Ponedjeljak, 1.12.2008.

Dalmatinki blokiran račun

Grad Sinj blokirao je račun Dalmatinki Novoj zbog neplaćanja komunalne naknade, javjla Hina. Doznaje se da je riječ je o milijunskom dugu.

U dobroj vjeri i nadi da će Gianfranco Ladini početi proizvodnju i ispuniti obveze prema radnicima, čekali smo tri mjeseca, no kako radnici i dalje nisu dobili zaostale plaće, a neispunjene obveze prema gradu se gomilaju, bili smo prisiljeni na ovaj oštar potez, izjavio je sinjski gradonačelnik Ivan Nasić.

čelnica Nezavisnog sindikata Iva Radonja rekla je kako joj je drago što je Gradsko poglavarstvo shvatilo s kim ima posla i da braća Ladiniji nisu došli pokrenuti proizvodnju, nego rasprodati sve što imamo.
IZVOR: www.hrt.hr

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo bludnih radnji Istražnom sucu županijskog suda priveden Milivoj Erceg

Istražnom sucu županijskog suda u Splitu jučer oko 11 sati priveden je 51-godišnji Sinjanin Milivoj Erceg, domar sinjskog SDP-a. Erceg je priveden zbog osnovane sumnje da je napravio kazneno djelo bludnih radnji. Osumnjičenog je prijavio 18-godišnjak iz Sinja, koji je u noći s petka na subotu, tijekom zabave za mlade, pod utjecajem alkohola zaspao na podu prostorija sinjskog SDP-a. U subotu oko 7 sati probudili su ga dodiri osumnjičenog, nakon čega je pobjegao kući i cijeli događaj ispričao roditeljima. U pratnji oca 18-togodišnjak je otišao na Odjel Hitne medicinske pomoći u Sinju, gdje mu nisu utvrđene nikakve ozljede, niti nađeni tragovi koji bi upućivali na kazneno djelo.Nakon toga 51-godišnjaka je prijavio policiji, koja je pretražila kuću osumnjičenog te pronašla 3,7 grama marihuane, više vrsta i komada različitog streljiva te 111 isprintanih crno bijelih fotografija golih muškaraca. Kod istražnog suca osumnjičeni se branio šutnjom, te mu je određen jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Jučer je održana izvanredna sjednica sinjskog SDP-a. Predsjednica Nataša Poparić nam je u telefonskom razgovoru kazala kako je stranka postupila prema statutu, te da su zamrznuta sva prava i obeveze Milivoja Ercega do donošenja konačne pravomoćne odluke. Poparić je istaknula kako je zaprepašćujuće činjenica da su iz policije iscurile informacije, poput količine pronađenog streljiva i droge, s obzirom da javnosti te informacije nisu bile prezentirane na konferenciji za novinare.
Nameće se pitanje, kaže Poparić, trebaju li buduće žrtve vjerovati radu policije i hoće li nakon njihovog odlaska u policiju na prijavu slučaja te razgovora opet curiti informacije vani i koliko će to štetiti i oštećenima i žrtvama.

GRADONAčELNIK IVAN NASIć PRIMIO PREDSTAVNIKE SINDIKATA VOZAčA I PROMETNIH RADNIKA

Predstavnici Sindikata vozača i prometnih radnika Autoprijevoza Sinj danas, 1. prosinca, su se sastali s gradonačelnikom Ivanom Nasićem i pročelnicom Ankicom Panzom. Sindikalisti su zatražili da im se pomogne oko rješavanja problema s kojima su se suočili nakon što im je poslodavac ukinuo pravo na prostorije za vozače i druge radnike. Gradonačelnik je obećao da će stupiti u kontakt s direktorom Autoprijevoza Jakovom Jerkanom, kako bi se ovaj problem riješio.

OBAVIJEST

U svetištu Gospe Sinjske danas je počeo Božićni humanitarni sajam za humanitarno djelovanje Caritasa Gospe Sinjske.
Donacije će se prikupljati do 7. prosinca, od 9 do 19,00 sati, u unutarnjem crkvenom dvorištu, a prodaja će biti od 7. do 14. prosinca.

FRA TINO LABROVIć ODRžAO MLADU MISU

U Crkvi čudotvorne Gospe sinjske jučer je svoju mladu misu imao fra Tino Labrović. U slijedeću nedjelju fra Tino će služiti svetu misu u crkvi svetoga Ivana u rodnim Glavicama. Nakon mise u glavičkom Domu kulture priredit će slavlje.

Obilježena 14. obljetnica akcije "Zima 94"

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod 15 metara visokog križa na Maglaju, danas je u organizaciji Udruge veterana - dragovoljaca 126. sinjske brigade svečano obilježena 14. obljetnica vojne akcije "Zima 94".

Sudionicima svečanosti govorili su general Rahim Ademi, koji je bio zamjenik zapovjednika akcije generala Ante Gotovine, i tadašnji operativni zapovjednik akcije, stožerni brigadir i danas zastupnik Ante Kotromanović.

"Sa strategijskog aspekta za mene je početak akcije Zima 94 bio početak i akcije Oluja 95, dakle - Oluja je počela s današnjim danom i trajala osam mjeseci, a ne samo četiri dana, kako vole isticati u javnosti", istaknuo je Ademi. Pozvao je nazočne da ne zaborave bolesne i potrebite suborce koji danas žive u vrlo teškim materijalnim uvjetima, bolesni i osamljeni.

"Zima 94 bila je dobar pokazatelj što se može uz minimalne gubitke od 29 poginulih hrvatskih branitelja. Osvojili smo više od 200 četvornih kilometara prostora i nastavili oslobađati dijelove Vrlike, Peruče i granice prema BiH", rekao je na neformalnom postrojavanju pripadnika 126. brigade Kotromanović.

"Nadam se da će dogodine i naš general Ante Gotovina biti s nama na proslavi ove veličanstvene akcije, nepravedno zanemarene", rekao je Kotromanović.

Akcija Zima 94 odvijala se na nadmorskoj visini većoj od 1500 metara na ekstremno niskim temperaturama od minus 20 stupnjeva Celzijevih, od 29. studenog do 24. prosinca 1994., a u njoj je poginulo 29 hrvatskih branitelja i 30 ih je teško ranjeno.
IZVOR: (H) www.glasdalmacije.hr

Sir Alkar iz Otoka najbolji u Hrvatskoj

SIRANA "BATLAN", VLASNIKA IVANA JUKIćA, S NAJVIšIM DRžAVNIM TROFEJIMA

Na manifestacije "Eko- etno Hrvatska 2008." u Zagrebu, ocjenjivački sud je sir Ivana Jukića, spravljen od kozjeg i kravljeg mlijeka, proglasio najboljim od najboljih
Piše Vito Perić / epeha

Sirana "Batlan" iz Otoka Dalmatinskog kod Sinja proizvodi najbolje sireve u Hrvatskoj, odnosno "najbolja je od najboljih", kako stoji na plaketi koju je vlasnik sirane Ivan Jukić primio u rujnu na Zagrebačkom velesajmu u okviru manifestacije "Eko-etno Hrvatska 2008".

Stručna je prosudbena komisija, u kojoj su profesori s agronomskih fakulteta iz Hrvatske, Slovenije i Srbije (Novog Sada), kušavši sve sireve ponuđene na toj manifestaciji, jednoglasno dala najbolju ocjenu miješanom cetinskom siru "Alkar" spravljenom od kozjeg i kravljeg mlijeka.

- Počeli smo raditi prije tri godine i do sada smo dobili niz priznanja. Mislim da je tajna našeg uspjeha u tome što sireve pravimo samo od mlijeka koza i krava iz našeg cetinskoga kraja. Ovdje još uvijek ima zdrave prehrane za naše blago, a koze pasu najčešće ljekovite trave - kaže Ivan Jukić.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA
...