Petak, 1.10.2004.

VLADA O ZAKONU O PRIJEVOZU U CESTOVNOM PROMETU

Saborski klubovi zastupnika zatražili su od Vlade da doradi prijedlog zakona o prijevozu
u cestovnom prometu i usklade ga s drugim prije svih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Drže da bi trebalo odrediti gornju granicu starosti za uvoz automobila, te pod veći nadzor staviti izdavanje licenci za prijevoz, kao i jasno pripisati kazne za prekršitelje. Vlada bi o ovom saborskom prijedlogu trebala raspravljati danas.

DAN BORBE PROTIV HEPATITISA

Danas je svjetski dan borbe protiv hepatitisa. Prema posljednim informacijama u Hrvatskoj od raznih vrsta ove bolesti boluje oko 300. 000 ljudi. I dok su tipovi A i B izlječivi, hepatitis C sklon je recidivu i jedan je od težih oblika bolesti.

PAD NEZAPOSLENOSTI U SINJU

Dok se u Hrvatskoj bilježi porast broja nezaposlenih osoba u mjesecu kolovozu, u sinjskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nastavljen je pad broja nezaposlenih. U kolovozu ih je evidentirano ukupno 3 tisuće 267, što je manje za 19 u odnosu na srpanj ove godine, odnosno za 247 u odnosu na kolovoz prošle godine.

RADOVI U ULICI PUT PIKETA

Na dijelu lokalne ceste 67 na križanju ulica šumarski put i Put Piketa, postavljaju se kanalizacijske cijevi, koje se prespajaju na postojeće. Zbog tih radova u ulici Put Piketa, u dužini od 50 - tak metara promet se vrši zaobilazno, zbog čega vozači trebaju posvetiti veću pozornost na postavljene prometne znakove. Od izvođača radova, sinjskog poduzeća Cetina, saznali smo da će radovi biti gotovi tijekom današnjeg dana.

BLAGDAN GOSPE OD RUžARJA

U Vrlici su započeli s proslavom blagdana Gospe od Ružarja i Dan grada. Danas će se u Domu kulture u Vrlici u 11,00 sati otvoriti izložba Likovne kolonije Gljev, a u 19,00 sati u gradskom kinu Hrvatsko kulturno društvo "Proložac" izvest će komediju "Umakla se Joka šimunova". Od 20 sati i 30 na Trgu dr. Franje Tuđmana organiziran je glazbeno - zabavni program.

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, koja će se održati u subotu u 9 sati i 30 minuta, dodijelit će se kolektivne nagrade Grada Vrlike županijskoj upravi za ceste Split, šRD šaran iz Vrlike i župnom uredu Vrlika.

Crkvena proslava blagdana Gospe od Ružarja u Vrlici bit će u nedjelju. U 10 sati i 30 minuta održat će se procesija i svečana sveta misa koju će predvoditi prof. fra Luka Tomašević, a prije svete mise obavit će se blagoslov novog župskog barjaka. Sveta misa i blagoslov djece, koju će predvoditi fra Zoran Kutleša, gvardijan samostana Gospe Sinjske, bit će poslijepodne u 18,00 sati.

NOVE BROšURE TURISTIčKE ZAJEDNICE

Turističke zajednice županije splitsko - dalmatinske i Grada Sinja pripremaju brošuru o konjičkom sportu na području Sinja, Trilja, Ogorja i drugih mjesta u županiji u kojima se razvija konjički sport. Brošura će se tiskati u 10 tisuća primjeraka, a projekt potpomaže glavni ured Hrvatske turističke zajednice. Njena promocija očekuje se krajem mjeseca prosinca.

U tijeku je i priprema turističkog vodiča Dalmatinske zagore, u izdanju županijske Turističke zajednice i Turističkih zajednica Dalmatinske zagore. Njegova promocija također je najavljena za kraj prosinca, a bit će tiskan u 30 tisuća primjeraka.
Prema riječima direktora Turističke zajednice Grada Sinja Ante Latinca, u pripremi je i izdavanje Plana Grada Sinja.

šTRAJK UPOZORENJA

Kao što smo i javljali postupak mirenja sindikata školstva i znanosti s Vladom nije uspio, te su čelnici triju većinskih sindikata znanosti i školstva potvrdili da će se na Svjetski dan učitelja, 5. listopada održati jednodnevni štrajk upozorenja. Sindikati traže povećanje plaća radi zaostajanja za drugim plaćama u zemlji, promjenu odnosa vlasti prema toj djelatnosti , stvaranje prosvjetne politike, kao i politike prema prosvjeti.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras u 18,00 sati priakzuje se film Harry Potter, 3 dio, Zatočenik Askabana.

VRIJEME

Prevladava promjenljivo sunčano s mjestimičnom malom do umjerenom naoblakom. Puše slab jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u Sinju u 8 sati bila je 13 stupanj Celzijev. Tijekom dana puhat će slab vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, a najviša dnevna do 26 stupnjeva.