Srijeda, 1.09.2010.

Počela nova pedagoška godina

Danas, 1. rujna, je počela nova pedagoška godina. Većina djece na području Sinja svoje mjesto su pronašla u jednom od četiri vrtića na području grada.U Sinjskim vrtićima upisano je 737 djeca a na upis čeka 65.
U Trilju je upisano 170 djece i neupisanih nema kao i u Vrlici gdje pedagoška godina počinje u ponedjeljak u tamošnjem vrtiću bit će mjesta tridesetak djece. Također ni u Hrvacama nema neupisanih, pa će danas u hrvatačkom vrtiću biti 68-djece.
U vrtiću Žabica u Otoku upisano je u sve smjene 104 djece ,a na čekanju je za upis 24.
Problem s upisom je i u vrtiću Ana u Dicmu gdje je upisano 58, a 27-sedmero djece čeka na upis.
Ukupno na području Cetinskog kraja upisano je u dječje vrtiće 1167 djece, a na upis ih čeka 116.

U prvi razred osnovne škole na području Cetinskog kraja upisano je 520 djece

Prema podacima iz  ureda državne uprave ove godine u prvi razred osnovne škole na području Cetinskog kraja upisano je 520 djece,što je u odnosu na prošlu godinu 5 učenika više.
Najviše učenika njih 101 upisano je u Trilj, a najmanje u osnovnoj školi Tijarica 6 prvašića.
Što se tiče upisa u prve razrede srednjih škola u četiri srednje škole u Sinju je za upis  prijavljeno 597 učenika.

Obavijest

Glazbena škola Jakova Gotovca obavijestila je kako će se prijamni ispit u Sinju održati 06. rujna u 11,00 sati, i to za instrumente: klavir, truba, harmonika, klaniret, saksofon i violina. Prijmani ispit u područnim školama u Otoku i Trilju održat će se 06. i 07. rujna, u 15,00 sati, i to za glasovir, gitaru, klarinet i harmoniku.

Sveta misa zadušnica kod Husine jame

Provode se i posljednje pripreme za Svetu misu zadušnicu koja će se u subotu 04.rujna održati kod Husine jame, za sve nevine žrtve partizanskih zločina  za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. Svetu misu  kod kapelice podignute u čast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj predvodit će s početkom u 11 sati triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don.Stipe Ljubas.

Predstavnici Ministarstva zdravstva i tvrtke koja je izabrana za izradu projektne dokumentacije za uređenje i opremanje izvanbolničkih rodilišta, tijekom tjedna po ovom pitanju izvršit će obilazak prostorija Sinjskog rodilišta

U cilju priprema za ponovno uspostavljanje rada Sinjskog rodilišta, predstavnici Ministarstva zdravstva i tvrtke koja je izabrana za izradu projektne dokumentacije za uređenje i opremanje izvanbolničkih rodilišta, tijekom tjedna po ovom pitanju izvršit će obilazak prostorija Sinjskog rodilišta, s ciljem sagledavanja činjeničnog stanja infrastrukturnog dijela.

Kino danas

U sinjskom kinu večeras se prikazuje film „Leteći ljubimac“. Početak je u 20,00 sati.

Sport

Jučer je na Sportskom centru „Ivica Poljak-Sokol i Andrija Alčić" u Sinju počela 6. otvorena zabavna škola nogometa. U školi nogometa sudjeluje 192 djece, a namjIenjena je djevojčicama i dječacima od 5 do 13 godina.

Na ŠC Zdenko Pavela–Cato u Čaporicama  održava se nogometni kamp županijskog saveza, na kojem sudjeluju 42 mlada nogometaša uzrasta U-16. Pored Čaporskog treninzi će se održati danas i u Brnazama te na igralištu u Trilju. Na brnaškom travnjaku u petak u 17,30 igrat će se susret igrača Hajduka 96. godište s vršnjacima iz kampa

Kronika 92

Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom. Osnovano se sumnja da je 15.08.2010.godine na Sinjskom području, u gradskom parku, iz mržnje prema osobi zbog nacionalne pripadnosti  vrijeđao i teško ozlijedio 73-godišnjaka. Slijedi odgovarajuća kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
IZVOR: PU SD

Stanje na cestama

Brza cesta Solin-Klis (D 1) bit će zatvarana u vremenskim intervalima: 9-9,30h; 13,15-13,45h i 22-22,30h, zbog radova. Obilazak je starom kliškom cestom.
IZVOR: HAK