Petak, 3.12.2010.

Predsjednik Josipović nazočio potpisivanju Povelje o prijateljstvu i suradnji Sinja i Barbana (HINA)Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je izaslanstva grada Sinja i općine Barban povodom potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji, a takvu su povelju potpisali i predstavnici sinjskog Viteškog alkarskog društva i barbanske Trke na Prstenac.
Predsjednik Josipović pokrovitelj je i Sinjske alke i Trke na prstenac, a ove je godine bio nazočan na obje stare viteške konjičke utrke što se u Sinju i Barbanu odvijaju u kolovozu. Tada je, otvarajući Trku na prstenac na kojoj su bili i predstavnici Sinjske alke i Grada Sinja, prihvatio poziv načelnika Barbana da bude kum pri potpisivanju povelje prijateljstva između Viteškog alkarskog društva i Društva Trke na prstenac.
Tako su u predsjedničkom Uredu danas Povelju o prijateljstvu i suradnji potpisali gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i načelnik općine Barban Denis Kontrošić te predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić i predsjednik društva Trka na prstenac Mladen Kancelar.
Trka na prstenac baštini tradiciju od 1696., pa je ona starija 19 godina od Sinjske alke. No, Sinjska alka davno je prešla okvire Sinjske krajine i poznata je i omiljena širom Hrvatske, dok je Trka na prstenac dosad bila u istarskim okvirima.
Obje manifestacije nastale su iz drugačijih razloga: Alka kao slavljenje pobjede nad Turcima 1715., a Trka kao dodatni sadržaj gospodara Barbana za sajmenih dana.
Predsjednik Društva trka na prstenac Mladen Kancelar ranije je u javnosti isticao kako je osobno šest puta bio na Alci s kojom je bio uvijek ponovno ushićen. Tada je izrazio i želju preuzeti pozitivna iskustva od Alke i podići Trku na višu razinu i dati joj veću turističku, sportsku i kulturnu važnost.
IZVOR: Ured Predsjednika Republike Hrvatske

Sport

Subota 04/12/10

Košarka, A1 liga - 9. kolo, 20:30 Alkar-Zabok

Nogomet, 4. HNL Jug, 13:00 Orkan - OSK

Županijska nogometna liga:
13:00 Hvar-Vrlika
13:00 Jadran S-Čaporice


Rukomet
2. HRL Jug (rukometaši), 18:00 Trilj Pršut Voštane - Kamičak

2. HRL Jug (rukometašice) 17:00 ŽRK Sinj - Kaštela


Nedjelja 05/12/10

Nogomet
4. HNL Jug, 13:00 Glavice-Kamen

ŽNL, 13:00 Mračaj-Tekstilac

Košarka
B1 liga, 18:00 Cetina Trilj-Amfora Makarska

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Viseći most (2)

Prije nekoliko dana Ferata je objavila članak Jerka Blajića o triljskom visećem mostu. Podsjećamo, u tom članku je spomenuta inicijativa triljskog HSP-a da se što prije, zbog sigurnosnih razloga, pristupi sanaciji visećeg mosta preko Cetine.
O tom problemu raspravljalo je i Gradsko vijeće Trilja i 15. studenoga donijelo odluku da se do kraja tekućeg tjedna izvrši stručna procjena sigurnosti mosta.
Od tada je prošlo desetak dana, a triljski HSP je jučer na svom blogu uputio oštru kritiku prema gradskoj vlasti zbog neprovođenja odluke Gradskog vijeća.
Triljski pravaši, između ostaloga navode: „Osjećamo se dužni da damo građanima Trilja informacije u vezi visećeg mosta i njegove sanacije od strane gradskih vlasti. Informacije koje mi imamo i koje smo dobili od gradske vlasti što se tiče visećeg mosta su jedna velika nula. Ne znamo jesu li uopće izišli na teren i vidjeli stanje i koja su to nadležna tijela koja će izvršiti procjenu mosta..."
HSP na kraju svog bloga još jednom upozorava da triljski viseći most „na nekim mjestima i dalje predstavlja veliku opasnost za sve ljude koji se sa njima služe“.Blog triljskog HSP-a i priložene fotografije visećeg mosta, možete pogledati na http://hsptrilj.bloger.hr/.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Kino danas

U sinjskom kinu danas od 18,00 sati možete pogledati film Luca Bessona "Artur 3" (RAT DVAJU SVJETOVA).

SRMA slavi 5. rođendan

Udruga Srma obilježava 5. godišnjicu rada. Tim povodom, uoči Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca, Srma organizira prezentaciju svog dosadašnjeg rada, te izložbu fotografija i radova koji su nastali na kreativnim radionicama. Prezentacija će se održati u Palači Tripalo u Sinju, večeras s početkom u 18 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Žana Lelas dobila terapeutskog psa

Dušan Roguljić zvani Zemo i Mario Vujević zvani Vegi iz Braniteljske zajednice “Patriot” u četvrtak su Žani Lelas darovali kujicu Suzi pasmine chow chow staru 2 mjeseca i 20 dana. Suzi će kod Žane imati ulogu terapeutskog psa. Žana je Suzi dočekala s malim strahom, ali čim ju je nekoliko puta pomilovala sprijateljile su se. Kujica je iz Roguljićeva legla i već je socijalizirana...Opširnije
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Cetina i dalje opada

Vodostaj rijeke Cetine i dalje opada. U ponoć je na mjernom mjestu na Hanu izmjereno 331 cm, a jutros u 6,00 sati 279 cm. Na vodomjeru u Trilju u ponoć je Cetina bila na 330 cm, a u 6,00 sati 327cm.
Dotok vode u akumulaciju Peruča je 260 metara kubnih u sekundi a ispušta se 58 kubika. Jutros u 07,00 sati kota je bila na 355,30 metara nad morem.   
Rukovoditelj obrane od poplave Županije splitsko–dalmatinske Živko Barbarić nam je kazao kako je stanje pod kontrolom te da će se voda iz Peruče ispuštati dozirano, u dogovioru s HEP-om. Na gospodarstvu Milardović od srijede do jutros vodostaj Cetine opao je za jedan metar.
Prema podacima s Meteorološke postaje Sinj u posljednja 24 sata u Sinju je palo 16 litara kiše po metru četvornom.
Podsjećamo kako su za sav promet i dalje zatvorene županijske ceste Rumin – Obrovac Sinjski, zbog izlijevanja rječice Rumin, i Gornji Bitelić – Donji Bitelić, zbog izlijevanja izvora Ponikva.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izložba fotografija "Tebi sinjski puče"-

Danas, 3. prosinca,  u Galeriji Galiotović s početkom u 19,00 sati,  u  organizaciji Foto-video udruge Sinj, održat će se izložba fotografija "Tebi sinjski puče" .

UTIS u akciji

Povodom Svjetskog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava sutra, Udruga tjelesnih invalida Grada Sinja poduzet će aktivnosti kojima žele ukazati na problem arhitektonskih barijera u gradu Sinju.
Tako će članovi Udruge obići nekoliko gradskih lokacija koje su nedostupne za osobe s posebnim potrebama. Članovi UTIS-a će obići prilaze Splitske banke, HZZO –a Sinj, Centra za socijalnu skrb, Doma zdravlja Sinj te sinjske Pošte, a ukazat će i na ostale gradske lokacije koje se moraju prilagoditi osobama s posebnim potrebama.
Kako bi ova akcija dobila na važnosti, danas, 3. prosinca, u 17 sati u sinjskoj gradskoj vijećnici, održati će se okrugli stol na temu „Arhitektonske barijere u Gradu Sinju“, a prikazat će i kratki film o problemima na koje nailaze osobe s posebnim potrebama u našem Gradu i njegovoj okolici.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Obavijest

U subotu 4.12.2010.g. u Sinju se održava 4. edukativna radionica za udruge. Udruga UTIRUŠ (Uruga tajnika i računovođa u školstvu - Trogir) održat će poludnevnu edukativnu radionicu u prostorijama Crvenog križa Sinj u vremenu od 9-13 sati. Tema radionice:- blagajničko / gotovinsko poslovanje- ugovorni odnosi (ugovor o djelu, autorski ugovor). ...

Sport

U nedjelju, 05.12.2010. igraju se utakmice pretposljednjeg kola jesenskog dijela sezone 2010./2011. 1. malonogometne lige Udruge za mali nogomet Sinj. Najavljujemo zanimljive utakmice, od kojih je jedna posebna. To je derbi susret između 1. i 2. momčadi lige, ekipe C.B. Ozzy Best i ekipe Iko prometa.
Ekipa Ozzy Best je vodeća nakon 9 odigranih kola. Posljednje tri godine osvajala je ovo natjecanje, a prošle godine sudjelovala u finalu Božićno – novogodišnjeg turnira. Momčad je sastavljena od iskusnih malonogometaša sa sinjskog područja, vođena čvrstom rukom jednog od poznatih Sinjskih zaljubljenika u mali nogomet, Harija Bubala.
Nasuprot te momčadi je mlada i poletna ekipe Iko promet, momci koji su svojim dosadašnjim igrama svima dokazali da spadaju u sami vrh Sinjskog malog nogometa. To potvrđuje i njihovo trenutno drugo mjesto na tablici sa samo jednim bodom zaostatka za vodećim.
I ostale utakmice biti će zanimljive za ljubitelje malog nogometa koji znaju gdje će provesti nedjeljno poslijepodne - Sinjska sportska dvorana, početak u 14:30h.
14:30, TORCIDA C.B. KING – MOVRAN MUĆ
15:25, Š.D. DICMO – AZRA 1986
16:20, IKO PROMET – C.B. OZZY BEST
17:15, MNK SATRIĆ CASPER – Š.D. BRANITELJ
18:10, BRNAZE – MNK SUTINA
19:05, C.B. RODA – JUKIĆ DAM
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Stanje na cestama

Snijeg otežava promet u Gorskom kotaru, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a slab pada u Lici. U ostatku zemlje kolnici su uglavnom mokri i skliski od kiše, a ponegdje ima i raskvašenog snijega. Jak vjetar puše na dionici autoceste A 1 Prgomet-Ravča.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometovanja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu:
u Lici:
D 42 Josipdol-Poljanak i
D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo.

Do 17 sati, na dionici autoceste A 1, između čvorova Žuta Lokva i Otočac, od 133. do 134. +400 km, u smjeru Splita, vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h, zbog kontrole promet od strane policije.

Za sav promet zatvorene su ceste:
- D 512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica, zbog odrona. Obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D 8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča
- ŽC 6055, Oklaj-Kistanje, zbog odrona. Obilazak je preko Knina.
IZVOR: HAK