Utorak, 2.11.2010.

DUŠNI DAN–SPOMEN SVIH VJERNIH MRTVIH

Danas, 2. studenoga, je Dušni dan–spomen svih vjernih mrtvih. Sveta misa za sve pokojne župljane u Crkvi Gospe Sinjske bit će služena u 18 sati. Misa za pokojne u Brnazama služena je u 9,00 sati, u crkvama u Glavicama, Karakašici i Čitluku-Jasenskom u 10,00 sati te Lučanima u 10,30 sati. U ostalim mjestima Cetinskog kraja služene su i služe se svete mise prema rasporedu župnika.

Na groblju kod središnjeg križa u Dugopolju  jučer  je blagoslovljeno zajedničko spomen-obilježje svim žrtvama II. svjetskog rata i poraća – partizanima, ustašama, domobranima i civilima. Spomenik, koji je prvi takve vrste, bez ikakvih je ideoloških obilježja. Blagoslovio je mjesni župnik don Mirko Bitunjac.

Na području Cetinskog kraja očekuje pojačan promet, osobito na prilazima mjesnim grobljima. Vozači se mole za oprez. Pojačan oprez u prometu naglašava se i zbog kiše koja pada, pa su kolnici mokri i skliski. Vozači se upozoravaju da svoju vožnju, način i brzinu prilagode uvjetima na cesti.

Na današnji dan 1935. godine u HNK u Zagrebu izvedena je praizvedba opere “Ero s onoga svijeta“

Na današnji dan 1935. godine u HNK u Zagrebu izvedena je praizvedba opere “Ero s onoga svijeta“. Ova opera i do dan danas najizvođenije djelo hrvatske glazbene literature. Podsjetimo, na tekst Milana Begovića skladanje opere djelo je Jakova Gotovca. Radnja ovog komičnog glazbenog djela zbiva se u ravnici Dinare u Vrličkom kraju.

Stanje na cestama

Opreznije treba voziti po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje.

Zatvorena je državna cesta D 512 Makarska-Vrgorac na predjelu Stupica, zbog odrona. Obilazak od Makarske prema Vrgorcu je Jadranskom magistralom (D 8) preko Ploča ili autocestom A 1, između čvorova Šestanovac i Ravča.

Na Jadranskoj magistrali (D8), zbog sanacije Šibenskog mosta prometuje se naizmjence.

SAVJETI ZA VOŽNJU PO MOKRIM I SKLISKIM KOLNICIMA:
1. PROVJERITI STANJE GUMA I METLICA BRISAČA
2. OBVEZNO UKLJUČITI KRATKA SVJETLA I DANJU (BEZ OBZIRA NA VIDLJIVOST).
3. DRŽATI PROPISANI SIGURNOSNI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO KOD VOŽNJE U KOLONI
4. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA
5. VOZITI OPREZNIJE

SAVJETI ZA VOŽNJU PO POLEDICI ILI ZASNIJEŽENOM KOLNIKU:
1. NE KRETATI NA PUT BEZ PROPISANE ZIMSKE OPREME (4 zimske gume ili 4 ljetne s min utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snijeg za pogonske kotače. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima).
2. OBVEZNO UKLJUČITI KRATKA SVJETLA I DANJU (BEZ OBZIRA NA VIDLJIVOST).
3. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA I UBRZANJA ILI NAGLE POKRETE UPRAVLJAČEM.
4. DRŽATI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO U VOŽNJI U KOLONI.
5. POSEBNO OPREZNO VOZITI PREKO MOSTOVA I VIJADUKATA.
6. SLUŠATI RADIO ILI SE RASPITATI U HAK-u (01/4640800) O PROMETNICAMA NA KOJIMA NAMJERAVATE VOZITI.
IZVOR: HAK