Četvrtak, 1.10.2009.

Blagdan Gospe od Ružarja


Foto: Filip Ratković

Vrlika se priprema za proslavu blagdana Gospe od Ružarija, svoje zaštitnice, koja se slavi i kao Dan Grada. Odlukom Gradskoga vijeća kolektivne nagrade Grada bit će dodijeljene HNK Vrlika, za izuzetan doprinos u razvoju športa i promicanju kulture; te čuvarima Kristovog groba za izuzetan doprinos u očuvanju kulturnog nasljeđa i njegovanja stoljetnih običaja Vrlike. Dobitnik osobne nagrade, Zlatne plakete - Grb Grada Vrlike je Nino Vela, dipl. inž. Građevinarstva za izuzetan doprinos u izgradnji komunalne prometne infrastrukture u Vrlici. Nagrade će biti dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća koja će se održati u subotu.
Povodom Dana grada Vrlike, predstavnici Grada danas su položili vijence i zapalili svijeće na grob prvog predsjednika RH Franje Tuđmana.
U Vrlici u okviru proslave Dana Grada Vrlike i blagdana Gospe od Ružarja sutra, 2. listopada, u 16,00 sati počet će memorijalni turnir "Ive Lelas 2009.". U okviru turnira održat će se natjecanja u malom nogometu, balotama, potezanju konopa i bacanju kamena s ramena.

Obavijest

U organizaciji Udruge roditelja s četvero i više djece Cetinskog kraja 4 plus, u sinjskom kinu sutra, 2. listopada, će se održati tribina na temu "Poslanje obitelji u građanskom društvu". Gosti predavači su dr. Petar Krešimir Hodžić, Ivica Relković i dipl. pravnik Mate Knezović. Na tribinu, koja će početi u 19 sati, pozvani su svi zainteresirani. Nakon predavanja bit će prigoda za učlanjenje u Udrugu.

Počeo tečaj za trudnice u sinjskom rodilištu

U sinjskom rodilištu danas, 1.listopada, je počeo tečaj za trudnice kojega za sada pohađa 6 trudnica. Tečaj je zamišljen kao pomoć trudnicama koje pokazuju interes za edukacijom. Tečajem se olakšava praćenje i komunikacija u trudnoći kao i tijekom poroda. U tečaj, koji će trajati 10 školskih sati, osim ginekologa uključeni su i pedijatri te medicinske sestre i primalje. Svakoga četvrtka u 10 sati u rodilištu se održavaju i sastanci "potpora grupe za dojenje" na koji su pozvane sve rodilje.

SINJ: DEVETNICA SV. FRANJI ASIšKOMU

0* Od 24. do 30. rujna: molitveni program fratara u kapeli.
* 1. i 2. listopada (17.50 sati): pobožnost, sv. misa, pjevana večernja i prigodni program o sv. Franji.
* 3. listopada (17.50 sati): pobožnost, sv. misa i pjevana večernja; Obred preminuća sv. o. Franje.
* U samostanskom klaustru izložba je radova o osobi i djelu sv. Franje (djeca iz sinjskih osnovnih škola i njihovi vjeroučitelji).
* NEDJELJA, 4. LISTOPADA (18 sati): PROSLAVA SV. FRANJE.
* Proslava sv. Franje na čitluku:
1. do 3. listopada u 17 sati: trodnevnica sv. Franji;
4. listopada u 10 sati: proslava sv. Franje.

"Dan ružičaste vrpce"

Klub žena liječenih na dojci Sinj poziva vas na sinjsku Pijacu u subotu 3. listopada na obilježavanje Dana ružičaste vrpce.
Već treću godinu za redom Klub želi podsjetiti građane, a naročito žene, na važnost ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, a u sklopu nacionalne akcije mreže Europa Donna u koju je uključeno 40-tak gradova. Akcija će započeti u subotu u 10 sati na sinjskoj Pijaci uz isticanje velike ružičaste vrpce. članice i volonterke Kluba dijelit će edukativne i informativne materijale, i male ružičaste vrpce kao podsjetnik na redovnu i trajnu brigu o zdravlju. Cilj ovogodišnje akcije jest senzibilizirati javnost za potrebu pružanja psihosocijalne pomoći ženama liječenim od raka dojke i članovima njihovih obitelji te na nužnost uključivanja psihoterapeuta u onkološke timove i savjetovališta. U tu svrhu su udruga Europa Donna Hrvatska i Nacionalno povjerenstvo za psihoonkologiju pripremili program edukacija medicinskih timova koji je odobrilo Ministarstvo zdravstva i koji je namijenjen liječnicima i medicinskih sestrama. Pod sloganom "Više od riječi" u akciju se drugu godinu pridružuju i kompanije Vipnet i Samsung, koje će sav prihod od prodaje mobitela marke Pink Ribbon (Ružičasta vrpca) preusmjeriti u edukaciju osoba koje će raditi u centrima za pomoć oboljelima od raka dojke. Zahvaljujući sredstvima prikupljenima u lanjskoj akciji, kupljen je dijagnostički aparat za šibensku bolnicu. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih 900. Broj oboljelih i umrlih raste s dobi, znatnije iznad 50-te godine života, ali se ta dobna granica sve više snižava. Bolest se u Hrvatskoj dijagnosticira u početnom stadiju u samo 41 posto žena, a rano otkriveni rak dojke izlječiv je u 98 posto bolesnica. Dođite u subotu na Pijacu u 10 sati i saznajte nešto o pravovremenoj zaštiti zdravlja žena u akciji DAN RUžIčASTE VRPCE!