Ponedjeljak, 1.11.2010.

Blagdan Svih svetihDanas je blagdan Svih svetih. U Cetinskom kraju se posebno slavi u Čačvini i Župi Gala–Gljev, koja slavi 180. obljetnicu postojanja. Monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitsko – makarski predvodi središnje misno slavlje u Gali, koje  je počelo u 10,00 sati. Svetu misu u Čačvini predvodi župnik don Marin Matijaca.

Izaslanstva Grada Sinja, VAD-a, PP Sinj, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka sa sinjskog područja povodom blagdana Svih svetih, jutros su položila vijence kod središnjeg križa na groblju Sv. Frane i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Udruga veterana Domovinskog rata Sinj i vijećnik Miro Bulj položili su vijence pred bistom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Sveta misa i molitva za pokojne na groblju sv.Frane u Sinju bit će u 15 sati, a večernja misa u crkvi Gospe Sinjske počet će u 18,00 sati.

U okolnim crkvama sinjske župe mise su služene prema nedjeljnom rasporedu. Mise i molitve za pokojne služit će se i na grobljima u Glavicama na Šatrinici u 14 a Šibenici u 15,00 sati, te na groblju Svetoga Nikole u Brnazama u 15,00 sati.

Sutra, 2. studenoga, na Dušni dan sveta misa za sve pokojne župljane u Gospinoj crkvi u Sinju bit će služena u 18 sati. Misa za pokojne u Brnazama sutra će biti na groblju u 9,00 sati, u crkvama u Glavicama, Karakašici i Čitluku-Jasenskom u 10,00 sati te Lučanima u 10,30 sati.

Zbog blagdana Svih svetih i sutrašnjeg Dana mrtvih, poslijepodne se na području Cetinskog kraja očekuje pojačan promet, osobito na prilazima mjesnim grobljima. Vozači se mole za oprez. Jači intenzitet prometa u drugom dijelu dana očekuje se i na Graničnom prijelazu Kamensko, osobito na ulasku u Republiku Hrvatsku.

Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 t, na snazi će biti danas od 14 do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane neće biti na autocestama kao ni na Ličkoj magistrali (D 1).

Stanje na cestama

Opreznije treba voziti po mjestimice mokrim, ili vlažnim, te skliskim kolnicima u Istri, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru. Jak vjetar puše na dionici autoceste A 1 između Skradina i Prgometa.
Početkom zimskog računanja vremena i za vrijeme vožnje danju obavezno je voziti s uključenim kratkim svjetlima.

Zabrana prometovanja za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t, bit će danas, na blagdan Svih Svetih (1. studenog) od 14 do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D 1).


SAVJETI ZA VOŽNJU PO MOKRIM I SKLISKIM KOLNICIMA:
1. PROVJERITI STANJE GUMA I METLICA BRISAČA
2. UKLJUČITI KRATKA SVJETLA BEZ OBZIRA NA VIDLJIVOST (od 31. listopada, u zimskom razdoblju, ona su obavezna)
3. SMANJITI BRZINU VOŽNJE
4. DRŽATI PROPISANI SIGURNOSNI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO KOD VOŽNJE U KOLONI
5. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA
6. VOZITI OPREZNIJE

SAVJETI ZA VOŽNJU PO POLEDICI ILI ZASNIJEŽENOM KOLNIKU:
1. NE KRETATI NA PUT BEZ PROPISANE ZIMSKE OPREME (4 zimske gume ili 4 ljetne s min utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snijeg za pogonske kotače. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima).
2. UPALITI DNEVNA ILI KRATKA SVJETLA (početkom računanja zimskog vremena (31. 10.) ona su obavezna).
3. IZBJEGAVATI NAGLA KOČENJA I UBRZANJA ILI NAGLE POKRETE UPRAVLJAČEM.
4. DRŽATI RAZMAK IZMEĐU VOZILA, OSOBITO U VOŽNJI U KOLONI.
5. POSEBNO OPREZNO VOZITI PREKO MOSTOVA I VIJADUKATA.
6. SLUŠATI RADIO ILI SE RASPITATI U HAK-u (01/4640800) O PROMETNICAMA NA KOJIMA NAMJERAVATE VOZITI.
IZVOR: HAK