Petak, 1.12.2006.

PEDESETA GODIšNJICA SINJSKOG PUčKOG KAZALIšTA

Prigodom pedesete godišnjice osnutka Sinjsko će pučko kazalište upriličiti nekoliko kulturnih događaja. Prvi od njih je izložba slika koja će biti otvorena 05.12. u galeriji Galijotović i trajati će do 22.12.. Na izložbi će biti izložen veliki broj fotografija nastalih od osnutka do danas, a budući da je preko sinjskih kazališnih dasaka u tom razdoblju prošlo nekoliko stotina sinjana eto prilike da se podsjete na svoje glumačke pokušaje iz mladosti. Prva od dviju predstava koje će se odigrati u petak 08.12. u gradskoj kino dvorani je "Večer čehova" koji se sastoji od dvije šaljive jednočinke velikog svjetskog klasika: "Prosidbe" i "Medvjeda". Tjedan dana kasnije 15.12. izvest će se kultna sinjska predstava "Dujo Manzan i Mate Manistra", nezaobilazan komad kada je o sinjskom kazalištu riječ. Obilježavanje ove obljetnice završiti će 22.12. svečanom skupštinom na kojoj će zaslužnim članovima biti iskazana zahvalnost za rad u ovoj za kulturu grada važnoj udruzi.

POčELA SVINJOKOLJA

Na području Cetinskog kraja počela je svinjokolja. Podsjećamo da je temeljem odredbi Zakona o veterinarstvu, obvezan trihineloskopski pregled svinjskoga mesa. Na pregled je, uz ošit potrebno donijeti i ušnu markicu kako bi se u slučaju pozitivnog nalaza moglo identificirati žarište zaraze.
Trihineloskopski pregled treba se obaviti i kod ulovljene divljači, cijena je 100,00 kuna.

Veterinarska stanica Hrvace obavijestila je kako vrši trihineloskopski pregled svinjskog mesa. Uzorci se uzimaju svakodnevno od 7 do 19 sati, a cijena jednog pregleda iznosi 36 kuna i 60 lipa. Sve informacije mogu se dobiti i na broju telefona 829-556.

BLAGOSLOV KRIžA NA MAGLAJU

Na brdu Maglaj, na području Vrdova na Dinari, postavljen je veliki kameni križ u spomen na sve poginule hrvatske branitelje na Dinari povodom akcije «Zima 94» koja je krenula s mjesta na kojem je križ postavljen. Blagoslov križa i polaganje vijenaca bit će u subotu u 11.00 sati. Inicijativni odbor za postavljanje križa poziva sve branitelje da nazoče svečanosti na kojoj će govoriti predsjednik inicijativnog odbora Marko Gojević, zapovjednici akcije «ZIMA 94» i pjesnik Ante Nadomir Tadić šutra. Organizatori upozoravaju sve koji namjeravaju u subotu ići na Maglaj da trebaju odjeću i obuću prilagoditi vremenskim prilikama na planini, te one koji nemaju terensko vozilo da budu spremni jedan dio ići pješice.

KRONIKA 92

PP SINJ, 29/30.11.2006. g. u mjestu Vrlika, nepoznati počinitelj je nasilno ušao u BP "INA", te otuđio više kutija cigareta, boca alkoholnog pića, akumulatora, nekoliko boca antifriza i motornog ulja. šteta 17103 kn.

PP SINJ, sedamdesetdvogodišnjak je zadržan, jer je dana 30.11.2006.g. u obiteljskoj kući, u alkoholiziranom stanju (2,69g/kg), verbalno i fizički napao suprugu. Protiv počinitelja je podnesena PP iz čl.4 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.
IZVOR: PU SD