Petak, 2.05.2014.

Alkari kao jedan: “Protiv Cibone jako i timski”

Autor: Mišo Gulić
Cetinska krajina ponovno je na nogama. Ovog puta u Sinj stiže “svježi” prvak ABA lige i prvak Hrvatske na čelu s ponajboljim mladim košarkašem na svijetu Darijom Šarićem, zbog čega je spektakl u sinjskoj dvorani zajamčen. Sinjani se hrabre uoči novog velikog ispita, ali svjesni su da su Vukovi veliki favoriti i da bi sve izuzev njihovog slavlja bila senzacija.

Dolazak Cibone u Sinj tema je broj jedan, pogotovo nakon što su Zagrepčani u Beogradu, može se reći, uskrsnuli hrvatsku košarku i ponovno je gurnuli na same naslovnice. Cibosi su u prvom dvoboju slavili s uvjerljivih 23 koša razlike, ali dojam svih je kako je ta razlika bila prenaglašena u odnosu na viđeno. Naime, dvije minute prije kraja gosti su brojali tek 11 koševa minusa....

Biciklijada povodom kanonizacije pape Ivana Pavla II.

Povodom kanonizacije pape Ivana Pavla II., Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa, organizirala je biciklijadu pod nazivom ‘Marija Zvijezda – Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II.’

Biciklijada polazi iz 7 smjerova, odnosno iz gradova i Marijanskih svetišta koje je Ivan pavao II. Posjetio tijekom svojih pastoralnih pohoda Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U biciklijadi sudjeluje 40-ak biciklista koji će se u subotu, 3. svibnja zajedno okupiti na Petrićevcu u Banja Luci, gdje je cilj biciklijade.

Geslo biciklijade je ‘Proljeće vjere – Za mir, suživot i napredak u istini, pravdi, ljubavi i slobodi’. Projekt je podržao biskup Komarica, Međureligijsko vijeće BiH u Sarajevu, Vojni ordinarijat RH, IIPT – Internacionalni Institut za Promidžbu Mira Kroz Turizam, Hrvatski biciklistički savez, Biciklistički savez Bosne i Hercegovine i drugi.

Dio biciklista upustio se jučer ujutro iz Solina, a u poslijepodnevnim satima stigli su do Sinja, gdje ih je u Svetištu Gospe Sinjske ugostio župnik fra Ante Bilokapić. Nakon kratkog druženja, biciklisti su nastavili svoj put prema Banja Luci preko Trilja, Kamenskog, Buškog jezera i Karmela sv. Ilije.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Održan prosvjed ispred ‘Oporabe’

Čelnici Udruge radničkih sindikata, Ozren Matijašević i Jozo Marić, praznik rada obilježili su u triljskoj Gospodarskoj zoni ‘Čaporice’. Tamo je ispred pogona tvrtke za reciklažu ‘Oporaba d.o.o.’ organiziran sindikalni prosvjed.

Na prosvjedu se okupilo 40-ak članova sindikata i zainteresiranih građana iz triljskog i imotskog kraja.

Okupljenima su se obratili Ozren Matijašević, Jozo Marić i vlasnik tvrtke ‘Oporaba d.o.o.’ Slobodan Radić.

Sva trojica ističu kako je ‘Oporaba’ još prije pet godina u triljskoj gospodarskoj zoni tehnički potpuno opremila svoj pogon koji, zbog administrativnih blokada, još nije počeo raditi. Kao glavne krivce prozvali su poslovnu banku i hrvatsko pravosuđe, zbog, kako ističu, odugovlačenja sudskog spora kojim se onemogućuje pokretanje ovog reciklažnog pogona. Matijašević, Marić i Radić naglašavaju kako zbog ovoga slučaja najviše ispašta 200 radnika koliko ih treba raditi u pogonu ‘Oporabe’.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinjani proslavili Praznik rada

Sinjska proslava Međunarodnog praznika rada održana je u Gradskom parku. Svečanost koju je organizirao Grad Sinj počela je prigodnim nastupom sinjske Gradske glazbe, a nakon toga je upriličeno tradicionalno druženje građana uz porcije graha i piće.

Iako su jutarnji sati, praćeni oblačnim vremenom i kišom, nagovještavali kako bi se ovaj događaj mogao izmjestiti u restoran na gradskom stadionu, to se ipak nije dogodilo. Poboljšanje vremena omogućilo je da se druženje ipak održi u parku, gdje se okupilo 100-tinjak građana.

Okupljenim građanima pozdrave i čestitke u ime sinjskog gradonačelnika Ivice Glavana, u svoje osobno ime te u ime gradske vlasti uputila je dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

IZVOR: WWW.FERATA.HR