Utorak, 2.06.2009.

Odbačene prijave protiv radnika Dalmatinke Nove i novinara

Općinsko državno odvjetništvo u Sinju je odbacilo kaznene prijave protiv predsjednice Nezavisnog sindikata Dalmatinke Nove Ive Radonje (56) zbog prijetnje kao i odvjetnika Zorana Vujanovića (46), HRT-ove reporterke Magdalene šipić (34), te našeg novinara Tonija Paštara kao i grupe radnika uništene sinjske tvornice, podnesene u ime Dalmatinke Nove d.d. Sinj preko predsjednika Uprave, zbog narušavanja nepovredivosti doma ulaskom u tvornicu.

Policijska postaja u Sinju je na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva provela predkaznenu obradu i prikupila podatke koji su prijavljene osobe oslobodile svake sumnje.

ODO Sinj navodi kako je suvlasnik trgovačkog društva, a koje je i vlasnik nekretnina, na traženje predstavnika sindikata dozvolio korištenje tih nekretnina. To se odnosilo i na vrata ograde kroz koju su ušli radnici, kao i prostora sve do vrata prostorija tvornice.

Motiv prijavljenih radnika Dalmatinke Nove da uđu u tvornicu je bio odlazak do prostorija uprave gdje bi zatražili određene podatke vezano za povrijeđena im radna prava. Kako su vidjeli otvoren pogon, ušli su i potom samoinicijativno izašli, a da pri tom nisu otišli u prostoriju uprave tvornice.

Prijavljeni novinar Paštar i kolegica s HRT-a Magdalena šipić su obavljali svoj zadatak, izvještavali javnost o javnom prosvjedu radnika Dalmatinke Nove d.d. Sinj koji je organiziran sukladno pozitivnim propisima. U prijavi protiv Ive Radonje za prijetnje odvjetništvo nije našlo obilježja kaznenog djela budući da nije prijetila konkretno određenoj osobi.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

SINDIKAT VOZAčA I PROMETNIH RADNIKA AUTOPRIJEVOZA SINJ OPETOVANO ZATRAžIO SASTANAK SA UPRAVOM TVRTKE

Sindikat vozača i prometnih radnika Autoprijevoza po osmi put je danas, 2. lipnja, Upravi društva uputio zahtjev u kojem traže sastanak na kojem bi se razgovaralo o ostvarivanju i zaštiti prava iz radnoga odnosa radnika Autoprijevoza. U zahtjevu je kao i predhodnih 7 puta predložen i Dnevni red od 13. točaka. Ovaj put sindikat traži da se sastanak održi do 6. lipnja sa početkom u 10 sati.

POčELA PROTUPOžARNA SEZONA

Službeno je počela protupožarna sezona za koju su sva četiri dobrovoljna vatrogasna društva s područja Cetinskog kraja spremna. Od jučer su organizirana pojačana dežurstva u vatrogasnim postajama, te će se uvesti autoophodnje, u suradnji sa šumarijom i jedinicama lokalne samouprave.

OBAVIJEST

Trgovci ulaze u sezonski režim rada. Prema zakonu o trgovini od 1. lipnja do 1. listopada te u prosincu, sve trgovine mogu raditi i nedjeljom od 7,00 do 14,00 sati. Iznimno, svaki dan od 0 do 24 sata mogu raditi benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima i slično.

OBAVIJEST

Ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Sinju i Trilju u organiziraju prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja za 2009. i 2010.godinu. Na prezentaciju su pozvani poslodavci, predstavnici lokalne samouprave, knjigovodstvenih servisa, udruga, obrazovnih institucija i drugi zainteresirani za modele financiranja zapošljavanja, obrazovanja i javnih radova.
U Sinju je prezentacija počela u 10 sati u prostorijama poslovnog centra "Balinice" Splitska 37, na prvom katu, a u Trilju u gradskoj vijećnici u 12,00 sati.

"DANI TEHNIčKE ISPRAVNOSTI VOZILA"

U organizaciji Hrvatskog autokluba i Centra za vozila Hrvatske, a u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, u stanicama za tehnički pregled vozila danas, 2. lipnja, je počela preventivno-sigurnosna akcija "Dani tehničke ispravnosti vozila". Akcija će se provoditi do subote i potpuno je besplatna i dobrovoljna. Cilj akcije je smanjiti broj prometnih nezgoda uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

"EKOLOGIJOM I šPORTOM PROTIV OVISNOSTI"

Udruga za borbu protiv ovisnosti Novi put Sinj organizira nagradno tematsko natjecanje za učenike osnovnih škola "Ekologijom i športom protiv ovisnosti. Natjecanje će se održati danas, 2. lipnja, u dvorani Oš Fra Pavla Vučkovića s početkom u 18,30h, a uz školu domaćina natupit će i O.š. Marka Marulića iz Sinja te O.š. Trilj.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskog kina i večeras se od 20,45 sati prikazuje američki akcijski znanstveno-fantastični film "X-MEN POčETAK: WOLVERINE".

SPORT

U posljednjem kolu 3. HNL-jug danas, 2. lipnja, u 18 sati na igralištu Hrvaca, Hrvace će ugostiti Zagoru.