Petak, 3.04.2015.

Čuvari Kristova groba u VrliciVeliki četvrtak, spomen Isusove poslijednje večere posebno se obilježava u Vrlici.
‘Čuvari Kristova groba’ iz Vrlike na Veliki četvrtak počinju s obredom čuvanja Kristova groba. Ovaj običaj u Velikom tjednu je stoljetna tradicija Vrličana, u kojem grupa muškaraca, pripadnika Bratovštine čuvara Kristova groba obučena u tradicionalne narodne nošnje vrličkoga kraja, s tradicionalnim oružjem, sudjeluje u crkvenim obredima i ophodima Velikog petka, čuvajući Kristov grob sve do uskrsnuća.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Na Kamešnici pronađene 32 topovske granateČlanovi speleološkog društva ‘Špiljar’ na Kamešnici, između Gornje Rude i Roža pronašli su jamu iz koje su izvukli 32 topovske granate zaostale iz II. svjetskog rata.

Prema riječima koordinatora za razminiranje Splitsko-dalmatinske županije Damira Gabrića, prije mjesec dana speleolozi ‘Špiljara’, na čelu s Tonćijem Radom, spustili su se u trideset metara duboku jamu te na njenom dnu otkrili topovske granate.

 ‘Po pronalasku granata obavijestili su Protueksplozijski odjel MUP-a i nakon nekih 20-ak dana organizirano je vađenje granata. Kad su izvađene, ustanovljeno je da su pronađena 32 topsovska zrna, od čega je 10 topovskih zrna imalo upaljače na sebi. Protueksplozijski odjel MUP-a je te granate specijalnim vozilom prevezao u skladište i oni će in an previđenoj lokaciji uništiti’, naglasio je Damir Gabrić.
IZVOR: WWW.FERATA.HR