Utorak, 4.02.2020.

Na sinjskom području raste broj oboljelih od gripe

U 5. tjednu sezone gripe Nastavni zavod za javno zdravstvo u Sinju bilježi 32 slučaja oboljenja. Kako doznajemo od dr. Ane Kokot Živalj, voditeljice sinjske Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo najveći broj oboljelih pripada dječjoj populaciji.

Naime, čak 78 posto ili 25 oboljelih pripada dobnoj skupini od 0 do 6 godina. U populaciji od 7 do 14 godina zabilježena su 3 slučaja oboljenja, a u dobi od 30. – 64. godine života broj oboljelih je 4. Iz NZJZ očekuju da će broj oboljelih od gripe u ovom tjednu rasti.

Prevencija od gripe osim cijepljenja je što više unositi hranom dovoljno vitamina u organizam, boraviti na svježem zraku, baviti se fizičkim aktivnostima, izbjegavati zatvorene prostore i gužve, pokušati izbjegavati bliske kontakte s bolesnim ljudima, prati ruke redovno sapunom i vodom, posebno nakon kašljanja i kihanja, mogu se koristiti i dezinficijensi na bazi alkohola, prekriti nos i usta maramicom u slučaju kašljanja ili kihanja, baciti maramicu u smeće poslije korištenja, piti što više tekućine i pokušati održati kontrolu nad stresom.
IZVOR: WWW.FERATA.