Nedjelja, 3.02.2008.

BEBA S NEBA Edita Fiorentino rodila u helikopteru

Lakše mi je bilo roditi u zraku nego u bolnici
Autor Mario VelićSretni roditelji Edita Fiorentino i Saša Petrošić
Foto: Vanja Zubčić

Ma, lakše mi je, unatoč svom strahu, prošao ovaj porođaj u helikopteru, nego prvi, kada sam prije dvije godine rodila sina Leonarda u bolničkom krevetu tvrdi Edita Fiorentino, 25-godišnja Komižanka koja je u petak u 19.20 sati u helikopteru rodila kći Ivonu.

Helikopterom je Edita išla k splitskoj bolnici, no curica je bila nestrpljiva pa je na svijet došla u letu.

Jugo i valovi
Editina pustolovina sa sretnim krajem počela je u petak oko 16 sati, kada su, unatoč tome što je bila tek u sedmom mjesecu trudnoće, započeli trudovi. Do nje je došao dr. Tomislav Car koji je, nakon što je uvidio da dijete namjerava uskoro van, nazvao centar 112.

Oni su odmah pozvali posadu Hitrog, broda Pomorske policije, koji je bio privezan u viškoj luci. Helikopter, iako postoji helidrom, nije mogao sletjeti na Vis zbog mraka. Tako je dr. Car s medicinskom sestrom Sofijom vozilom Doma zdravlja prevezao Editu, koju je pratio otac Andrej, do Visa i ukrcao na gliser u 18.20 sati. No puhalo je jugo.

što zbog juga i valova, a što zbog Editinih krikova od kojih smo se ježili, shvatili smo kako bi bilo bolje da je iskrcamo u Hvaru kazao nam je Ivo Todor, zapovjednik Hitrog. Zato je dr. Car opet nazvao centar 112, helikopter ih je dočekao na hvarskom helidromu, pa su poletjeli u 19.18 sati.

No nakon samo dvije minute, kada se helikopter kojim je zapovijedao Ante Franić popeo na visinu od otprilike 200 metara, Edita je uz pomoć dr. Cara i medicinske sestre Sofije rodila zdravu kći.

Zvat će se Ivona
Jako sam se bojala, no kada mi je doktor rekao da je dijete dobro, odahnula sam. Uz dr. Cara i sestru Sofiju ne bih se bojala ponovno ovako roditi. Hvala im od srca kaže Edita. Kći će se zvati Ivona, a njezin otac Saša Petrošić, kojeg je u Bjelovaru šokirala vijest o prijevremenom porođaju, odmah je pohitao u Split.


Posada helikoptera iz akcije 'dopremanje bebe'

Tko zna, možda naša Ivona postane pilotkinja duhovito je kazao.
IZVOR: www.vecernji.hr