Srijeda, 3.08.2005.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Na 3. sjednici Gradskog vijeća grada Sinja koja je počela u 9 sati razmatralo se 11 točaka dnevnoga reda.Tako je usvojen prijedlog odluke o dodijeli nagrada Grada Sinja za 2005. godinu koje je Gradskom vijeću predložio Odbor za javna priznanja Grada Sinja.
Tako će se ove godine na svečanoj sjednici povodom Dana Grada uručiti 2 kolektivne, 2 osobne te 1 nagrada ža životno djelo.


Nagrada za životno dijelo pripala je Stipi Vrcanu u povodu pedesete godišnjice sportskog života i rada za uspješno djelovanje u hrvatskoj košarci, što je potvrđeno dodjelom počasne povelje Hrvatskog košarkaškog saveza za životno djelo u kojoj je posebno s košarkaškim klubom Alkar postizao najveće uspjehe sinjskog sporta, zaljubljenik u Sinj i svoj Alkar kojima je ostao vjeran do danas.

Osobna nagrada dodijeliti će se Nevenki Višić za cjelokupan ustrajan humanitarni rad kao voditeljice Caritasa Hravatske zajednice iz Južnoafričke Republike, u kojem se osobito angažirala na promidžbi i pomoći Republici Hravtskoj u Domovinskom ratu te za nesebičnu pomoć Sinjanima u svakoj prigodi i promidžbu Sinja u Južnoafričkoj Republici.

Druga osobna nagrada uručiti će se i Vedranu đipalu za plasman i ostvareni rezultat na Olimpijskim igrama u Ateni, Mediteranskim igrama i mnogim drugim međunarodnim i domaćim natjecanjima te za svekupan doprinos afirmacije športa u Sinju.

Osobnu nagradu gradsko vijeće dodijeliti će i Anti Soldiću za dugogodišnji samozatajan rad u Gimnaziji Dinka šimunovića kao profesoru javnom djelatniku, koji je dao poseban doprinos u promidžbi Gimanazije, grada Sinja i Cetinske krajine.

Gradsko vijeće donijelo je odluku i o dodjeli kolektivnih nagrada grada Sinja i to ogranku Matice Hrvatske Sinj za trajni doprinos razvitku i promidžbi hrvatske i sinjske povijesti znanosti, kulture i umjetnosti, ostvaren brojnim literarnim izdanjima, simpozijima, predavanjima koncertima i izložbama .

Druga kolektivna nagrada dodijeliti će se Krnjevalskoj udruzi grada Sinja za dugogodišnji rad i entuzijazam članova udruge koji su prezentirali običaje i kulturu sinjskog kraja.

Po drugoj točki dnevnog reda usvojen je prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o prometu na području Grada Sinja i to za taksi vozila kojima se po novoj odluci određuje stajalište u Glavičkoj ulici preko puta montažnih objekata, uz vodoskok .

Podsjetimo odlukom Gradskog poglavarstva od 12. travnja data je koncesija jedinom po natječaju prijavljenom koncesionaru za obavljajnje auto taksi prijevoza obrtu" Grgo" koji je taksi automobile parkirao u Ulici Put Ferate. Obzirom da je nakon izgradnje ceste Put ferate promjenjen režim prometa, na način koji isključuje mogućnost parkiranja taksija u toj ulici taksi službi, Gradsko poglavarstvo moralo je ponuditi drugo rješenje.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Na 6. sjednici Gradskog poglavarstva Grada Sinja razmatrali su se prijedlozi odluke o imenovanju pročelnika i tajnika grada. Najveću zainteresiranost po natječaju za mjesto pročelnika bilo je za Odjel društvenih djelatnosti na koji se prijavilo čak 17 osoba, dok se na natječaj za preostala pročelnička mjesta javilo se između 5 i 9 osoba.
Tako je Gradsko poglavarstvo na sjednici razmotrilo prijedloge te donijelo odluku o izboru tri pročelnika u Gradskoj upravi: na dužnost Pročelnice upravnog odjela za prostorno planiranje i gospodarenje prostorom imenovana je Iva Bilandžić Barać, Pročelnica upravnog odjela za komunalne djelatnosti je Ivana Majić, a tajnica grada Nataša Poparić - potvrdio je gradonačelnik grada Sinja Nikola Tomašević te je istaknuo kako je odluka o izboru pročelnika u odjelu društvenih djelatnosti te odjela za financije odgođena .


OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE AKCIJE "OLUJA"

Koordinacija braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata grada Sinja i Cetinskog kraja poziva sugradjane, a posebno članove udruge obitelji poginulih branitelja, roditelje, udovice na otvaranje Spomen sobe u čast svih koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu s područja Cetinske Krajine.

Otvaranje spomen sobe upriličit će se 5. kolovoza, na Dan domovinske zahvalnosti, u prostorijama HVIDRA-e SINJ na Trgu dr.Franje Tudjmana s početkom u 8 sati.

Povodom Dana Domovinske zahvalnosti i dana pobjede, te 10. obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja u 9 sati bit će polaganje vijenaca na spomeniku palim braniteljima Domovinskog rata. Sveta Misa služit će se u Crkvi Gospe Sinjske s početkom u 10 sati.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE"


Danas je koncert klape Sinj u alkarskim dvorima s početkom u 21 sati. Sinj kao grad klapske pjesme uvijek budi pozornost ljubitelja klapskih nota, tako se očekuje i sutra kada će Klapa Sinj s gostima uljepšati sinjsko kulturno ljeto kroz program Dana Alke i Velike Gospe.


Udruga Veterna i poštovatelja sinjske Alke -Sinj otvara izložbu pod nazivom Sinj i cetinska krajina kroz stoljeća. Izložba će se otvoriti 5. kolovoza ,u petak od 21 sat, a bit će postavljena u Tripalovoj kući. Izložba će prezentirati predmete gosp.Marinka Poljaka.

VRIJEME

Danas nas očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Bit će malo svježije. Temperatura zraka kretat će se između 26 i 30 stupnjeva Celzijevih.