Utorak, 2.08.2005.

PRIPREME ZA 290. SINJSKU ALKU

Na dan alke u gradu se očekuje iznimno velik broj posjetitelja i gostiju u gradu. Samo Viteško alkarsko društvo poslalo je više od 800 pozivnica visokim hrvatskim i inozemnim dužnosnicima, a uskoro bi se i konkretnije moglo znati tko će ove godine nazočiti ovom jedinstvenom i zanimljivom viteškom nadmetanju.

Jučer je održan i radni sastanak alkarskih momaka koji bi s pripremama na trkalištu trebali započeti danas. Podsjetimo kako je broj alkarskih momaka zajedno s namještačem 43.

TRGOVINE 5. KOLOVOZA RADE OD 7 DO 12 SATI

Gradsko poglavarstvo odobrilo je zahtjev za rad prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo pretežito prehrambenim proizvodima, tako će na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza trgovine biti otvorene od 7 do 12 sati.


SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Danas će se održati najavljena 6. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Sinja na kojoj će se razmatrati prijedlozi odluke o imenovanju pročelnika upravnih odjela i tajnika grada.

Podsjetimo grad Sinj ima četiri upravna odjela i to Upravni odjel za komunalne djelatnosti, Odjel za prostorno planiranje, gospodarenje prostorom i razvoj, Odjel za financije te Odjel za društvene djelatnosti. Najveću zainteresiranost po natječaju za mjesto pročelnika je u Odjelu društvenih djelatnosti na koji se prijavilo čak 17 osoba, dok se na natječaj za preostala pročelnička mjesta javilo između 5 i 9 osoba.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE"

U ovom tjednu veliki je broj kulturnih i sportskih događanja u gradu Sinju tako je jučer u 21 sat u Muzeju Cetinske krajine otvorena izložba "Sinjska Alka 1715-2005 obnova i zaštita". Organizatori izložbe su Viteško alkarsko društvo i restauratorski zavod iz Zagreba. Ovu zanimljiva izložba odora, slika i predmeta vezanih uz Sinjsku Alku naišla je na veliko zanimanje Zagrebačke kulturne publike.

Iako je u Arheološkom muzeju u Zagrebu bilo postavljeno više od 350 izložbenih primjeraka, zbog nedostatka prostora u Muzeju Cetinske krajine broj ekponata je nešto manji no likovna koncepcija, koja se omogućena restauratorskim i konzervatorskim zashvatima izložbe koju potpisuje Nikolina Jelović Mitrović, zasigurno će u potpunosti uspjeti dočarati i opravdati njen naziv i svrhu .

Napomenuti ćemo kako su autori izložbe eminentni stručnjaci konzervatorskog i restauratorskog zavoda iz Zagreba i Splita koji dodatno garantitraju kvalitetu izložbe. Nerina Ekl jedna od autorica istaknula je kako je Muzej bez obzira na veličinu prostora zadovoljio kriterije za postavljanje izložbe .


Na programu sinjskog kulturnog ljeta danas je u 21 sat u Crkvi Gospe Sinjske je koncert ozbiljne glazbe tria Tritonus.
Nastupaju: klarinet Marija župić,violina Petar Haluza i glasovir Zorica Mihajlović. Gost večeri je bariton Božo župić.

Koncert klape Sinj je u srijedu u alkarskim dvorima s početkom u 21 sati. Sinj kao grad klapske pjesme uvijek budi pozornost ljubitelja klapskih nota, tako se očekuje i sutra kada će Klapa Sinj s gostima uljepšati sinjsko kulturno ljeto kroz program Dana Alke i Velike Gospe.

U četvrtak 4. kolovoza je tradicionalni Dječji festival "Mikrofon je vaš". I ove godine 20- tak djece pokušat će ostvariti želju i pokazati svoj glazbeni talent. Natjecanje pjavača amatera održat će se od 21 sat na košarkaškom igralištu kod kina Sloboda.


Udruga "Veterana i poštovatelja sinjske Alke -Sinj" otvara izložbu pod nazivom "Sinj i Cetinska krajina kroz stoljeća". Izložba kreće od 5. kolovoza,u petak od 21 sat, a bit će postavljena u Tripalovoj kući. Izložba će prezentirati predmete gosp.Marinka Poljaka.

VRIJEME

Za danas meteorolozi najavljuju toplo vruće i sparno vrijeme. Temperatura zraka do 35C.