 14. postaja, a dovršenje cijelog projekta ‘Križni put’ očekuje se u rujnu 2016. godine.
Za ostale postaje postavljeni su ogromni kameni blokovi na kojima će se kasnije naći umjetnički prikazi Isusovih muka. Prema informacijama župe Čudotvorne Gospe Sinjske sljedeća instalirana postaja će biti osma, ‘Isus tješi Jeruzalemske žene’, financirana od strane Hrvata iz Australije, a koju je izradio akademski kipar Nikola Vrljić. Brončane figure Isusa i dvije uplakane Jeruzalemske žene postavit će se do blagdana Velike Gospe ove godine.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Mlada misa isusovca Hrvoja MravkaU nedjelju 5. srpnja, u župnoj crkvi Svih svetih u Gali u 10.30 sati, isusovac Hrvoje Mravak proslavit će Mladu misu u rodnoj župi svoga oca pok. Vlade Mravka.

Hrvoje je zaređen za svećenika 21. lipnja u zagrebačkoj katedrali po rukama zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića.

Ovo je petnaesti svećenik od trinaest živućih svećenika iz Župe Gala-Gljev, sedmi živući svećenik iz Gale i treći iz roda Mravaka.

Hrvoje je se rodio u Zagrebu 1979. godine. Završivši osnovno školovanje, pohađao je Jezičnu gimnaziju u Zagrebu. Nakon završene gimnazije, kao laik, nastavio je studij filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu. Osjetivši Božji poziv odlučio je svoj život posvetiti Bogu. U Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriana pohađao je teologiju. Trenutno pohađa poslijediplomski studij pedagogdije na Papinskom sveučilištu Salesiana u Rimu.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Propao pokušaj konstituiranja Vijeća MO Sinj

Propao je pokušaj konstituiranja Vijeća MO Sinj.
Sinoćnjoj sjednici Vijeća MO Sinj nazočilo je 10 od 11 vijećnika, a niti jedan kandidat, od dva predložena, nije dobio potrebnu većinu glasova.
NL Denisa Bobete za predsjednicu Vijeća predložila je Martinu Barbić, koju su podržali samo vijećnici s liste s koje dolazi, dok su ostali bili suzdržani.
Vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSS kandidirali su Damira Župića, za kojeg su također glasovali samo vijećnici s liste s koje dolazi. Ostali su vijećnici i u ovom slučaju bili suzdržani.
Koalicijska lista SDP-HNS-HSU nije dala svoga kandidata.
Drugi pokušaj konstituiranja Vijeća MO Sinj mora se održati u roku od 30 dana. Ako se vijećnici ni tada ne dogovore oko izbora predsjednika, preostaje im i treći, ujedno i posljednji pokušaj konstituiranja. Ako se ni na trećoj konstituirajućoj sjednici vijećnici ne dogovore oko izbora predsjednika Vijeća, Sinjani će na ponovljene izbore za članove Vijeća MO Sinj.
IZVOR: WWW.FERATA.HR