Ponedjeljak, 2.11.2009.

7. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja

Sutra, 3. studenoga, će se s početkom u 14 sati u Gradskoj vijećnici održati 7. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja. Za dnevni red predviđeno je  9 točaka među kojima su Prijedlog Statuta Grada Sinja, Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna grada Sinja za 2009. god.

Održana je redovna izborna skupština Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Sinj

Dana 30. listopada 2009. godine održana je redovna izborna skupština Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Sinj na kojoj su izabrani: predsjednik: Željko Sesardić–jednoglasno, potpredsjednik: Stipe Radman, potpredsjednik: Miljana Milardović, tajnik: Branimir Milardović i blagajnik: Ante Domjanović.

Obavijest - promet

Zbog radova izgradnje kanalizacijskog kolektora u Sinju za promet će biti zatvorena Ulica 126. brigade, od mosta kod vojarne Kula do raskrižja prema Domu zdravlja. Promet se preusmjerava preko Alkarskog trkališta. Radovi će trajati 10–tak dana.

Obavijest iz HEP-a

Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima sutra, 3. studenoga, u vremenu od 10,00 do 12,00 sati bez napajanja električnom energijom bit će potrošači na području naselja Čitluk i to zaseoci Lapić, Strmo, Vidić i Maganjić. U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju.

Kino danas

U sinjskom kinu još danas i sutra, s početkom u 19,30 sati, prikazivat će se film „Nemilosrdni gadovi“. U glavnoj ulozi Brad Pitt.

Dušni danDanas je Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih. Svete mise zadušnice služene su u svim župama Cetinskog kraja. Na Dušni dan prisjećamo se svojih pokojnika moleći za njih i moleći im se za duhovnu pomoć. Tako ovaj blagdan uvijek iznova podsjeća na neraskidivo zajedništvo živih i pokojnih u Kristu, predstavljajući u svojoj biti temelj kršćanske vjere. Stoga je Dušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.

Programa kreditiranja razvitka poljoprivrede i agroturizma

Upravni odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu splitsko – dalmatinske županije raspisao je natječaj za provedbu Programa kreditiranja razvitka poljoprivrede i agroturizma za 2009.  Natjecati se mogu fizičke i pravne osobe vlasnici ili korisnici poljoprivrednog zemljišta i gospodarskih objekata koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.  Iznos pojedinačnog kredita može biti minimalno 40 tisuća kuna osim za programe nabave uzgojno valjanih rasplodnjaka, gdje je minimalni iznos određen njihovom nabavnom cijenom; uzgoja ili nabave ženske teladi za uzgoj s minimalnim iznosom kredita od 12 tisuća i 500 kuna; nabave uzgojno valjanih jarica, šilježica i nazimica gdje je minimalni iznos kredita 20 tisuća kuna. Maksimalni iznos kredita ne može biti veći od 1 milijun i 500 tisuća kuna. Rok otplate kredita je od 9 mjeseci do 7 godina u koji nije uključeno razdoblje počeka od 0 do 3 godine. Kamatna stopa je 3% za strateška područja, a 5% za ostala područja. Kreditirat će se stočarska proizvodnja, proizvodnja povrća i cvijeća u zaštićenom prostoru; sjemenarstvo i rasadnička proizvodnja; akvakultura i gospodarski ribolov; poljoprivredna oprema i mehanizacija; čuvanje i prerada poljoprivrednih proizvoda i prerada ribe, te programi razvitka turizma na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.
Pročelnik županijskog odjela za gospodarstvo Ivan Udovičić kazao je kako se očekuje da će za 10–ak dana biti raspisan i natječaj za kreditiranje poduzetnika i malih gospodarstava. Ovaj kredit će realizirati Županija i Ministarstvo gospodarstva u suradnji s poslovnim bankama.

"Nordijski dani" u Zagrebu

Gospodarska zona Kukuzovac predstavit će se potencijalnim investitorima s nordijskog područja, ali i Hrvatske i njezina okružja na „Nordijskim danima“ koji se od danas, 2. studenoga, do srijede održavaju u Zagrebu. Naglasak će biti na svim pogodnostima ulaganja, uključujući i uvjete rada u bescarinskoj zoni. Cilj je Sinjana privući investitore koji bi na Kukuzovcu gradili gospodarske sadržaje i osigurali otvaranje novih radnih mjesta.
“Nordijske dane” u Zagrebu organiziraju Nordijska gospodarska komora, veleposlanstva Danske, Norveške i Švedske te Trgovačko vijeće Švedske i Islanda. Očekuje se sudjelovanje najmanje 60 tvrtki s nordijskog prostora i oko 400 različitih sudionika iz Hrvatske i šire regije.

Sport

U susretima 3. HNL jug Hrvace su poražene u Metkoviću od Neretve  2-1, dok je Dugopolje bilo bolje u Omišu gdje je pobijedilo s 2-0.

U susretima 4. HNL jug poraze su doživjeli oba Cetinska predstavnika. OSK je na svom terenu poražen  od Vala iz Kaštel Starog 3-1, dok su Glavice poražene u Kaštel gomilici od GOŠK–a 2-0.

Ragbijaši Sinja u kategoriji juniora do 19 godina osvojili su naslov prvaka države pobijedivši ekipu RK Nada 22:5. Susret je igran jučer u Sinju u okviru završnog dvodnevnog prvenstva Hrvatske.

U susretima 4. kola A2 košarkaške lige i Alkar i Cetina su bili uspješni. Alkar je pobijedio u Solinu domaćeg Solina 104-71, dok je Cetina slavila u Zadru protiv Poličnika 81-67.

U zaostaloj utakmici 4. kola druge Hrvatske rukometne lige rukometašice ŽRK Sinj-a pobijedile su na gostovanju Makarsku 34-26. Sinjske rukometašice igrat će u srijedu protiv Splita u sinju u 19,30 sati u finalu Županijskog kupa.