Četvrtak, 3.06.2010.

Joško Martinović: Samo srca glasHTV će danas u 21.35 na prvom programu u čast sjećanja na preminulog kolegu emitirati emisiju Joško Martinović: Samo srca glas.

Joško Martinović preminuo je u zagrebačkoj bolnici Rebro. Dugogodišnji novinar HTV-a, urednik emisije Globalno sijelo, izgubio je bitku s teškom bolešću. Činjenica jest da je bio bolestan već sedam godina. Ali kako su kod Joška činjenice uvijek bile malo drukčije, bilo bi ispravnije reći: živio je punom snagom svih svojih 47 godina. Ponajviše ovih posljednjih mjeseci.

Na Hrvatskoj televiziji svi su ga poznavali i malo tko ga nije volio. Od prvih novinarskih koraka u Zagrebačkoj panorami, preko reportaža kakve su do tada bile nezamislive u informativnim emisijama, do vlastitih projekata, Joško Martinović postavljao je uvijek nove profesionalne standarde.

Čak su i njegove reportaže iz Domovinskog rata imale neusporediv autorski pečat. Prvi je TV reporter koji je stigao u tek oslobođeni Knin 1995. Dobitnik nekoliko uglednih nagrada, vjerojatno ostaje najzapamćeniji po projektima poput Žive istine, Zlatne ribice i Globalnog sijela. Svi koji su ga dobro poznavali znaju i to da je želio ostati zapamćen jednostavno kao - reporter.
IZVOR: HRT

Blagdan Tijelova

U povodu katoličkog blagdana Tijelova, svetkovine presvetog Tijela i Krvi Kristove, danas je u Karlovcu održano svečano euharistijsko slavlje na Trgu bana Jelačića ispred župne crkve Presvetog Trojstva koje je predvodio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.
Osjeća se danas da se pojedinci samo povlače u sebe i ne misle na druge. Pri tom ne mislim čak ni na ono da ne misle one koji su u potrebi ili nevolji. Treba unijeti u naš život i naše djelovanje Boga, kao i u ovoj procesiji, i to kako u privatnom tako i u društvenom životu. Bog uvijek treba imati prednost, jer tamo gdje se Boga časti tamo se i čovjeka poštuje, tamo se i ljudsko dostojanstvo brani, kazao je Bozanić i pozvao vjernike da za trajanja tijelovske procesije ulicama Karlovca posvijeste tu potrebu.
Kao i u većini zapadno-europskih zemalja i u Hrvatskoj je ova svetkovina državni blagdan.
Za Katoličku crkvu svetkovina je spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Blagdan je to Kruha svagdašnjeg za koji molimo da nam se da danas. Sve je počelo viđenjem redovnice Julijane iz Lütticha u 13. st. kada je vidjela pun mjesec s crnom rupom i bilo joj je rečeno da ta rupa predstavlja manjak važnog blagdana u crkvenom kalendaru, blagdana najvećeg blaga Crkve – euharistije.
Njezin ispovjednik, koji je poslije postao papa Urban IV., uvodi 1264. blagdan Tijelova. U 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu. Uz blagdan su vezane procesije, kojima se vjera javno svjedoči. Ona, naime, treba svoje očitovanje u javnom životu – kako bi bila prepoznata kao autentična u privatnom životu.
IZVOR: HRT

Stanje na cestama

U povodu blagdana Tijelova, za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, danas (3. lipnja) od 14 do 23 sata zabranjen je promet na važnijim državnim cestama u Istri i Dalmaciji. Zabrane nema na D 1, Ličkoj magistrali i na autocestama.
Zbog radova na dionici D 39 Svib-Cista Provo vozi se naizmjence.

Pozivamo vozače da, u sklopu preventivno-sigurnosne akcije „Dani tehničke ispravnosti vozila 2010“, od 7. do 12. lipnja, besplatno provjere svoja vozila (opće stanje, kontrola kočnica i isparavanje tekućine za kočnice, donji postroj, ispušne plinove i svjetlosnu signalizaciju) u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj.
Sve dodatne informacije nađite na našoj web-stranici: www.hak.hr ili doznajte u najbližoj stanici za tehnički pregled vozila.
Podsjetimo: tehnički ispravna vozila ključni su čimbenik sigurnosti cestovnog prometa.
IZVOR: HAK