Petak, 2.11.2007.

UGAšEN POžAR NA VISOKOJ

Oko 13,10 sati na brdu Visoka iznad Radošića izbio je požar, koji je lokaliziran oko 14,30 sati. Uz vatrogasce iz Sinja u gašenju je sudjelovao i kanader. Opožareno je oko pola hekatra niskog raslinja i smreke.

"DUšNI DAN"Danas je Dušni dan, dan kada se sjećamo svih dragih pokojnika i molimo za one u čistilištu. U Crkvi Gospe Sinjske misa zadušnica za sve pokojne župljane i branitelje služena je u 10 sati. Svete mise zadušnice na mjesnim grobljima služene su jutros. Vjernici i danas polažu cvijeće i pale svijeće na grobovima, te se u tišini i molitvi sjećaju svojih pokojnika.
Djelatnici Javnog komunalnog poduzeća Vodovod i čistoća Sinj, uređuju 10 groblja, te su sva do jučerašnjeg blagdana bila uređena, kazao nam je voditelj javno prometnih i zelenih površina ćiro Poljak. Jaka bura koja je puhala jučer, porušila je cvijeće i svijeće, pa su ih djelatnici poduzeća jutros ponovno stavljali na grobove.
Zbog odlaska vjernika na posljednja počivališta svojih najbližih, i danas poslijepodne očekuje se pojačan promet u blizinama mjesnih groblja.

KRONIKA 92

Jedna je osoba zadobila teže tjelesne ozljede u prometnoj nesreći koja se noćas oko 2,10 dogodila u Brnazama, te je prebačena u Kliničku bolnicu Split. U sudaru dva osobna vozila još je jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozljede.

OBAVIJEST

Iz Vodovoda i čistoće Sinj obavještavaju potrošače vode s područja gradova Sinja i Trilja, te općina Otok i Dicmo da su zbog radova na rekonstrukciji vodocrpilišta Ruda, sutra od 10,00 do 18,00 sati mogući prekidi u redovitoj vodoopskrbi na cijelom vodoopskrbnom sustavu Ruda.
Radovi na vodocrpilištu Ruda, vrijedni gotovo 19 milijuna kuna, počeli su krajem kolovoza, a njihov završetak planira se krajem iduće godine. Za kompletnu rekonstrukciju vodocrpilišta i vodospreme Ruda, te izgradnju trafostanice Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatske vode, te Ministarstvo mora, prometa i veza osigurali su oko 40 milijuna kuna.

SPORT

Alkar i Cedevita sutra u 19,30 sati u Sinju igraju utakmicu drugog kola A1 košarkaške lige.

U nedjelju u A 2 košarkaškoj ligi u Trilju u 18,00 sati sastaju se Cetina i Voštarnica iz Zadra.

U derbiju 13. kola 3. HNL jug sutra u 14,00 sati na gradskom stadionu u Sinju igraju Junak i Dugopolje. Utakmicu će izravno prenositi Hit radio.

U nedjelju se igraju susreti 4. nogometne lige i županijske lige.

Sutra su na rasporedu susreti drugih rukometnih liga. U 12,00 sati u trilju sastaju se Cetinka i šibenik, u 16,00 sati u sinju igraju kamičak i Solin.
Rukometašice Cetine gostuju sutra u Kaštelima gdje u 14,00 sati igraju protiv istoimene ekipe. žRK Sinj u finalu županijskog rukometnog kupa u srijedu je u Sinju poražen od Splita 28 : 26, a svoj prvenstveni susret protiv Vrgorca odigrat će u srijedu navečer u Vrgorcu.

Sutra od 16,00 sati u dvorani Oš Marka Marulića igra se odbojkaški susret 4. kola 2. lige između Sinja i Split 2.

Danas u 17,00 sati u triljskoj kuglani, u susretu druge kuglačke lige igraju Sinj i Vrni iz Trilja, a boćari Bojovnika iz Trilja u 17,00 sati u šibeniku igraju protiv Knina.

U okviru natjecanja zimske boćarske lige, koja se igra u boćarskom centru 104 dalmatinca, večeras u 18,00 sati igraju ekipe 104 dalmatinca i Bitelić.
Utakmice malonogometne lige Sinj igrat će se u nedjelju, a lige Trilj sutra i u nedjelju.

DUšNI DAN - SPOMEN SVIH VJERNIH MRTVIHPetak, 2. studenoga

Jeste li znali .

da se na Dušni dan sjećamo svih dragih pokojnika i molimo za one u čistilištu;
da tradicija ovog spomena potječe iz 7. stoljeća;
da su se još u antici narodi Mediterana brinuli za svoje pokojnike;
da su židovi, kao prvi monoteistički narod, klesali pokojnicima grobove u stijenama i dostojno ih pokapali uz miomirise i počasti (kao što je i Isus bio pokopan u stijenu, na koju je naslonjen kamen);
da Kršćanstvo donosi novi pogled na zagrobni život. Prvi su se kršćani s velikom pažnjom odnosili prema svojim pokojnicima (pokop u skrovitosti katakomba). Kršćanska vjera, kojoj je u središtu Uskrsnuće i život u vječnosti uz Boga, odredila je novi način ophođenja s mrtvima: kršćani se pokapaju s križevima kao simbolima naše vjere;
da je najveći kršćanski pogreb u povijesti bio pogreb blagopokojnog pape Ivana Pavla II. Posjet njegovu grobu postao je nezaobilazan dio posjeta Vatikanu. Svoju skromnost Papa je iskazao željom da ga pokopaju u golu zemlju.
IZVOR: http://www.gospa-sinjska.htnet.hr