Petak, 3.08.2012.

Spomen ploča Nikoli CerinićuMinistrica kulture RH Andrea Zlatar Violić u radnom je posjetu Gradu Sinju, u kojem je jutros otkrila spomen ploču najtrofejnijem alkaru Nikoli Ceriniću.
Spomen ploča postavljena je na kuću u kojoj je stanovao Nikola Cerinić, a ministrica kulture ploču je otkrila u pratnji predsjednika Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukića, predsjednika Časnog suda VAD-a Andrije Filipovića Grčića te sinjskog gradonačelnika Ivice Glavana. Ministrica Andrea Zlatar Violić kazala je kako joj je iznimno zadovoljstvo biti danas u Sinju. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

297. Bara Ivi Zorici

Alkar Ivo Zorica je pogotkom u sridu te s ukupno osam punata osvojio 297. Baru.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izložba Snježanke Jadrijević

U palači Tripalo sinoć je otvorena izložba slika Sinjanke Snježanke Jadrijević. Izloženo je 26 radova u ulju, akrilu, akvarelu i pastelu raznih motiva. Izložba će biti otvorena do 15. kolovoza, a može se pogledati svaki dan od 10 do 12 i od 18,30 do 20,30 sati
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Otvaranje izložbe u galeriji Sikirica

U okviru manifestacije 'Dani Alke i velike Gospe' sutra će se u galeriji Sikirica upriličiti svečano otvaranje izložbe Sinj – pogled na stvaranje jednog grada.
Izložba je dio šireg projekta Galerije o nastanku Sinja kao urbane sredine te obuhvaća razdoblje s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložbom će biti prikazano stotine eksponata istaknutih obitelji i i pojedinaca grada Sinja, a posebno je zanimljivo što su svi izlošci preuzeti iz obiteljskih kuća te se dio njih još uvijek upotrebljava u svakodnevnom životu.
Izložbu će sutra u 13 sati u Galeriji Sikirica u alkarskim dvorima otvoriti predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Ovog vikenda - najveća proslava Dana Pobjede i Domovinske Zahvalnosti i Dana Hrvatskih Branitelja u ČavoglavamaOstalo je još samo nekoliko dana do održavanja najveće proslave Dana Pobjede i Domovinske Zahvalnosti i Dana Hrvatskih Branitelja Čavoglavama. Budući da ova tradicionalna i popularna proslava ima čvrste i rekordne posjete i ove se godine očekuje vrlo velik broj posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

Vjerski, glazbeni, sportski i etno program u Čavoglavama sačinjen je od:

10:00h Sv. Misa za sve poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana (u crkvi sv. Ilije u Kljacima)

16:00h Bikerski defile Drniš – Čavoglave

19:00h Mimohod povijesnih postrojbi HV-a

17-21h Etno program (pored crkve)

17-19h Sportski program (malonogometne utakmice na školskom igralištu)

19:00h Viteška igra Kumpanjija iz Smokvice - 19:30h Edukativno predavanje o „Oluji“ (na školskom igralištu)

20-21h Sportski program (malonogometne utakmice na školskom igralištu)

21:00h  veliki koncert – NASTUPAJU: Thompson, Željko Bebek, Opća Opasnost, Mate Bulić

24:00h vatromet

Uz to u Čavoglavama će se cijeli dan održavati i nastupi mažoretkinja, limene glazbe i tamburaških sastava.

Vojvodina zapovid broj 297SVEČANA ZAPOVID ALKARSKOG VOJVODE BROJ 297

Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku koja se odigrala 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti.

Pod drevnim zidinama sive tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natopivši krvlju svaku stopu hrvatske zemlje.

297. alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počinju 297. alkarske svečanostiNadmetanjem alkara za pobjednika Bare, danas u 17,30 sati na Alkarskom trkalištu u Sinju počinju 297. alkarske svečanosti.U Sinju se već nekoliko dana osjeća pravi alkarski šušur. Na ulicama je sve više Sinjana, kako onih koji žive u rodnom gradu, tako i onih iz drugih krajeva zemlje i svijeta, kao i gostiju koji u sve većem broju stižu u grad pod Kamičkom.

Sinjani će, po običaju, s tribina pratiti nadmetanja za Baru i Čoju, a Alku će prepustiti gostima koji su unaprijed rezervirali karte, kojih ni ove godine neće biti u slobodnoj prodaji.

Iz VAD-a saznajemo kako vlada veliki interes medija koji će izvještavati o događanjima na 297. Alki. Akreditacije je već zatražilo 60-tak medijskih kuća, a zahtjevi će stizati do posljednjeg dana, odnosno do nedjelje, 5. kolovoza.

Potvrđen je dolazak visokih državnih dužnosnika, pokrovitelja Alke i predsjednika RH Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića. U ime predsjednik Sabora Borisa Šprema, koji zbog zdravstvenih razloga ne može doći, na Alki će biti sva tri potpredsjednika Sabora. Potvrđen je dolazak predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, 10-tak veleposlanika u RH, te 10-tak ministara.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Festival 'Klape Gospi Sinjskoj'

U dvorištu sinjskog Franjevačkog samostana večeras u 21 sat održat će se 4. festival marijansko-duhovne klapske pjesme Klape Gospi Sinjskoj.Na festivalu će nastupiti 15 klapa iz cijele Hrvatske, koje će izvoditi skladbe iz bogate baštine marijanskih pjesama.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske, a svečano će ga otvoriti potpredsjednik Sabora Josip Leko.

'Ovogodišnji festival i CD s pjesmama posvećujemo Klapi Sinj koja ove godine slavi 30 godina svog osnutka i kontinuiranoga rada. Klapa Sinj i njen voditelj Mojmir Čačija, koji je i umjetnički direktor Festivala, omogućili su pokretanje i održavganje festivala Klape Gospi Sinjskoj', kazao nam je utemeljitelj i idejni začetnik Festivala fra Bože Vuleta.
Festival je humanitarnog karaktera. Prihod od ulaznica i prodaje CD-a namijenjen je Fondu Gospe Sinjske.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Tekstilcu turnir 'Dani Oluje'

Na Sportskom centru Ivica Poljak-Sokol i Andrija Alčić održan je nogometni veteranski turnir povodom dana Oluje na kojem su sudjelovale četiri momčadi.
Veterani nogometnog kluba Tekstilac organizirali su turnir naziva Dani Oluje na kojem su sudjelovale momčadi domaćina, OSK-a, Poljičanina i Čaporica.
U polufinalnim dvobojima sastali su se OSK i Čaporice te Tekstilac i Poljičanin, a finale su izborili Sinjani i Otočani. Finalni dvoboj otišao je na stranu domaćina turnira rezultatom 3:0.

Veteranski turnir, Dani Oluje:
Polufinale:
OSK – Čaporice 3:0
Tekstilac – Čaporice 4:0

Finale:
Tekstilac – OSK 3:0

IZVOR: WWW.FERATA.HR