Nedjelja, 2.09.2007.

Preminuo vatrogasac Ante Crvelin1. rujna - Jutros u 2.45, zbog zadobivenih teških opeklina pri gašenju požara na otoku Kornatu, u Klinici za traumatologiju u Zagrebu preminuo je Ante Crvelin, priopćilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Ministarstvo izražava iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, navodi se u priopćenju koje je potpisao ministar Neven Ljubičić.

U noći s četvrtka na petak s teškim opeklinama na više od 85 posto kože Ante Crvelin dovezen je u Kliniku za traumatologiju. Ante Crvelin sedmi je vatrogasac koji je izgubio život u gašenju požara na Kornatu. Sin je u požaru poginuloga vatrogasca Ivice Crvelina.


U požaru su u četvrtak poginuli Ivica Crvelin (1955.), Ivan Marinović (1974.), Dino Klarić (1974.) iz JVP-a šibenik, Marko Stančić (1990.) iz DVD-a Tisno, Gabrijel Skočić (1988.) i Hrvoje Strikoman (1988.) iz DVD-a Vodice. Njihova su tijela na Odjelu patologije splitske Kliničke bolnice.

Na odjelu patologije splitske bolnice danas su bile i obitelji stradalih šibenskih vatrogasaca. Iako su neke obitelji odbile prepoznavanje svojih najbližih, svi su morali dati krv radi točne identifikacije. Kako su rekli u bolnici, sva šestorica vatrogasaca su živa izgorjela. Naime, u krvi je svima pronađena koncentracija karboksihemoglobina u rasponu od 25 do 55%, što pokazuje da nisu umrli zbog gušenja.

Vlada je u povodu tragedije na Kornatima odlučila da u ponedjeljak 3. rujna bude Dan žalosti za cijelu zemlju. šibensko-kninski župan Goran Pauk proglasio je sedam dana žalosti u toj županiji. Knjige žalosti otvorene su u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u šibeniku te u prostorijama Dobrovoljnih vatrogasnih društava u Vodicama i Tisnu. Građani pale svijeće ispred spomen-obilježja vatrogascima stradalima u Domovinskom ratu.

Komemorativni skup u spomen na poginule pripadnike Javne vatrogasne postrojbe šibenik i Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodica i Tisna, bit će u ponedjeljak 3. rujna u šibenskom kazalištu u 11 sati. Na komemorativnom skupu bit će i članovi Vlade s premijerom Ivom Sanaderom. Na dan pokopa vatrogasaca stradalih u požaru na Kornatu, oglasit će se sirene svih vatrogasnih vozila u zemlji, najavili su čelnici profesionalnih vatrogasnih institucija.

U povodu pogibije i stradanja vatrogasaca, u šibeniku će u ponedjeljak 3. rujna biti održana i izvanredna sjednica Predsjedništva i Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice.
IZVOR: HRT WEB VIJESTI

Vlada: 3. rujna Dan nacionalne žalosti

ZAGREB, 31. kolovoza 2007. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske na današnjoj izvanrednoj sjednici donijela je odluku da se ponedjeljak, 3. rujna, proglasi Danom nacionalne žalosti zbog najveće tragedije u povijesti hrvatskoga vatrogastva u kojoj je jučer gaseći požar na otoku Velikom Kornatu, poginulo šest vatrogasaca, a više ih je ozlijeđeno, od kojih su četvorica u životnoj opasnosti.

Izvanredna sjednica Vlade počela je minutom šutnje za sve poginule, a premijer Ivo Sanader izrazio je sućut obiteljima poginulih u ime Vlade i svoje osobno.

Premijer Sanader najavio je provođenje istrage o uzrocima te teške tragedije, ističući da će se istraga provesti do kraja. Zatražio je od mjerodavnih tijela države da se, ako se utvrdi da je požar bio podmetnut, počinitelji privedu pravdi i kazne.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izvijestio je da su četvorica ozlijeđenih vatrogasaca, od petorice koji su noćas iz Zadra zbog teških ozljeda prebačeni u Zagreb, u iznimno teškom stanju. Rekao je da su dvojica vatrogasaca koji su zadržani u zadarskoj Općoj bolnici jutros zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačani u Split.

Ministar Ljubičić je najavio da će se svakoga dana u podne u Ministarstvu zdravstva održavati konferencije za novinare, na kojima će se izvještavati o stanju ozlijeđenih vatrogasaca.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin rekao je da je policija privela sedam osumnjičenih za podmetanje požara na Velikom Kornatu, istaknuvši da se nad njima provodi intenzivna kriminalistička obrada.
IZVOR: VLADA.HR