Srijeda, 2.11.2005.

PREDMET "ADEMI-NORAC" PREBAčEN HRVATSKOJ

DEN HAAG/ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju objavio je u utorak da je 'predmet Ademi - Norac' s današnjim danom službeno prebačen Hrvatskoj.

Vijeće za prepuštanje predmeta Haškog suda nacionalnim pravosuđima je odluku o ustupanju suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu hrvatskom pravosuđu donijelo 14. rujna ove godine.

Pritom je Tužiteljstvu Haškog suda odredilo rok od 30 dana da državnom odvjetniku RH preda sve podupiruće materijale uz optužnicu te druge dokazne materijale. Nakon što je predaja tog materijala dovršena, vijeće je objavilo da je predmet i službeno prebačen Hrvatskoj.

U skladu sa strategijom dovršetka rada Haškog suda, do sada su tri predmeta ustupljena pravosuđu Bosne i Hercegovine i jedan Hrvatske.

Vijeće za prepuštanje treba donijeti odluke o još šest predmeta s 12 optuženih, od kojih je većina predviđena za ustupanje BiH a samo jedan pravosuđu Srbije i Crne Gore - suđenje bivšem kapetanu JNA Draganu Kovačeviću Rambu, optuženom za granatiranje Dubrovnika 1991., koji je se prema odluci ICTY nalazi na obveznom psihijatrijskom liječenju na VMA u Beogradu.
IZVOR:HINA/ISKON INTERNET

NEZAPOSLENOST U DUGOPOLJU 4%

Najuspješnija gospodarska zona u Hrvatskoj, Dugopolje, bila je nedavno na Međunarodnom simpoziju u Cavtatu najbolji primjer domaćeg i stranog ulaganja u Hrvatskoj.
Načelnik Zlatko ževrnja ističe kako je nezaposlenost u općini svega 4 posto. Ona je na europskoj razini, a potpuno zaposlenje pa i nekvalificiranih osoba očekuje se tijekom sljedeće godine.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE JOSIPA DANOLIćA

Prof. Josip Danolić sutra uz svoje kolege predstavlja svoju drugu knjigu. Ona nosi naziv "Kako dati hrvatsko ime demokraciji".
U gradskoj knjižnici s početkom u 18 sati o knjizi će govoriti profesori Stanko Balić, MarkoDuvnjak, prof.fra Gabrijel Jurišić, predsjednik Gradskog vijeća Miše Varenina i novinar Bože žigo.

VRIJEME

U nastavku dana očekuje nas nešto stabilnije vrijeme. Temperatura zraka i do 18 stupnjeva Celzijevih.