Nedjelja, 2.11.2008.

Propovijedi kardinala Bozanića i nadbiskupa Barišića na blagdan Svih svetih

- Svijet nas često zbunjuje opsegom zla koje se širi u različitim oblicima i dobiva veliki publicitet u javnosti te ostavlja dojam da u mnogim slučajevima zlo vlada. Zbunju nas strahote izazvane ljudskom zloćom koja truje srce i širi mržnju, nepravdu, nasilje, strah, ubojstva i smrt - istaknuo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći euharistijsko slavlje u povodu blagdana Svih svetih u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pred crkvom punom vjernika kardinal se u svojoj homiliji prisjetio velikog mnoštva svetih, među kojima su, kako je rekao, i ljudi s kojima smo živjeli, naša rodbina, susjedi, osobe čiju smo svetost zapazili kao i onih čija je svetost prošla nezapaženo.

Svetkovina Svih svetih ispunja nas radošću i nadom zbog spoznaje da mnoga naša braća i sestre uživaju puninu zajedništva s Bogom rekao je kardinal. Istaknuo je, međutim, kako su evanđeoska blaženstva u suprotnosti s parametrima uspješnog i sretnog života, nametnutima dominantnom kulturom i slijepim pokoravanjem novom stilu života gdje se uvažava samo nekontrolirna moć, posjedovanje materijalnih dobara i nezasitno traganje za užicima.

- Svijet ne spašavaju ideologije, nego samo okretanje živome Bogu koji je naš stvoritelj, jamac onoga što je uistinu dobro i istinito - upozori je zagrebački nadbiskup.

Poručivši vjernicima kako na Zemlji često vidimo nevolje i zlo, ustvrdio je kako kršćanska objava kaže da će ljubav Božja na kraju pobijediti. Nakon liturgijskog slavlja uslijedila je blagoslovna molitva odrješenja kod Središnjeg križa na Mirogoju oko kojeg su se okupile stotine vjernika i građana, paleći na tisuće svijeća u sjećanje na svoje mrtve.
M. šEšO / EPEHA

Barišić: Ideologije ne vode cilju

Nadbiskup splitsko-makarski metropolit Marin Barišić u subotu je u propovijedi na blagdan Svih svetih istaknuo da "slavimo one koji su svojim životima ostavili svjedočansvo ljubavi i ljudskosti, među kojima su i hrvatski branitelji", te
izrazio zgražanje što čovjek čovjeka u miru može ugroziti i, još gore, oduzeti mu život.

"Zgražamo se i ostajemo bez riječi kad čujemo i vidimo da čovjek čovjeka i danas, u miru, može ugroziti i, još gore, oduzeti mu život, te se tako proglasiti gospodarom života i smrti", rekao je nadbiskup Barišić na središnjem misnom slavlju u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji na blagdan Svih svetih na groblju Lovrincu u Splitu.

A život je najveći dar Božji i današnje slavlje je svetkovina zajedništva s Gospodinom, koji je budućnost naših života, istaknuo je, ustvrdivši kako, "na žalost, često gledamo na svoj život i život drugih kao problem, a ne kao dar, koji treba zahvalno živjeti i unaprjeđivati".

"Zatvoreni u svoj monolog gubimo se na krivim putovima. Ideologije ne vode cilju. Ako je do jučer kolektivizam bio promašen životni put, sigurni smo da to nije i ne može biti ni današnji put individualizma i sebičnosti", nastavio je nadbiskup. Dodao je kako stoga nije čudo što je sve više samoće unatoč sve razvijenijim sredstvima komuniciranja. To je ne samo socijalno-društvena nego i ljudsko-egzistencijalna samoća, a zbog nehumanih odnosa i raslojavanja u društvu razni oblici nametnute samoće plod su sebičnosti, gramzljivosti, napuštenosti i nebrige, upozorio je nadbiskup.

I nedostatak riječi sve je veći uzrok samoće jer riječ može promijeniti život, istaknuo je, podsjetivši da za obje osamljenosti: i društvenu i egzistencijalnu postoji radosna riječ, Riječ Božja. "Isus Krist je ta Božja Riječ, upućena nama, on je Božji odgovor na našu glad i žeđ za životom. Samo u svjetlu Riječi Božje, a to poručuje i upravo završena Biskupska sinoda u Rimu, oslobodit ćemo se upita o smislu života, egzistenciji i osamljenosti", istaknuo je u propovijedi nadbiskup Barišić.
IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA