Utorak, 3.11.2009.

Održana 7. sjednica Gradskog vijeća Grada SinjaDanas, 03. studenog 2009. godine (utorak), u u Gradskoj vijećnici Grada Sinja održana je  7. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja sa sljedećim dnevnim redom:

1. Primljena je na Izvješće Mandatne komisije Gradskog vijeća Grada Sinja da su zbog obnašanja nespojive dužnosti vijećnice  Kristine Križanac ispunjeni svi uvjeti za mirovanje mandata, te da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za početak mandata zamjenika vijećnika Stjepana Filipovića-Grčića,...

Na području Cetinskog kraja evidentirano oko 120 osoba koje imaju simptome nove gripe H1N1

Na području Cetinskog kraja do jučer, 2. studenoga, je evidentirano oko 120 osoba koje imaju simptome nove gripe H1N1, takozvane svinjske gripe. Ovu informaciju nam je potvrdio dr. Pero Rizvan iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koji nam je kazao kako je u posljednja 24 sata na sinjskom području evidentirano još 25 novih slučajeva oboljenja. Dr. Rizvan naglašava kako ove osobe imaju kliničke simptome koji upućuju da se radi o ovom tipu pandemijske gripe.
Cijepljenje protiv sezonske gripe počet će u četvrtak, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.  U domove zdravlja i županijske zavode za javno zdravstvo do tada bi trebale stići prve količine od ukupno 650 tisuća doza cjepiva. Prednost pri cijepljenju imat će osobe iznad 65 godina života, kronični bolesnici i zdravstveni radnici.
Prve doze cjepiva protiv nove gripe H1N1 očekuju se potkraj prosinca.

Stacionar i rodilište u Sinju ne posluju s gubitcima

Povjerenstvo za ispitivanje i utvrđivanje financijske opravdanosti Doma zdravlja Sinj, kojeg je imenovao gradonačelnik Sinja, utvrdilo je kako stacionar i rodilište u Sinju ne posluju s gubitcima, što je suprotno izjavama dr. Mirana Propadala ravnatelja županijskog Doma zdravlja. Na sastanku je istaknuto kako se sinjska ispostava Doma zdravlja ciljano devastira, nedostaju specijalisti, problematična su stanja na dijalizi i pedijatriji a veliki su i gubitci na uputnicama. Članovi povjerenstva, među kojima su i liječnici, tvrde kako određen broj liječnika privatnika guši razvoj sinjske ispostave Doma zdravlja. Zaključak je povjerenstva kako bi se problem Doma zdravlja u Sinju trebao riješiti izdvajanjem ispostave ili barem ostankom stacionara i rodilišta. Sa zaključcima današnjeg sastanka bit će obaviješten župan Splitsko-dalmatinski Ante Sanader.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je postupak inspekcijskog nadzora nad radom Športsko ribolovnog društva "Cetina“ iz Sinja

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je postupak inspekcijskog nadzora nad radom Športsko ribolovnog društva „Cetina“ iz Sinja kako bi se utvrdilo činjenično stanje vezano uz navodno organiziranje natjecanja u ribolovu na pastrvu živim mamcem na rijeci Rudi, za koju je ovlaštenik ŠRD „Cetina“ iz Sinja dobio ribolovno pravo.
Zahtjev za provedbom inspekcijskog nadzora nad sinjskim ribičima Ministarstvu je uputila Braniteljska zadruga "Cetinske Košute" te športskoribolovna društva "Didovina" Otok, "Zeleni Vir" Hrvace i "Pastrva" Trilj.
U dopisu kojeg je Hit radio dobio iz ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja stoji kako je Temeljem Zakona o slat­kovodnom ribarstvu zabranjen športski ribolov uz uporabu prirodnih živih ili mrtvih mamaca u stalnim staništima ribolovnih voda u kojima obitavaju sve vrste pastrva te mladica, glavatica i lipljan.

Obavijest

KUD Brnaze poziva svoje članove i druge građane da dođu u četvrtak 5. studenoga, u Dom u Brnazama od 19,00 do 22,00 sata i sobom ponesu osobnu iskaznicu ili rodni list radi obnavljanja evidencije članstva. Popis članova dostavit će se, sukladno Zakonu o udrugama i pravilnikom o obrascima i načinu registra udruge, nadležnom uredu državne uprave Splitsko–dalmatinske županije. 

Grad Vrlika započinje sa katastarskom izmjerom

Grad Vrlika započinje s katastarskom izmjerom na cijelom svom području. Izmjere će se vršiti za Grad Vrliku i njenih 9 naselja na 24 tisuće hektara. Kako doznajemo od tajnika Vrlike Mile Gverića dokumentacija zemljišnika zapaljena je u drugom svjetskom ratu i nikada nije obnovljena. Radi se o vrlo skupom projektu vrijednom gotovo 3 milijuna kuna kojega će zajednički financirati Državna geodetska uprava i Grad Vrlika. Prvi i osnovni cilj je napraviti izmjeru za Grad Vrliku i njenih 770 hektara zemljišta. Pred početak radova sutra će se u Vrlici održati svečanost na kojoj će nazočiti predstavnici Ministarstva pravosuđa, Općinskog suda u Sinju, Katastarskih ureda iz Splita i Sinja i predstavnik izvoditelja tvrtke Geomatika Trilj d.o.o.

Obavijest

Upravni odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko – dalmatinske županije raspisao je natječaj za provedbu Programa kreditiranja razvitka poljoprivrede i agroturizma za 2009.  Natjecati se mogu fizičke i pravne osobe vlasnici ili korisnici poljoprivrednog zemljišta i gospodarskih objekata koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Obavijest

Zbog radova izgradnje kanalizacijskog kolektora u Sinju za promet je zatvorena Ulica 126. brigade, od mosta kod vojarne Kula do raskrižja prema Domu zdravlja. Promet se preusmjerava preko Alkarskog trkališta. Radovi će trajati 10-ak dana.

Kino danas

U sinjskom kinu još danas, s početkom u 19,30 sati, prikazivat će se film „Nemilosrdni gadovi“. U glavnoj ulozi Brad Pitt.