Petak, 1.08.2014.

Večer viteštva i folklora

Tradicionalna Večer viteštva i folklora, koju organiziraju kulturno-umjetnička društva s područja grada Sinja, održat će se i ove godine u okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’.
Na Trgu dr. Franje Tuđmana sutra u 21 sat počet će Večer viteštva i folklora. Osim domaćina KUD Glavice, KD Brnaze, KD Sinj, KUD Vrilo Obrovac i Udruge za zaštitu baštine cetinskog kraja, nastupit će i njihovi gosti: KUD Pleter iz Dugopolja, KUD Donja Rama iz Gračaca, HKD Tamburica Vlahia i Cetarci iz Gradišća u Austriji, HKUD Herceg Stjepan iz Ljubuškog i KUD Vranovci – Bukovlje iz Vranovaca u općini Bukovlje kraj Slavonskog Broda.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Danas počinju 299. Alkarske svečanostiSinj i Cetinski kraj spremni su za svoja slavlja u spomen na slavnu pobjedu i u čast svoje nebeske zaštitnice i spasiteljice Čudotvorne Gospe Sinjske.
Sinjani već gotovo 300 godina vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde osmanlijskog carstva. U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili su Sinjsku alku koja živi do dan danas, kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena. Kao takva jedinstvena u svijetu viteška igra, Alka je uvrštena je pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Dani Alke i Velike Gospe – Info (01.08.2014.)

DANAS (Petak, 01.08.2014.):
* 299. BARA * Alkarsko trkalište * 17,30 h * Viteško alkarsko društvo Sinj *
* FESTIVAL MARIJANSKO-DUHOVNE KLAPSKE PJESME – KLAPE GOSPI SINJSKOJ * Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske * 21 h * Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske *

SUTRA (Subota, 02.08.2014.):
*AKCIJA UOČI ČOJE * Trg kralja Tomislava * 16 h * Udruga S.K.U.P. *
* 299. ČOJA * Alkarsko trkalište * 17,30 h * Viteško alkarsko društvo Sinj *
*VEČER VITEŠTVA I FOLKLORA * Trg dr. Franje Tuđmana * 21 h *

U TIJEKU:
*SAJAM PROIZVODA HRVATSKOG SELA * Trg dr. Franje Tuđmana * 19 h * Turistička zajednica grada Sinja *
* IZLOŽBA ‘LIKOVNI PRIKAZ SINJSKOG GRADA OD 17.-19. STOLJEĆA’ * Muzej Cetinske krajine * 8 – 16 h * Muzej Cetinske krajin e*
* IZLOŽBA SLIKARA STJEPANA BAKOVIĆA * Galerija Sikirica * 9 – 12 i 19 – 21 h * Kulturno – umjetničko središte Sinj *
* IZLOŽBA SLIKA I SKULPTURA * Brnaška ulica 14 * Udruga ‘Signum art’ *
* MALONOGOMETNI TURNIR – SINJSKI MALIGANI 2014 * Košarkaško igralište * 19 h * KN Sinjski Maligani *

IZVOR: WWW.FERATA.HR