Ponedjeljak, 1.08.2016.

Na ‘Mikrofonu’ 15 natjecatelja

Tradicionalni koncert ‘Mikrofon je Vaš’, koji se već godinama održava u okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’, održat će se sutra, 02. kolovoza s početkom u 20,30 sati.
Na Festivalu će nastupiti 15 pjevača amatera, uglavnom djece iz Sinja, ali i drugih mjesta Cetinske krajine.
Organizator Festivala ove je godine Kulturno-umjetničko središte Sinj. Djecu je za nastup, kao i nekoliko dosadašnjih godina, pripremao sinjski glazbenik Joško Delić Zurzi, a za tehnički dio zadužen je Ivica Ćosić Ćoso.
Ove godine ‘Mikrofon je Vaš’ održat će se u Alkarskim mdvorima, a ne na košarkaškom igralištu kako je bilo planirano.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Delmati pobijedili Rimljane s visokih 5:2


U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’ u Sinju je u nedjelju, 31. srpnja 2015.g. održan Dan antike – ‘Utakmica Delmata i Rimljana’, kojeg je organizirala Turistička zajednica grada Sinja i udruga ‘Gaj Laberije’.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana upriličena je nogometna utakmica kojom se posljetiteljima htjelo ukazati na to da je baš Cetinska krajina kolijevka nogometa.

Osim članova udruge ‘Gaj Laberije’ u programu su sudjelovale i Žudije iz Imotskog, gladijatori, antičke plesačice, Sinjske mažoretkinje, žongleri s vatrom te članovi udruge ‘Stari zanati’ iz Koprivnice.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Padobranski kup: Sinjani pomeli konkurenciju, Kovačeviću Alka, ukupno najbolji Vuković



Natjecanjem za Alku padobranci su zaključili trodnevno natjecanje na Piketu, a najviše razloga za zadovoljstvo imali su članovi AK Sinj koji su uzeli gotovo sve što se uzeti moglo, čime su pokazali da je hrvatsko padobranstvo dobilo svoj novi centar…
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

‘Pjesma stvorenja’ u klaustru samostana Čudotvorne Gospe Sinjske



U klaustru samostana Čudotvorne Gospe Sinjske dovršeno je postavljanje radova u staklu na temu ‘Pjesme stvorenja’ sv. Franje Asiškog.
Cjelokupno djelo rad je akad. kipara fra Duje Botterija. U izradi autoru je pomagaloviše suradnika. Tekst cijele pjesme u kojoj je sažeta cijela Franjina duhovnost, uklesan je u žbuci, a slike su izrađene u tehnici fuzije stakla. Ovo djelo započeto je 2010. godine.
Autor je pjesmu interpretirao služeći se bojama i apstraktnim oblicima. Naime, svaku pojedinu kiticu prati odgovarajuća kompozicija. U pripremi je i monografija kojom želimo pomoći promatraču u čitanju ovog djela.
Svečani blagoslov i otvorenje upriličit će se u trodnevnici proslave krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske. U toj prigodi bogoslovi naše provincije otpjevati će cijelu ‘Pjesmu stvorenja’.
Sv. Franjo ovom pjesmom ostavio nam je snažan poticaj u ljubavi prema Bogu i svim njegovim stvorenjima. Papa Franjo svoju je posljednju encikliku: ‘Laudato si’ napisao nadahnut ovim važnim spisom našeg utemeljitelja. Nadamo se da će nam ovaj zagonetni umjetnički doživljaj biti radost i nadahnuće u čitanju ove veličanstvene pjesme. Autor fotografija je Zoran Alajbeg.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR