Subota, 3.04.2021.

Velika subota – dan tišine i bdijenjaDanas je Velika subota, koja zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.

Na današnji dan nema liturgije. To je dan tišine i molitve, dan kada je dopušteno slaviti samo sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja.

Za Veliku subotu je karakteristično Vazmeno bdjenjem koje se slavi noću te stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje. Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω koji označavaju Krista koji je i početak i svršetak.

U crkvi Gospe Sinjske Uskrsno bdijenje i blagoslov uskrsnih jela počet će u 20 sati.
Ispovijed u Crkvi Gospe Sinjske bit će danas do 12 sati, a na Uskrs se neće obavljati.
Svečane euharistije u ostalim župama na području cetinskog kraja bit će prema rasporedu tamošnjih župnika.

Svi obredi odvijat će se uz pridržavanje epidemiloških mjera zbog pandemije koronavirusa.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Ragbijaši Sinja u Zagrebu protiv Mladosti love finale prvenstva Hrvatske

Ragbijaše Sinja danas očekuje izuzetno važan zaostali susret prvog kola hrvatskog prvenstva u kojem će biti gosti Mladosti…

Sinj će u Zagrebu protiv aktualnog prvaka loviti pobjedu kojom bi čak stigao izravno do finala prvenstva, a cilj je slaviti s četiri ili više razlike. Sinj, naime, ima dvije prilike da dohvati toliko željeno finale.

Dakle, u slučaju da Sinj ostvari pobjedu od četiri i više razlike to će mu donijeti direktan nastup u finalu prvenstva Hrvatske. U suprotnom, o drugom finalistu u izravnom dvoboju odlučivat će Sinj i Nada u utakmici koja će igrati tjedan dana poslije na SC Ivica Poljak Sokol i Andrija Alčić.

Nije nevažno spomenuti kako je Mladost u prvom ovosezonskom dvoboju slavila u Sinju rezultatom 7:3, ali od tada su se mnoge okolnosti promijenile, epidemiološka situacija je učinila svoje i za sada je nezahvalno donositi prognoze o realnom stanju u momčadima.

Sinj je u situaciju da sam odlučuje o svojoj sudbini došao pobjedom na Starom placu protiv Nade krajem studenog (18:22), ali tek sada će imati priliku kapitalizirati odličan rad.

U svakom slučaju plasman u finale prvenstva bio bi veliki uspjeh za Sinj koji bi tako došao u priliku po prvi puta napasti trofej koji se čeka od osnutka kluba.

Susret na Krtičnjaku igra se od 14 sati.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Nogometni vikend: Junak domaćin Međimurju, Hrvace Zmaju, a OSK Vodicama


Nogometni vikend nudi nam važan okršaj za Junak, ali uz to pratimo i zbivanja na trećeligaškim te županijskim terenima…
Poslije dva uzastopna gostovanja i dva osvojena boda, Junak se konačno vraća na domaći teren. Protivnik je Međimurje, momčad koja također ne bilježi sezonu za pamćenje, stoga je ovaj susret neizmjerno važan u kontekstu borbe za opstanak.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Edi Radan u emisiji ‘Naša dica’


U emisiji ‘Naša dica’ gostuje akademski kipar i magistar teologije Edi Radan.
Edi će govoriti o školovanju, životu u Sinju i Zagrebu, djelovanju kroz kulturne udruge kao o mogućnostima kulturne suradnje.
Emisija ‘Naša dica’ na rasporedu je u subotu, 03. travnja u 13 sati i 15 minuta.
IZVOR: WWW.FERATA.HR