Nedjelja, 4.05.2008.

Bitelić: Paragliderku iz Slovenije bura otpuhala u smrtSlovenska državljanka Mojca S. (37) koja je nešto prije 14 sati nestala u Biteliću tijekom natjecanja u paraglidingu, u 15.30 sati pronađena je mrtva.

Nesretnu Slovenku pronašli su splitski spacioci na južnoj strani Svilaje, predio Orlove stine.

Naime, prema prvim informacijama Mojca se na natjecanju pojavila već oko 11 sati, a svojim je paragliderom poletjela nešto prije 14 sati. Baš u to vrijeme na području oko Bitelića zapuhala je bura, koja ju je otpuhala prema Svilaji.

U pomoć policiji i okolnom stanovništvu koji su krenuli u potragu za Slovenkom pridružilo se desetak članova Gorske službe spašavanja Split. Oko 15.20 sati uzletio je i helikopter sa šest članove posade...

Potraga je brzo okončana, samo, nažalost, s tragičnim ishodom...
IZVOR: www.glasdalmacije.hr

Praznik cvijeća u čast splitskim olimpijcimaPRIPREME-Splitska cvjetna olimpijada u carskim podrumima otvara se u ponedjeljak
Autor Slavica Vuković
SPLIT. Kamioni s biljkama i umjetninama cijeloga su jučerašnjeg dana stizali u drevne Dioklecijanove podrume. U ponedjeljak sve mora biti spremno za 33. praznik cvijeća koji će okupiti više od 110 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Vesna Podlipec, direktorica Parkova i nasada, koji su četvrtu godine glavni organizator Sajma, jučer je s Vedranom Matošićem iz Turističke zajednice, koja je sa splitskim Poglavarstvom pokrovitelj manifestacije, novinare informirala o posebnostima ovogodišnjega Praznika cvijeća.

Cvjetna baklja
Manifestaciji smo dali ime Splitska cvjetna olimpijada kako bismo zahvalili svim 67 olimpijaca koji su u naš grad donijeli 83 medalje. Ovaj grad proslavio je sport, a mi ćemo im se Praznikom cvijeća odužiti rekla je Podlipec.

Prema njezinim riječima, atrakcija neće nedostajati. Najavila je niz zanimljivih izložaka: cvjetna Blanka Vlašić koja preskače gredu, šolin bob, Gusarov četverac okićen cvijećem, bicikl, kajak te cvjetni olimpijski plamen.

Priredbu bi u ponedjeljak u 21 sat trebao otvoriti jedan olimpijac splitski gradonačelnik Ivan Kuret.
U istočnome dijelu podruma predstavit će se umjetnici.

Svečanome otvaranju prethodit će natjecanje florista, koji će se ove godine okupiti u iznimno jakoj konkurenciji. Uz domaće, natjecat će se floristi iz Slovenije, Rusije, češke i Italije. Osobito je zanimljiva gošća iz Rusije, jedna od najuglednijih majstorica floristica koja cvijećem opskrbljuje Kremlj.

U ponedjeljak, na dan otvaranja Praznika cvijeća, u 11 sati će se na rivi održati happening sa stotinjak djece, sudionika natjecanja u ekokvizu. škola pobjednik ekokviza za nagradu će otputovati u neki od hrvatskih nacionalnih parkova, vjerojatno Plitvice.

Nastojimo u sve priredbe povezane uz Praznik cvijeća uključiti što više naših sugrađana, osobito mladih. Upravo zato je djeci do 12 godina besplatan ulaz u podrume, kao i organiziranim grupama. Inače, cijena ulaznice je kao i lani, 25 kuna. Izložba je otvorena do 10. svibnja svaki dan od 9 do 22 sata obavijestio nas je Vedran Matošić.

Kalajžićev perivoj
Uoči Praznika cvijeća održano je tradicionalno natjecanje za najljepši vrt Splita.
Grand prix za najljepši splitski perivoj dobili su Suzana i Josip Kalajžić za vrt u Spinčićevoj ulici.
IZVOR: www.vecernji.hr