Subota, 1.08.2009.

"MEDITERAN KUP"

Na Gradskom Hipodromu u Sinju sutra, 2. kolovoza (nedjelja) s početkom u 16 sati održat će se velika međunarodna galopska priredba "Mediteranski kup" sa 4 utakmice.
Glavna utakmica 6. kola Mediteranskog kupa počet će u 19 sati na stazi 2000 m, a u njoj će nastupiti grla iz Grčke, Italije, Rusije, Maroka, Srbije, BiH, Francuske, Hrvatske i Turske.
Prije ove održat će se utakmica 6 grla arapske pasmine na 1600 m, zatim galopska utrka 7 grla na 1200 m, i treća galopska utrka 7 engleskih punokrvnjaka na 1600 m.
Između galopskih utrka održat će se i tri kasačke na 1100 m, od kojih jedna pod sedlom.
Ulaznice se mogu nabaviti u sinjskim knjižarama, ili na dan priredbe, po cijeni 20 kuna. Kako su ulaznice numerirane poslužit će i kao lutrijski tiket, s kojim gledatelji mogu dobiti vrijedne nagrade: skutere, tv plazme ...
Organizator Mediteranskog kupa, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, je Hrvatski galopski savez, uz pomoć galopskih klubova Sinja i Hrvaca, KK Alkar i Viteškog alkarskog društva.

"CAC SINJ 2009."

Prema poslijednjim podacima za ovogodišnju izložbu pasa-CAC Sinj 2009. prijavljeno je rekordnih 242 pasa u 70 različitih pasmina. To je garancija da ćemo ove godine imati vrhunsku kinološku manifestaciju. Njen karakter prelazi okvire Nacionalne izložbe jer je ove godine prijavljeno nekoliko natjecatelja iz stranih zemalja posebice Italije, češke, švicarske, Slovenije, BiH , Srbije, te SAD-a.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009."Jučer, 31. srpnja, je u galeriji Galiotović održana, vrlo zanimljiva, izložba prijedloga idejnog rješenja rekonstrukcije šireg područja Alkarskog trkališta. Autori projekta su Stipe i Slaven Marasović.

Jučer, 31. srpnja, na tvrđavi Kamičak održana je "Večer performansa" koju je organizirala Udruga SKUP. Nastupili su sinjskoj publici poznat Siniša Labrović, Marko Marković i Ana Opačić. Svojim nastupima umjetnici su se kritički osvrnuli na društvenu situaciju ali i tradiciju, njene pozitivne i negativne aspekte....

KRONIKA 92

Jutros oko 9,50 sati, nakon pada s visine veće od 3 metra, tjelesne ozljede je zadobio 49 - godišnji M.S. iz Bajagića radnik tvrtke Alkom. On je pao prilikom obavljanja građevinskoh radova na Oš Kamešnica u Otoku Dalmatinskom. Ozlijeđeni je kolima Hitne pomoći upućen na liječenje u KBC Split.

ODRžANA JAVNA TRIBINA "GRADONAčELNIK I NJEGOVI ZAMJENICI S GRAđANIMA"Na drugoj javnoj tribini "Gradonačelnik i njegovi suradnici s građanima" okupilo se 100-tinjak građana. Najviše pitanja odnosilo se na rješavanje komunalne i infrastrukturne problematike, zdravstvene zaštite u gradu, te životu mladih.

294. SINJSKA ALKA

Iako je subota, alkari će i danas na Alkarskom trkalištu od 18 sati imati prove. Sveta misa za alkare i alkarske momke održat će se sutra, 2. kolovoza, u crkvi Gospe Sinjske u 11 sati. Na misi će nastupiti bend duhovne glazbe župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara. Nakon misnog slavlja alkari, alkarski momci i Uprava VAD-a fotografirat će se za Slobodnu Dalmaciju.

MISNO SLAVLJE NA MIRINAMA

Danas, 1. kolovoza, će se u Otoku, na kasnoantičkom predjelu Mirine, održati misno slavlje, u spomen na otočke junake i žrtve koji su prije 300 godina branili ovaj kraj od osmanlijskog carstva. Svetu misu, koja će početi u 19,00 sati uz koncelebraciju ostalih svećenika, predvodit će i propovijedati fra Neven Pavlinušić. Misnom slavlju nazočit će nekoliko alkara i alkarskih momaka.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009.""Dalmatinska zagora" naziv je arheološko-etnološke izložbe koja će u organizaciji MO Glavica biti otvorena večeras u 20,00 sati u Lovrića oboru na kućnom broju 5. Autor postava je Edi Miloš, redoviti sveučilišni prof. na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Večeras od 20,30 sati u unutrašnjem dvorištu franjevačkog samostana koncert klasične glazbe održati će Bože i Marija župić, Stjepan Mihaljinec i mezosopranistica Aida Vidaković.

Na sinjskom Hipodromu održava se moto party. Danas će se održati defile bikera oko 16 sati i 30 minuta, a nakon toga moto igre. Večeras će koncert održati grupa "Zabranjeno pušenje".

"6. DANI KOMINA, PURE I BRONZINA"

Na Tijarici se održavaju Dani komina, pure i bronzina. Večeras je središnji gastronomski događaj na kojem će se tijaričani predstaviti autohtonim jelima svoga kraja. U kultuno-zabavnom dijelu programa nastupiti će niz kulturnoumjetničkih društava, a u večernjim satima koncert će održati Jelena Rozga.

SPORT

Novi predsjednik košarkaškog kluba Alkar je Denis Katić, 37-godišnji liječnik stomatolog, odlučeno je na skupštini kluba. Izabran je i Upravni odbor koji ima 13 članova. Dopredsjednik kluba je Milan Smoljo.

Nogometni ligaši iz Cetinskog kraja nastavljaju s pripremama i prijateljskim utakmicima. Junak igra u Klisu protiv Uskoka u 18,15 sati, Hrvace dočekuju Raštane u 18 sati. Glavičani nakon jučerašnjih 1:1 s Omišem domaćini su trećeligašu Dinari iz Knina. Početak susreta je u 18 sati. Otočki OSK također s početkom u 18 sati ima jaku provjeru u Makarskoj protiv Zmaja.