Nedjelja, 3.05.2009.

Legalne borbe bikova u Hrvatskoj - tradicija ili nakaradni primitivizam?

ZAKONSKI JE ZABRANJENO HUšKANJE žIVOTINJA NA BORBE, ALI SU BIKIJADE IZUZETE

Mučenje životinja je u Hrvatskoj zabranjeno, uostalom, baš kao i huškanje životinja na borbe. No, to ne vrijedi za borbe bikova, odnosno bikijade, koje se ovih proljetnih dana održavaju gotovo svakog vikenda diljem Dalmatinske zagore.Za pobjedu 3000 eura
Jesu li bikijade, koje su krajem travnja održane u Dicmu i Ogorju, a uskoro će i ona u Radošiću, samo bezazlena pučka zabava ili zloporaba i mučenje životinja, na čijoj patnji organizatori bikijada i vlasnici nesretnih životinja usto stječu zaradu?

Navodno se pobjeda na viđenijim bikijadama nagrađuje s dvije do tri tisuće eura. Dakako, moguće su i ilegalne oklade na ishod turnira.

U Udruzi "Prijatelji životinja" razočarani su činjenicom što sve veći broj ljudi prati i oduševljava se prilično okrutnim borbama bikova. Međutim, najgore je, ističe predsjednik udruge Luka Oman, što je ovakva zloporaba životinja u Hrvatskoj - posve legalna.

Naime, iz Zakona o zaštiti životinja, koji je na snazi od 1. siječnja 2007. godine, iz odredbe o zabrani borba životinja amandmanom je izuzeta borba bikova zbog navodne tradicije u Dalmaciji.

- To je sramota! Zakon je sastavljen tako da brani obučavanje životinja za borbe, organizaciju borbi, kao i huškanje životinja na druge životinje. Međutim, neposredno prije njegova usvajanja saborski zastupnici digli su ruke za amandman koji iz toga izuzima bikove. Njihova borba gurnuta je kao tradicija, što je primitivno i nakaradno. Isto bi bilo da se, primjerice, muškarcima zabranjuje pljuskanje žena svim danima, osim ponedjeljkom - ističe Oman.

Predsjednik "Prijatelja životinja" naglašava kako, po njegovu mišljenju, takve borbe u Hrvatskoj nisu tradicija, no i da jesu, naglašava Oman, protiv takvog primitivizma se treba boriti, a ne ga ozakonjivati.

čak ih je i Bosna i Hercegovina, dodaje on, gdje bi se takve borbe i mogle nazvati tradicijom, zakonom zabranila! No, zato je redovita pojava da se bikovi iz BiH dovoze na ovdašnje bikijade.

To je samo guranje
Sporni amandman podnijeli su HDZ-ovi saborski zastupnici Jure Bitunjac i živko Nenadić, od kojih potonji ističe kako ne smatra da su pogriješili.

- U borbama bikova ozljede se rijetko događaju. životinje se uglavnom guraju i mislim da u toj tradiciji nema ništa loše. Puno su krvaviji, promjerice, boksački mečevi - kaže nam Nenadić.

Začetnik kulturne zoologije u Hrvatskoj prof. dr. Nikola Visković nikako se ne slaže s takvim obrazloženjem, ističući kako se boksači i ragbijaši guraju i tuku svojom voljom, dok se životinje na to prisiljavaju.

- Nema potrebe da se bikovi, u najmanju ruku, plaše. Iz Zakona nije, dakle, trebalo izuzeti borbe bikova jer se radi o teškom primitivizmu. Treba se lišiti stvari koja druga bića ometaju, no kod nas to ide jako polako - kaže prof. dr. Visković.
DIVNA ZENIć, HRVOJE PRNJAK
foto: arhiv cropix


Marko škopljanac: Moj je bik sretan
U Radošiću su borbe bikova stara tradicija, to su mi potvrdili i konzervatori iz Trogira. Moj otac je prvi u Hrvatskoj, 1985. počeo s tim, a ja nastavljam zadnjih 16 godina. Nagradni fond moje bikijade je 70 tisuća kuna, a kod mene nema klađenja, i protiv sam toga, ali znam da toga ima na nekim drugim bikijadama. Nemam ništa protiv udruga za zaštitu životinja, ali bog je stvorio biku rogove da se bori i da se brani! Udruge mogu slobodno doći na moj turnir i kontrolirati uvjete u kojima borave bikovi, od nadstrešnica, opskrbe vodom pa nadalje. Moj bik ima 1100 kilograma i on je sretan! Ja ga dobro tretiram i zato me bole napadi tih udruga!

Zabranjeno
Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje se, među ostalim, uzgajanje životinja na način da trpe bol, patnju i strah, zatim huškanje životinje na druge životinje ili čovjeka. Zabranjeno je također obučavanje životinja za borbe, organiziranje, posjećivanje i klađenje u borbama životinja, a iz toga su izuzeta "tradicionalna natjecanja bikova".

Rakijom do pobjede
Stalni posjetitelj bikijada (podaci poznati redakciji) ovako opisuje elemente okrutnih borbi, koje svrstavanje pod zaklon tradicije očito štiti od zakona, a očito i od svake humanosti: "Vlasnici bikove često izgladnjuju, tj. smanje im i doze vode dan prije borbe. često ih napoje rakijom, ili im u gubicu trljaju sol, kako bi se životinja razjarila i bila agresivnija.

To se obavi u štali, ili u kamionu, da nitko ne vidi, naravno. Isto tako im se oštre i rogovi da bi mogli opasnije ubosti protivnika. Same borbe traju po dvadesetak sekunda, rijetko po minutu, dvije ili više. Obično jedna od životinja ustukne već nakon prvog odmjeravanja, pa rijetko bude krvi, iako se zna i to vidjeti. Najtužniji je prizor vidjeti te izbezumljene životinje nakon borbi, kada ih se priveže za neko stablo, a bikovi još dugo drhte, a slina im neprestano curi od velikog uzbuđenja i straha. To jest svojevrsna tradicija, ali ne vidim zašto u ime civiliziranosti ne bismo odustali od takvih navika, jer ne vidim razliku između ove i borbe pasa ili pijetlova do smrti".
IZVOR. SLOBODNA DALMACIJA

SPORT

26. kolo 2.HNL

Imotski - Junak 2-0

28. kolo 3. HNL-jug

Hrvace - Jadran LP 6-0