Nedjelja, 1.10.2006.

STANJE I PROHODNOST CESTA

Promet je slab na većini cesta. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te Slavoniji. Ima je i na dionicama autocesta: A 1 Zagreb-Split, od tunela Mala Kapela do tunela Sveti Rok.

Hrvati su debeli, jako debeli

ZAGREB - Polovica Hrvatske je predebela, oko dva milijuna osoba u Hrvatskoj ima viška kilograma i ta se brojka stalno povećava.

S prekomjernom težinom bori se oko 40 posto pučanstva, a s pretilošću njih čak 23 posto. Prema raspoloživim podacima muškarci su deblji od žena, upozorava se u osvrtu objavljenom u glasilu Hrvatske liječničke komore.

Na ovogodišnjem Hrvatskom kongresu o debljini obznanjeno je da 70 posto muškaraca i oko 49 posto žena spada u kategoriju prekomjerno teških ili pretilih.

Zanimljivo je da je Zagreb, sa 60 posto prekomjerno teških i 30 posto pretilih muškaraca te 35 posto preteških i 17 posto pretilih predstavnica ljepšeg spola, bez konkurencije "najdeblji" grad u Hrvatskoj. Zabrinjava i činjenica da je oko 16 posto osnovnoškolaca preteško i pretilo.

Stručnjaci upozoravaju da debljina nije samo estetski ili čak modni, nego ponajprije medicinski problem. Naime, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije debljina svake godine odnese oko 17 milijuna života.

Prema procjenama, broj debelih u svijetu premašio je broj izgladnjelih - prvih ima oko milijardu, drugih oko 852 milijuna.

Za prekomjernu težinu i pretilost, osobito u mlađe generacije, i u nas i u svijetu sve se više optužuje junk fooda pod tim se uglavnom predmnijeva instant hrana iz automata i gazirani napici.

čini se da su ipak bliže istini o debljini oni koji govore o promjeni prehrambenih i životnih navika modernog čovjeka, odnosno o "sjedilačkom načinu života".

Nastave li se sadašnji trendovi za devet godina debelima će se pridružiti još pola milijarde stanovnika Zemlje.

Sadašnji trendovi ne daju za pravo optimistima koji vjeruju da će Hrvatska, za razliku od debelog svijeta, u tom razdoblju smršaviti.


IZVOR: Hina|Net.hr
30.09.2006.