Ponedjeljak, 1.09.2008.

Ako plaća ne \'sjedne\' do utorka u 19 sati, radnici \'Dalmatinke\' pokreću ovrhu

Oko dvjesto radnika Dalmatinke nove okupilo se u ponedjeljak ispred ulaza u tvornicu u namjeri da prosvjeduju zbog kašnjenja plaće za srpanj. Sindikalist Neven Poljak obavijestio je radnike da je na oglasnoj ploči u tvornici izvješena obavijest o uplati plaća za srpanj, što je učinjeno danas. Obavijest je potpisao koordinator Uprave Frano Poljak. Radnici su se dogovorili da će čekati do utorka u 19 sati, i ako im plaće ne budu na računima, pokrenut će ovrhu.

Pravni zastupnik radnika Zoran Vujanović obavijestio je da će se do daljnjega prekinuti pregovori s poslodavcima o izradi programa zbrinjavanja viška radnika u tvornici.

- Inzistiramo na tome da se poštuje sporazum od lipnja u kojemu piše da će se pristupiti zbrinjavanju viška radnika tek kad poslodavci ispuni sve obveze, a to je šest zaostalih plaća, rekao je Vujanović, a radnici su ga podržali. Poslodavci su izradili program po kojemu je 107 radnika viška.

Sindikalistica Iva Radonja rekla je da su poslodavci na kućne adrese tek u petak 29. kolovoza poslali obračunske listiće za plaće u srpnju, što je još jedan razlog za sumnju.

- Mislimo da su to učinili kad smo rekli da ćemo ih prijaviti Državnom inspektoratu rada, te da ćemo prosvjedovati i vršiti pritiske.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

POčELA NOVA šKOLSKA GODINA

Počela nova školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola. U 10 osnovnih škola na području cetinskog kraja u prvi razred upisano je 526 učenika, što je oko 10 posto manje nego lani.

U srednjim školama u Sinju popunjena su sva mjesta u općoj gimnaziji"Dinka šimunović" u klasičnoj franjevačkoj gimnaziji i srednjoj strukovnoj školi"Bana Josipa Jelačića"U tehničko industrijskoj školi "Ruđera Boškovića" ima još slobodnih mjesta. Ova škola upisivala je 210 učenika, a do danas je upisano 177. Slobodnih mjesta za trogodišnje školovanje ima za zanimanje: limar 3 mjesta, bravar-5, tokar-5 i 13 mjesta za zanimanje stolar. Od četverogodišnje škole nije upisano 6 učenika za zanimanje računalni tehničar. Prema riječima ravnatelja škole prof.Joze Radića upisi su mogući zaključno do ovoga petka.

Ova školska godina počinje 01.rujna, a završava 10.lipnja 2009. godine. Zimski odmor je od 22.12.2008. do 09.siječnja 2009. Drugo polugodište počinje 12.siječnja 2009. godine, a proljetni odmor je od 9.do 17.travnja.

SAHRANA POSMRTNIH OSTATAKA STRADALNIKA IZ KARABEGOVE JAME NA DINARI

Posmrtni ostaci stradalnika iz drugog svjetskog rata s Livanjskog područja izvađeni su iz Karabegove jame na Dinari. Nakon uzetih uzoraka za DNK analizu, posmrtni ostaci bit će pokopani danas 01. rujna u 16 sati u Livnu, na goričkom groblju Sv.Mihovila, a nakon sahrane za pokojne će se u crkvi Sv.Petra i Pavla služiti sveta misa.

OBAVIJEST

Do 15. rujna zaprimaju se pismenom obliku i uz obrazloženje prijedlozi za ovogodišnje osobne i kolektivne nagrade koje će se dodijeliti povodom blagdana Sv. Mihovila i Dana grada Trilja.

DJEčJA ALKA BAZANA

Jučer je održano nadmetanje za slavodobitnika 15. dječje alke na Bazani. Slavodobitnik je postao alajčauš Ante Vrdoljak-Colo.

SPORT

U posljednjem susretu 2. kola 2. Hnl nogometaši Junaka ostvarili su povoljan rezultat. Jučer su na stadionu u Sigetu u Zagrebu odigrali s Vinogradarom 1-1. Strijelac za sinjane bio je Mario Midenjak. U 3. kolu u srijedu, 3.rujna, u Sinju se sastaju Junak i Mosor.

U susretu 2. kola 3. Hnl jug u subotu su golovima Stipe Baraća Hrvace pobijedili Neretvu rezultatom 2-0. Sutra, 2. rujna, je na rasporedu 3. kolo u kojem Hrvace gostuju u Raštanima i igraju protiv domaćina.

U prvom kolu nove sezone 4. Hnl Jug, nogometaši OSK-a na svom terenu odigrali su 1-1 protiv Orkana iz Dugoga Rata, dok su nogometaši Glavica poraženi 3-1 na Braču od ekipe Postira Sardi.

Na Piketu se održalo otvoreno natjecanje padobranaca, tradicionalni 20. po redu Alkarski padobranski kup, u disciplini skokovi na cilj. Pobjednik natjecanja skokovi u cilj je Goran Ratkajec iz Rijeke.