Nedjelja, 3.08.2008.

Hrgović slavodobitnik 293. sinjske alkeSlavodobitnik 293. sinjske alke, viteškog nadmetanja dugog gotovo tri stoljeća, je alkar Andrija Hrgović koji je pogotkom u sridu u trećoj utrci završio natjecanje bez pripetavanja. Hrgović, koji je lani osvojio čoju, ukupno je sakupio osam punata, u prvoj utrci dva, a u drugoj i trećoj po tri.

U dosadašnjim natjecanjima najmanje punata, njih pet, zabilježeno je 1979., a najviše 1932. kada je nakon čak sedam pripetavanja ostvareno 16 punata.

Nakon što je alkarski vojvoda Ivan čikara natjecanje proglasio otvorenim, s početkom prve utrke počeo je padati jak pljusak ali nije spriječio alkare u viteškom nadmetanju. Vojvoda je prije natjecanja pozdravio uzvanike, izaslanika predsjednika Republike koji je pokrovitelj Alke, general pukovnika Mladena Kruljaca, potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira šeksa, ministre, predstavnike Crkve, među kojima i kardinala Vinka Puljića, predstavnike kulturnih ustanova te gospodarstvenike. Posebice je pozdravio puk sinjskoga kraja i Hrvatske, iseljenike, branitelje i generale te dosadašnje alkarske vojvode i generala Mirka Norca.
IZVOR: www.hrt.hr

...

Mario šušnjara pobjednik natjecanja za čoju


Piše i snima: Ivo MILOš

Mario šušnjara je u Sinju pred sedam tisuća gledatelja sa deset punata, nakon dvostrukog pripetavanja s Nenadom Bikićem, pobijedio na natjecanju za čoju, čime su nastavljena 293. viteška nadmetanja Sinjske alke.

U prvom pripetevanju obojica su alkara pogodila "u dva", a u drugom pripetavanju Bikić je pogodio "u ništa", a šušnjara "u jedan" i osvojio čoju. Inače, bio je ovo izrazito uspješan dan za alkare s puno dobrih pogodaka.

Alkarski vojvoda Ivan čikara privezao je pobjedniku čoje, Mariju šušnjari, 311 centimetara crvene čoje na koplje, darovao mu srebrnu plaketu Alke i novčanu nagradu u iznosu od 25 000 kuna.

Njegovom momku Darku Bogdanu vojvoda je uručio srebrnu plaketu Alke.

IZVOR:www.glasdalmacije.com