Četvrtak, 3.12.2020.

Počela svinjokolja, u cetinskom kraju za sada nema trihinele


Uobičajeno na kraju studenog i početkom prosinca vrijeme je za svinjokolju, koja je naravno uhvatila maha i u cetinskom kraju.
Veterinari kažu kako svinjokolja još uvijek nije u punom jeku, ali svakodnevno pregledavaju uzorke mesa na trihinelozu. Na području Sinja od početka svinjokolje do danas je pregledano oko 1000 uzoraka mesa svinja, na području Hrvaca 350, a u Trilju je broj pregledanih uzoraka oko 500. Ono što je bitno iz svih ovih podataka, do sada svi nalazi na trihinelozu bili su negativni.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Međunarodni dan osoba s invaliditetom


Danas, 3. posinca je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom, kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom.
Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR