Petak, 2.08.2019.

Sudionici 304. Alkarskih nadmetanja

 
U spomen na slavnu pobjedu i u čast svoje nebeske zaštitnice i spasiteljice Čudotvorne Gospe Sinjske, Sinj i Cetinska krajina spremni su za svoja slavlja.

Sinjani 304 godine vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde Osmanlijskog carstva. U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili su Sinjsku alku koja živi do dan danas, kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena.

Ovogodišnje trodnevne Alkarske svečanosti, na kojima će se natjecati 17 alkara kopljanika, počinju današnjom Barom od 17,30 sati. Pobjedniku Bare alkarski vojvoda Boško Ramljak na koplje će privezati 2 metra zelenog sukna koje simbolizira pravo alkara na košnju u sinjskom polju na nekadašnjoj livadi zvanoj alkarica. Pobjedniku će pripasti i brončana plaketa Alke te 20 tisuća kuna kojim će ga darovati VAD. Alkarskom momku pobjednika Bare također pripada brončana plaketa alke.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U prepunim Alkarskim dvorima održana predstava ‘Sve o ženama’

 
Pred prepunim gledalištem u Alkarskim dvorima, u srijedu navečer, 31. srpnja izvedena je gostujuća predstava teatra Gavran ‘Sve o ženama’.

Riječ je o komediji koju je Miro Gavran napisao 2000. godine, a koja je premijerno izvedena 2006. i otada je imala tridesetak premijera diljem svijeta, pa čak i u Buenos Airesu i Rio de Janieru.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Praska najbolja na 11. Festivalu ‘Klape Gospi Sinjskoj’

 
Sinoć je u dvorištu samostana Čudotvorne Gospe Sinjske održan 11. Festival marijansko – duhovne klapske pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’ na kojoj je nastupilo 13 klapa iz cijele Hrvatske.

Najveći broj glasova publike i zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske dobila je klapa Praska iz Podstrane autora Duška Tambače ‘Sveta slika’. Pjesmu ‘Sveta slika’ autora Duška Tambače najboljom je ocijenio i stručni ocjenjivački sud, a autor je nagrađen zlatnim kipom s likom Čudotvorne Gospe Sinjske. Drugo mjesto i srebrni Gospin kip dobio je Živko Ključe za skladbu ‘Ave Marija’ u izvedbi klape Vinčace iz Novog Vinodolskog, dok je brončani kip po ocjeni stručnog suda pripao Krešimiru Magdiću za skladbu ‘Gospi od milosrđa’ koju je izvela ženska klapa Amfora iz Dubrovnika. Ove godine stručni ocjenjivački sud nagradio je i tri najbolje klapske izvedbe tako da su nagrade dobile i klapa Munita iz Zadra, Contra iz Splita, a najbolju klapsku izvedbu imala je klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog.
Festival je otvorio gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo, a publiku su pozdravili Provincijal provincije Presvetog Otkupitelja  fra Marko Mrše, dožupan Splitsko – dalmatinski Luka Brčić i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR