Nedjelja, 2.12.2007.

LABROVIć GUSLIO NA RIVI



Sinjski suvremeni umjetnik Siniša Labrović jučer točno u podne izveo je performans na splitskoj rivi, svirao je gusle i u desetercu prepjevavao novinske tekstove iz tjednika Glorija. Svojim nastupom privukao je dosta znatiželjnika, a iz Sinja je došla jedna poveća grupa redovitih pratitelja njegove umjetnosti. Labrović je uzeo tekstove u kojima piše o događanjima na europskim kraljevskim dvorovima, od onih banalnih i "žutih" tipa da se mali danski kraljević brčkao u bazenčiću u dvorištu dvora, pa do toga kako poznati kraljevsko - glumački par ima problema s namještanjem priručne sjedalice za dijete na zadnjem sjedištu novog džipa. Labrović je prepjevao i reklamne oglase za tablete protiv bolova uzrokovanih PMS-om i za Durex vibration ring, te tekstove o ljubavnim jadima hrvatskih estradnih zvijezda i zvjezdica. Među gledateljstvom su bila i mnoga poznata lica, književnik i novinar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić, Feralovac Predrag Lucić te "sva sila" novinara i snimatelja iz gotovo svih splitskih medijskih kuća. Uz malo lošiju tehničku podršku jer očito nije bio nitko tko bi znao naštimati razglas Labrović je svoj 45-minutni nastup uspješno priveo kraju i zaslužio veliki pljesak okupljene publike koja je bila ugodno iznenađena ovakvim događajem na splitskoj glavnoj šetnici. Nakon ovog nastupa Labrović se sprema u Rijeku gdje će ponoviti guslački nastup i izvesti performans "Lizanje peta".



Inače jedan od najzapaženijih i najzanimljivijih umjetnika mlađe generacije u Hrvata već nekoliko mjeseci živi i radi u Zagrebu. Nedavno je dobio treću nagradu za video rad "Obiteljski dnevnik" koji je napravio u suradnji s Rinom Efendićem, također Sinjaninom na splitskoj adresi i jednim od priznatijih hrvatskih fotografskih umjetnika na natječaju koji su organizirali Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i T-HT. Najpoznatiji Labrovićevi radovi su svakako reality show s ovcama o kojem su izvještavali neki od uglednih američkih medija pa čak i indijske novine, te zamatanje miniranog spomenika na spomen kosturnici antifašista Cetinske krajine u sinjskom đardinu. Labrović je također dobio priznanja i nagradu za filmski scenarij prije nekoliko godina, do sad još uvijek nerealiziran.
Kad je prošli tjedan u Zagrebu izvodio performans "Kažnjavanje" Labrović se ovako predstavio publici; "Rođen 12. veljače 1965.g. u Sinju. Kršten. U Oš "Frano Masnić" završio osmogodišnju, pričešćen i krizman, a srednju u COUO "10. kolovoz" . školu. Nakon 12 godina studiranja, uglavnom u Zagrebu, stekao zvanje profesora hrvatskog jezika i književnosti. Radio pa nije, pa je, pa nije i tako 29 puta, pa nedavno preselio u Zagreb. Jer su mogućnosti puno veće i Zagreb je ipak Zagreb. «Izlaže od 2000.g. , nešto sebe a nešto druge i drugo.»

Vito Perić