Srijeda, 2.05.2018.

Posjet fratara iz provincije Puglia-Molise


U vremenu od 4. do 6. svibnja 2018. god. Provinciju Presvetog Otkupitelja posjetit će 7-ica fratara iz franjevačke provincije Puglia-Molise.
U sklopu obilaska redovničke zajednice predviđeno je da u nedjelju, 6. svibnja 2018., posjete i Sinj, gdje će obići Svetište Gospe Sinjske i Muzej Alke. Toga dana sinjski franjevci ugostit će i kotorskog biskupa Iliju Janjića.
Nama najbliža talijanska provincija već stoljećima čuva neraspadnuto tijelo bl. Jakova Zadarskog, a želja je tamošnjih franjevaca da se uskoro ostvari prvo hodočašće iz Bitetta u Dalmaciju.
Provincijal Alessandro Mastromatteo propovijedat će o Blaženiku u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja u nedjelju, 6. svibnja 2018., u 10 sati. Tog dana predviđen je i intervju za Laudato TV, koji će biti emitiran na nacionalnoj katoličkoj televiziji.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Na snagu stupio Zakon o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru

S prvim danom svibnja na snagu stupa odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru. Zabrana traje sve do 30. rujna 2018. godine.

Za sve one koji nisu upoznati s ovom odredbom, a spremaju se ovih dana spaljivati korov, smeće ili što slično, bolje da to ne rade, jer kazne za kršenje ove odredbe nisu tako male, pa je sve manje onih koji se na takvo što odlučuju. Ipak, uvijek ima onih koji misle da će lako s vatrom, a kasnije, kad se rasplamsa, već bude prekasno.

Osim novčanih kazni, moguće su i prekršajne sankcije, baš kao i kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije temeljem pravomoćne sudske presude.
IZVOR: WWW.FERATA.HR