Srijeda, 1.11.2006.

BLAGDAN SVIH SVETIH

Povodom današnjeg blagdana Svih svetih, ispred središnjeg križa na groblju svetoga Frane u Sinju molilo se odrješenje, te su tom prigodom predstavnici Gradskog poglavarstva grada Sinja položili vijence. Uz molitvu župnika fra Nikice Ajdučića, gradonačelnik Sinja Nikola Tomašević sa suradnicima, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, policije i Hrvatske vojske političkih stranaka, Viteškog alkarskog društva i drugi, položili vijence i na spomenik hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, ispred zgrade Gradske uprave. Nakon toga svetu misu zadušnicu u Crkvi čudotvorne Gospe sinjske predvodio je župnik fra Nikica Ajdučić.
Poslijepodne u 15,00 sati na grobljima u Sinju, Branazama i Glavicama, održat će se svete mise i odrješenje.

DUšNI DAN

Sutra na Dušni dan, u crkvi Gospe sinjske svečana sveta misa za sve pokojne župljane služit će se s početkom u 10,00 sati.
Misa za pokojne na groblju svetoga Nikole u Brnazama počet će u 9,00 sati, a u crkvi u čitluku - Jasenskom u 10,00 sati, te u Lučanima poslijepodne u 15,00 sati.

NATJEčAJ ZA STIPENDIJE

Natječaj za dodjelu 20 studentskih stipendija za darovite i uspješne studente i za studente iz obitelji lošeg imovnog stanja, koje je raspisao Grad Sinj, otvoren je do 19. studenog. Svu potrebnu dokumentaciju studenti trebaju dostaviti u upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Sinja. Pravo na stipendiju i ove godine ostvaruju prošlogodišnji stipendisti ukoliko su redovno upisali novu akademsku godinu.

AKCIJA FORUMA žENA SDP-a

«Klub žena liječenih od karcinoma dojke» iz Splita, u suradnji sa Socijaldemokratskim forumom žena SDP-a Sinj, organizira edukaciju o važnosti preventive u liječenju raka dojke, uz mogućnost ultrazvučnog pregleda. Akcija će se obavljati u prostorijama SDP-a u Sinju, 8. studenog s početkom u 16,00 sati.
Informacije se mogu dobiti na broj telefona 821 121, svakim radnim danom od 9,00 do 12,00 i od 17,00 do 19,00 sati ili mobitel 091/ 505 63 18. Na iste brojeve vrše se prijave za edukaciju i ultrazvučni pregled dojke.

OBAVIJEST

Zbog radova na vodovodnoj mreži sutra 2.11. od 10,00 do 14,00 sati doći će do prekida u snabdijevanju vodom na području Grada Sinja, u ulicama:
Filipa Grabovca (od Pantere do Boke), Juraja Dalmatinca, Ivana Meštrovića i Vlahe Bukovca.
Iz Vodovoda i čistoće mole potrošače da se na vrijeme opskrbe potrebnim količinama vode. U slučaju kiše radovi će se odgoditi za naredni dan.

Svi sveti i Dušni dan




Kršćanska svetkovina, stara sedamanaest stoljeća, u nas se i u svijetu obilježava na isti način: sjećanjem na umrle, paljenjem svijeća i stavljanjem cvijeća na grobove. Prije se znalo i postiti.


Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, 1. i 2. studenog na Dan svih svetih i Dušni dan vjernici se sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima.

Na te se dane obilaze grobovi te polaganjem cvijeća i upaljenim svijećama odaje počast onima koji više nisu s nama.

Spomen na svete mučenike (službenog naziva Festum omnium sanctorum) u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga.
IZVOR: HINA/Net.hr
...

Obilježavanje blagdana Svih svetih, protočnost i sigurnost prometa

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana i ove godine, kao i prethodnih godina, na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske očekuje se iznimno pojačani intenzitet prometa, naročito na važnijim državnim pravcima i prometnicama u blizini groblja.


Najveći intenzitet prometa očekuje se dana 31. listopada (utorak) u poslijepodnevnim satima, te dana 1. studenog (srijeda) u jutrnjim, popodnevnim i večernjim satima.


Posebno otežano odvijanje prometa prethodnih godina zabilježeno je na državnoj cesti D-1 kod Dračevca, gdje je dolazilo do većih zastoja u prometu, na D-8, dionica Stobreč - Podstrana - Omiš, te na D-8 kod groblja Lovrinac, na parkiralištu uz samo groblje, na cesti D-60 kroz Trilj, te na prometnim pravcima prema graničnim prijelazima Kamensko, Vinjani Gornji i Vinjani Donji.


Apeliramo na vozače da izbjegavaju prometovanje u vrijeme očekivanog pojačanog intenziteta prometa, naročito na opterećenim prometnim pravcima, te ih pozivamo na poštivanje prometne signalizacije, naredbi i uputa prometne policije, kao i da koriste obilazne i manje opterećene prometne pravce.


Također, molimo sve građane da za posjet grobljima koriste sredstva javnog prijevoza, a ukoliko dolaze svojim vozilima, da vode brigu o protočnosti prometa i parkiranju vozila, kako bi se promet nesmetano odvijao cestom D-8 i prilaznom cestom parkiralištu groblja Lovrinac, gdje će biti uspostavljen poseban režim prometa kojim će upravljati prometna policija.

Vozače teretnih automobila sa ili bez prikolice, čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, vozače vozila koja su sama ili s priključnim vozilom dulja od 14 metara, te vozače traktora, zaprežnih vozila, radnih strojeva i drugih vozila koja se na ravnoj cesti ne mogu kretati brzinom većom od 40 km/h i vozače vozila za osposobljavanje kandidata za vozače, koji obavljaju obuku iz predmeta upravljanja vozilom, upozoravamo na obvezu poštivanja Naredbe o ograničenju prometa na cestama, koja vrijedi dana 31. listopada 2006. godine u vremenu od 15.00 do 23.00 sati i dana 1. studenog, od 14.00 do 23.00 sati
IZVOR: PU SD