Nedjelja, 3.01.2010.

Sve više tvrtki za blagdane na kolektivnom godišnjem

Uz samo 12 dana godišnjeg ovih se dana moglo odmarati čak 23 dana. Spajanje blagdana, uobičajeno na Zapadu, uvriježilo se i u nas, jer poslodavci uštede na fiksnim troškovima, a radnicima je produljeni odmor koristan predah

Ove godine, za razliku od lanjske, Božić je loše pao, a i Nova godina isto - oba blagdana u petak, tako da zaposleni baš i nisu imali priliku spajati dane kako bi se dulje odmarali. No, tko je imao dosta dana staroga godišnjeg, a poslodavac ga je pustio, uz samo 12 dana godišnjeg moglo se, uz spajanje Božića, Nove godine i Sveta tri kralja, odmarati čak 23 dana - od 19. prosinca do 11. siječnja sljedeće godine.
Kraća varijanta odmora mogla je trajati 17 dana, od Božića do 11. siječnja, a za tako dugi odmor, koji pokriva tri blagdana, trebalo je osam dana godišnjeg odmora. A s četiri dana godišnjeg još se može dobiti čak 10 dana odmora, i to od Nove godine do 11. siječnja.
Ni poslodavci ni sindikati nemaju podatke o tome koliko je zaposlenih na produljenom odmoru u bilo kojoj od tih varijanti, no procjenjuje se da ih neće biti manje nego prijašnjih godina, kada je višednevni blagdanski predah od posla koristilo oko pola milijuna radnika. Tako se praksa spajanja blagdana u zapadnim zemljama uvriježila i u nas, jer poslodavci uštede na fiksnim troškovima (energija, telefon i slično), a za radnike je blagdanski produljeni odmor koristan predah. U razvijenim državama mnoge tvrtke već nakon 15. prosinca ne rade, jer do tada ispune svoje planove, pa nema potrebe raditi pred blagdane. Sve više tvrtki i u nas u svoje godišnje planove poslovanja već početkom godine uračunava blagdane kao kolektivni godišnji odmor, jer je to racionalno i ne trpe gubitke, s obzirom na to da je posao unaprijed odrađen i kroz prekovremene sate. Priliku za dugi odmor nemaju mnoge javne službe, no uz organiziranje dežurstava ipak dio zaposlenih može blagdane spojiti s danima godišnjeg odmora.
Kao i svake godine, i ove će blagdane odraditi trgovci i ugostitelji, a većina ih ima samo tri slobodna blagdana - Uskrs, Božić i Novu godinu. I nova 2010. godina, kao i ova krizna na odlasku, siromašna je blagdanima - tri padaju u subotu ili nedjelju, a tri u petak, pa se nema što spajati. Nakon Sveta tri kralja, koja padaju u srijedu, sljedeći je Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja. Praznik rada, 1. svibnja, pada u subotu, ali onda stiže blagdanima bogati lipanj, idealan za spajanje s danima godišnjeg odmora.
Tijelovo pada u četvrtak, 3. lipnja, Dan antifašističke borbe 22. lipnja u utorak, a Dan državnosti u petak, 25. lipnja. Sljedeća prilika za spajanje je 5. kolovoza za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, koji pada u četvrtak, ali Velika Gospa je u nedjelju, 15. kolovoza. Dan neovisnosti, 8. listopada, je u petak, Svi sveti u ponedjeljak, 1. studenoga, a Božić i Nova godina padaju u subotu.

Raspored blagdana
Tijelovo pada u četvrtak, 3. lipnja, Dan antifašističke borbe 22. lipnja u utorak, a Dan državnosti u petak, 25. lipnja. Sljedeća prilika za spajanje je 5. kolovoza za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, koji pada u četvrtak, ali Velika Gospa je u nedjelju, 15. kolovoza. Dan neovisnosti 8. listopada je u petak, Svi sveti u ponedjeljak, 1. studenoga, a Božić i Nova godina padaju u subotu.
Ljubinka Marković
IZVOR: VJESNIK