Petak, 4.07.2008.

Opasni otpad u kavi Slane stine

Mještani sinjskih naselja Karakašica i Suhač obavijestili su nadležne inspekcijske službe, gradske i županijske vlasti te policiju o mogućem odlaganju opasnog otpada u rudokop Slane stine u Karakašici, kojim upravlja Ciglana d.d. Sinj. Na teren su izišli direktor Ciglane Ilko Tomašević, predsjednici MO-a Karakašica i Suhač Jerko Librenjak i Miro Bulj te državni inspektor za zaštitu okoliša.

- Ovdje dolaze kamioni i iskrcavaju otpad koji može biti opasan jer se navodno radi o starom željezu iz željezare Split te o otpadu iz "Salonita", kaže Miro Bulj, predsjednik MO-a Suhač.

- Na pritisak građana smo reagirali, a zabrinuti smo jer je ovo vodopropusan teren, u blizini su izvori i potoci i obrađena poljoprivredna zemljišta, dodaje Librenjak. Državni inspektor nije...OPšIRNIJE
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

DANAS ODLUKA O POčETKU RADA BAZENADanas bi poglavari Sinja trebali definirati odnose Grada i koncesionara Gradskog bazena Milivoja Bebića. Na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva članovima je podijeljen radni materijal Ugovora o kojem bi se trebali očitovati i donijeti konačnu odluku o početku rada bazena.

UPIS U SREDNJE šKOLE

Do 16 sati danas će potrajati upisi u prve razrede srednjih škola. Svi učenici koji se ne uspiju upisati u prvom upisnom roku moći će prijave predati u drugom roku koji počinje u ponedjeljak.
Podsjetimo, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji ostala su 4 slobodna mjesta u programu klasične gimnazije.
U Gimnaziji Dinka šimunovića nepopunjeno je 5 mjesta.
U Srednjoj strukovnoj školi u drugom upisnom roku primat će se prijave za krojača u kojima ima 29 slobodnih mjesta.
U Tehničkoj industrijskoj školi Ruđera Boškovića slobodna su 2 mjesta za zanimanje autolimar, 8 bravara, 3 tokara, 10 vozača i 21 mjesto za zanimanje stolar.

SINJSKO RODILIšTE "RODILIšTE-PRIJATELJ DJECE"

Sinjsko rodilište danas će ponovno dobiti status "Rodilište - prijatelj djece" kojeg provodi UNICEF. Podsjetimo, rodilište u Sinju je 1998. godine usvojilo UNICEF-ove standarde te prvi put dobilo status "Rodilište- prijatelj djece".
Svečano proglašenje sinjskog rodilišta "Rodilište - prijatelj djece" održat će s početkom u 12,00 sati. Svečanosti će nazočiti predsrtojnica UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj Tanja Radočaj te profesorica Zoru Zakaj. Očekuje se i dolazak predstavnika Grada, županije te županijskog Doma zdravlja.

OBAVIJEST

Iz Samostana čudotvorne Gospe Sinjske pozivaju vjernike s čitavog područja sela Glavice da u nedjelju, 6. srpnja, dođu u mjesnu crkvu svetoga Ivana, kako bi se nakon svete mise koja počinje u 10,00 sati, dogovorili o detaljima obnove i uređenja njihove crkve. Poziv se posebno odnosi na punoljetne članove obitelji. Svetu misu će predvoditi gvardijan fra Bože Vuleta.

OBAVIJEST

"Likomed veterina" i danas na području općine Otok vrši larvicidnu dezinsekciju polaganjem diflox compresa u stajaće vode i septičke jame. Za dodatne informacije građani se mogu obratiti na broj 701 - 400 za vrijeme ranog vremena od 8 do 15 sati.

OBAVIJEST

U organizaciji sela Gljev u subotu, 5. srpnja, će se održati turnir balota "šalda". Igra se sustav 3 plus jedan. Prijava ekipa na broj 098/810-515. Turnir će trajati do 13. srpnja.

KRONIKA 92

PP SINJ, 03.07.2008. g. oko 11,20 sati, na D-1, u mjestu Otišić, pedesetsedmogodišnjakinja je upravljala OA marke Seat, dubrovačkih registracijskih oznaka, i kretala se iz smjera Sinja. Zbog neprilagođene brzine, izgubila je nadzor nad vozilom i sletjela van kolnika te se ponovno vratiti na kolnik. Tom prilikom prelazi na prometni trak namijenjenu kretanju vozila iz suprotnog smjera i prednjim dijelom OA udara u prednji dio autobusa dubrovačkih oznaka, kojim je upravljao tridesetpetogodišnjak. Pedesetsedmogodišnjakinja je kolima HMP prevezena u Opću bolnicu Knin, gdje je od zadobivenih ozljeda preminula. Tridesetpetogodišnji vozač autobusa prevezen je u KBC Split, gdje su mu konstatirane LTO. U autobusu se je nalazilo 10 putnika od toga 9 francuskih državljana, koji su zadobili manje ogrebotine, ali nisu zatražili liječničku pomoć. Zbog prometne nesreće cesta D-1 je u vremenu od 11,25 sati do 14,00 sati bila zatvorena za promet, koji se odvijao zaobilazno.
IZVOR: PU SD