Ponedjeljak, 2.07.2007.

SPORT

Košarkaška sekcija udruge "Studenti Cetinske krajine" u Zagrebu na čelu sa Ivanom Domazetom osvojila je zlatnu medalju na košarkaškom turniru u sklopu Sportskih igara na Jarunu u nedjelju 01. srpnja 2007. godine. Cetinjani su pobjedu izborili u konkurenciji 14 ekipa, a u finalu su se suočili sa predstavnicima Zadra i pobijedili. Našu ekipu bodrilo je mnoštvo Cetinjanki i Cetinjana te naši mnogobrojni prijatelji iz svih dijelova Lijepe naše.

POčEO UPIS U 1. RAZREDE SREDNJIH šKOLA

Danas, 2 srpnja, počeli su upisi u prve razrede srednjih škola u školskoj godini 2007./2008.
U ljetnom upisnom roku, prijave će se, u prvom upisnom krugu, primati danas i sutra od 08,00 do 16,00 sati. Rezultati će biti objavljeni u srijedu, najkasnije do 14,00 sati, a upisi će se obavljati u četvrtak, 5. srpnja.
Drugi upisni krug je u ponedjeljak, 9. srpnja. Rezultati će biti objavljeni 10. srpnja, a upisi će biti 11. srpnja.
Učenici koji se ne uspiju upisati u željenu školu u ljetnom upisnom roku, imaju još jednu šansu za upis i to u jesenskom upisnom roku. Oni se upisuju u programe u kojima je ostalo slobodnih mjesta. Nepopunjena upisna mjesta bit će objavljeni na oglasnim pločama srednjih škola najkasnije do 24. kolovoza. Prijave će se primati 27. kolovoza, a upis će se obavljati 29. i 30. kolovoza.
U sklopu Nacionalnoga programa za uvođenje obveznoga srednjoškolskog obrazovanja u novoj školskoj godini predviđa se uvođenje besplatna prijevoza i smještaja učenika u domove te udžbenika za prve razrede srednjih škola.
Ove su školske godine 643 učenika završila osmi razred u jednoj od osnovnih škola na području Cetinskog kraja. Njima se u sinjskim srednjim školama nudi 600 upisnih mjesta. Oko 50 - tak učenika s područja Cetinskog kraja upisuje se u neku od škola na području Splita, a tek manji broj, i to učenici s područja Vrlike, u Knin.

POčELI UPISI NA FAKULTETE

Danas počinju i upisi na prve godine studija, a prijave će se primati od danas do petka 06. srpnja. Ove godine na Splitskom sveučilištu slobodno je oko 5 tisuća i 200 mjesta na sveučilišnim i stručnim studijima.

SVEčANOST U RUDI

Ministar Petar čobanković sutra će u Rudi u 12,00 sati svečano otvoriti vodospremu Ruda i početak radova na rekonstrukciji istoimene crpne stanice.
Radovi na proširenju vodospreme s 1.500 na 3.300 kubika počeli su krajem 2005. godine. U proširenje je uloženo 4 milijuna i 800 tisuća kuna, a novčana sredstva su osigurali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatske vode, županija i Javno komunalno poduzeće «Vodovod i čistoća» Sinj.
Do kraja 2008. godine trebala bi se rekonstruirati crpna stanica Ruda. Investicija je vrijedna 18 milijuna kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i dijelom županija splitsko dalmatinska.
Proširenjem vodospreme i rekonstrukcijom crpne stanice Ruda poboljšat će se vodoopskrba za oko 60 tisuća stanovnika i 5 gospodarskih zona na području Cetinskog kraja i dijela splitskog zaleđa.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SINJSKOG HDZ-a

Na jutros održanoj konferenciji sinjskog HDZ-a nazočili su predsjednik povjerenstva gradskog odbora stranke Jure Bitunjac, tajnik Tomislav Budimir te član predsjedništva Damir Tomašević. čelnici sinjskog HDZ -a istaknuli su kako je evidentno da je vladajuća Koalicija Preporod pred raskolom, a kao razlog toj tvrdnji naveli su slab rad u svim segmentima. SDP je, ističu, sve stranke koalicije upregnuo u kampanju svoje stranke za predstojeće parlamentarne izbore.
Hrvatska Vlada ne zapostavlja niti jedan hrvatski kraj pa tako ni Sinj, kažu u sinjskom HDZ-u, te su naveli da uskoro slijede radovi na cestovnim pravcima Sinj-Sutina i Han-Vaganj, te da se radi na početku konačnog rješavanja sinjske zaobilaznice, za koju još nije definirano hoće li se raditi o istočnoj ili zapadnoj varijanti.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras se prikazuje britanska komedija MR Bean na praznicima. U glavnoj ulozi Rowan Atkinson. Početak je u 20 sati i 45 minuta.

SPORT

Na galopskoj priredbi održanoj u subotu u Zagrebu, grla iz Sinja i Hrvaca ostvarila su odlične rezultate. U utrci na 2 tisuće i 200 metara slavila je Roksolina iz GK Mustang Glavice, drugi je bio Kalcit GK Blaškan - Ringo, a treći Heri iz GK Vreba Hrvace.