Srijeda, 2.09.2009.

APEL IZ SINJA Bolujem od lupusa i ne smijem primiti cjepivo protiv bjesnoće - molim vlasnika psa da se javi

šećući svojeg psa maltezera u gradskom parku u Sinju, gospođa N.S. (73) doživjela je šok.

- Kao i svaki dan izišla sam u park pokraj dječjeg igrališta na kojem je bilo djece i starijih osoba koje su šetale ili sjedile na klupama. Prema nama je krenuo pas srednje veličine, pretpostavljam lovački, kratke dlake smeđe boje i prošaran svijetlosmeđim mrljama. Pas je imao ogrlicu pa sam mislila da je vlasnik u blizini.

Naglo je skočio na mojeg psa koji je bio na povodcu. U panici sam povukla psa prema gore, no ovaj drugi je skakao po meni i zadao mi ogrebotine po rukama i nogama. Uspela sam se na tobogan i dozivala u pomoć. Srećom, naišla su trojica mladića koja su kamenjem otjerala psa napadača - ispričala je N.S.

Najveći je problem u cijeloj priči što ona boluje od lupusa, teške bolesti uslijed koje se gubi imunitet.

- Kad me je susjeda dovezla na Hitnu u Sinj, nisu me smjeli zbog bolesti cijepiti protiv bjesnoće. Pozvali su moju liječnicu, koja je u dogovoru sa splitskim liječnicima dala dozvolu da me cijepe protiv tetanusa, a za cijepljenje protiv bjesnoće rekli su da mogu čekati još pet dana, s tim da tijekom tog vremena treba utvrditi je li pas napadač cijepljen.

U srijedu je zadnji dan kad trebam donijeti odluku hoću li se cijepiti na vlastitu odgovornost. Stoga sam i preko HIT radija, a i na ovaj način, preko vaših novina, pozvala vlasnika psa da se javi i kaže je li pas cijepljen, jer mi je zdravlje ugroženo - priča uplakana gospođa.

Na poziv liječnika s Hitne u Sinju stigla je policija koja je napravila zapisnik, uzela izjavu oštećene Sinjanke te pokrenula istragu. Gospođa koja je doživjela napad kaže da ovo nije prvi put da po parku šetaju psi lutalice ili oni koji imaju ogrlicu, ali su bez vlasnika koji ih vodi na povodcu.

Pročelnica Gradskog odjela za komunalne poslove Ivana Majić, kaže da je u travnju ove godine gradska vlast sklopila ugovor s tvrtkom "Likomed veterina d.o.o." iz Brnaza o zbrinjavanju izgubljenih i napuštenih životinja s javnih površina.

- Svi koji primijete životinje koje se kreću bez vlasnika, mogu pozvati djelatnike te tvrtke koji će intervenirati. Takve životinje pokušavaju se i udomiti, ako nisu bolesne ili zaražene - kazala je pročelnica Majić.

Ima slučajeva kad osobe iz drugih naselja, pa čak iz Splita, dovedu svoje pse do Kukuzovca ili Sinjskog polja i izbace ih iz automobila i ostave na cesti.

IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA

OBAVIJEST

župa Gospe Sinjske organizira zaručnički tečaj za sve mlade iz Cetinske krajine koji se namjeravaju vjenčati do prosinca 2009. Tečaj će se održavati 5., 6., 12. i 13. rujna s početkom u 18 sati. Predavači će biti svećanici koji će se osvrnuti na sakramentalni i moralno duhovni vid ženidbe, psiholog će govoriti o odnosima u braku i odgoju djece, liječnik o medicinskom vidu ženidbe, a pravnik o pravnom aspektu. Prijave za zaručnički tečaj vrše se u župnom uredu u Sinju.

KRONIKA 92

Sinoć oko 19,45 na državnoj cesti D 1 u Sinju (Ulica Filipa Grabovca), dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala 4 vozila. Teže tjelesne ozljede, koje nisu opasne po život, zadobio je vozač osobnog vozila marke Golf. On je za vrijeme upravljanja izgubio nadzor nad vozilom. Jedna je osoba lakše ozljeđena. Cesta je do 21,00 sat bila zatvorena za sav promet.

SINJSKE SREDNJE šKOLE I SPORTSKA DVORANA PONOVNO PRIKLJUčENE NA VODOMREžU

Gimnazija Dinka šimunovića i Tehnička industrijska škola Ruđera Boškovića, kojima je prošli tjedan bila isključena voda, ponovno su priključene na vodomrežu. Ravnatelji su podnijeli i zahtjeve za ugradnju odvojenih mjerila. Voda je priključena i športskoj dvorani kojoj se pripisuje i dug za potrošnju u visini od 117 tisuća kuna. Zbog nepodmirenog duga "Vodovod i čistoća" je prošli tjedan isključila vodu školama i dvorani.
U županiji, koja je vlasnik škola, kazali su nam da su sve obveze za potrošenu vodu podmirene, što su nam potvrdili i ravnatelji. športska dvorana, koju osim učenika koriste brojne športske udruge problem je Grada, poručio nam je pročelnik za prosvjetu u županiji Zdravko Omrčen.
Gradonačelnik Ivica Glavan nam je kazao kako je Grad svoje obveze podmirio kompenziranjem komunalne naknade, pa ostaje upitno tko će izdvojiti sredstva za nepodmireni račun.

OBAVIJEST

U vrtiće na sinjskom području upisano je 631. dijete. Uz gradski vrtić Bili cvitak, kojeg pohađa 585-ero djece, 46 - ero je upisano u vjerski vrtić Blagovijest. Svoje mjesto u vrtiću u Sinju čeka 112 mališana.

S uređenjem prostorija u Tripalovom voćnjaku počeo je privatni vrtić "čarobni pianino", koji je već objavio i oglas o upisu djece. Navodno bi vrtić s radom trebao početi uskoro, a trebao bi primiti djecu jaslične i vrtićke dobi.

OBAVIJEST

Grad Trilj je uputio poziv za davanje inicijative za dodjelu javnih priznanja Grada. Javna priznanja su Počasni građanin i Nagrada Grada. Inicijative se podnose do 11. rujna Odboru za javna priznanja Grada Trilja.

OBAVIJEST

Konferenciju za novinare sutra, 3. rujna, u 9,00 sati u prostorijama HčSP-a održat će nezavisni vijećnik Miro Bulj, nositelj liste Demokršćanske pravaške opcije. Tema konferencije je "90 dana aktualne sinjske vlasti". Kako doznajemo Bulj će se osvrnuti na rad svih gradskih službi, na obećanja koja su u predizbornoj kampanji data građanima, također će biti riječi o zapošljavanjima u dječje vrtiće na području Grada, socijalnim problemima, Buljevim zahtjevima prema Gradu, a osvrnuti će se i na navodnu koaliciju SDP-a i liste dr. Jadrijevića koju je nazvao trgovačko gubitnička.

OBAVIJEST

Zbog radova sanacije mosta u Satriću do 20. rujna za sav promet zatvorena je županijska cesta Hrvace - Satrić - Potravlje. Promet se regulira privremenom prometnom signalizacijom. Vozači se mole da koriste alternativne ceste.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras u 20,00 sati prikazivat će se akcijsko znanstveno fantastučni film Transformers.