Ponedjeljak, 1.06.2009.

Odbačene prijave protiv radnika Dalmatinke Nove i novinara

Općinsko državno odvjetništvo u Sinju je odbacilo kaznene prijave protiv predsjednice Nezavisnog sindikata Dalmatinke Nove Ive Radonje (56) zbog prijetnje kao i odvjetnika Zorana Vujanovića (46), HRT-ove reporterke Magdalene šipić (34), te našeg novinara Tonija Paštara kao i grupe radnika uništene sinjske tvornice, podnesene u ime Dalmatinke Nove d.d. Sinj preko predsjednika Uprave, zbog narušavanja nepovredivosti doma ulaskom u tvornicu.

Policijska postaja u Sinju je na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva provela predkaznenu obradu i prikupila podatke koji su prijavljene osobe oslobodile svake sumnje.

ODO Sinj navodi kako je suvlasnik trgovačkog društva, a koje je i vlasnik nekretnina, na traženje predstavnika sindikata dozvolio korištenje tih nekretnina. To se odnosilo i na vrata ograde kroz koju su ušli radnici, kao i prostora sve do vrata prostorija tvornice.

Motiv prijavljenih radnika Dalmatinke Nove da uđu u tvornicu je bio odlazak do prostorija uprave gdje bi zatražili određene podatke vezano za povrijeđena im radna prava. Kako su vidjeli otvoren pogon, ušli su i potom samoinicijativno izašli, a da pri tom nisu otišli u prostoriju uprave tvornice.

Prijavljeni novinar Paštar i kolegica s HRT-a Magdalena šipić su obavljali svoj zadatak, izvještavali javnost o javnom prosvjedu radnika Dalmatinke Nove d.d. Sinj koji je organiziran sukladno pozitivnim propisima. U prijavi protiv Ive Radonje za prijetnje odvjetništvo nije našlo obilježja kaznenog djela budući da nije prijetila konkretno određenoj osobi.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

"IZBORI 2009."

Prema rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva u drugom izbornom krugu kandidat nezavisne liste dr. Jadrijevića Ivica Glavan, izabran je za gradonačelnika Sinja. Njegovi zamjenici su Elena Perković paloš i Zoran Vujanović. Glavan je dobio 54,05 % glasova, a kandidat koalicije HDZ-HSS Ivan Nasić 44,24 %. Na izbore je izišlo 47,63 posto birača.

Na dužnost načelnika Općine Otok u drugom izbornom krugu izabran je dosadašnji načelnik, HDZ-ov kandidat Branko Samardžić, s osvojena 53,60 % glasa. Drugi kandidat Nediljko Laco osvojio je 45,20 % glasova.

DANAS POčINJE PROTUPOžARNA SEZONA

Današnjim danom službeno počinje protupožarna sezona za koju su sva četiri dobrovoljna vatrogasna društva s područja Cetinskog kraja spremna. Od početka protupožarne sezone organizirat će se pojačana dežurstva u vatrogasnim postajama, te će se uvesti autoophodnje, u suradnji sa šumarijom i jedinicama lokalne samouprave.
DVD Sinj, koje ima 30 operativnih vatrogasaca, tijekom cijele godine ima organizirano 24-satno dežurstvo. Vatrogasci su opremljeni s 12 operativnih vozila, od čega su 4 specijalna.

DVD Trilj, uz dva zaposlenika ima 40 operativnih dragovoljaca. Društvo raspolaže sa 6 vozila, od kojih su 4 operativna: vozilo za šumske požare, dva navalna i autocisterna. Zapovjednik Miljenko Manjaka kaže kako očekuju uvođenje 24-satnog dežurstva za vrijeme protupožarne sezone.

DVD Vrlika ima 2 stalna zaposlenika, a primljeno je još 10 sezonskih vatrogasaca. Raspolažu s 4 vozila od kojih je jedno autocisterna, a 2 su namijenjena gašenju šumskih požara.

OBAVIJEST

Trgovci od danas ulaze u sezonski režim rada. Prema zakonu o trgovini od 1. lipnja do 1. listopada te u prosincu, sve trgovine mogu raditi i nedjeljom od 7,00 do 14,00 sati. Iznimno, svaki dan od 0 do 24 sata mogu raditi benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima i slično.

OBAVIJEST

Ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Sinju i Trilju u organiziraju prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja za 2009. i 2010.godinu. Na prezentaciju su pozvani poslodavci, predstavnici lokalne samouprave, knjigovodstvenih servisa, udruga, obrazovnih institucija i drugi zainteresirani za modele financiranja zapošljavanja, obrazovanja i javnih radova.
U Sinju će se prezentacija održati sutra, 2. lipnja, u 10 sati u prostorijama poslovnog centra "Balinice" Splitska 37, na prvom katu, a u Trilju u gradskoj vijećnici u 12,00 sati.

OBLJETNICA OSNUTKA 2. BOJNE 4. BRIGADE ZNG

Braniteljska udruga "Hrvatski anđeli" Sinj danas obilježava 18. obljetnicu osnutka 2. bojne 4. brigade ZNG. Bojna je bila sastavljena od dragovoljaca iz Sinja i Cetinskog kraja. Nakon okupljanja u spomen sobi HVIDR-e, u kojoj su portreti svih 96 poginulih branitelja, članovi udruge su ispred spomenika braniteljima zapalili 37 svijeća i položili vijence, te je služena molitva odrješenja.

"DANI TEHNIčKE ISPRAVNOSTI VOZILA"

u organizaciji Hrvatskog autokluba i Centra za vozila Hrvatske, a u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, u stanicama za tehnički pregled vozila danas je počela preventivno-sigurnosna akcija "Dani tehničke ispravnosti vozila". Akcija će se provoditi do subote i potpuno je besplatna i dobrovoljna. Cilj akcije je smanjiti broj prometnih nezgoda uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

OBAVIJEST

Udruga za borbu protiv ovisnosti Novi put Sinj organizira nagradno tematsko natjecanje za učenike osnovnih škola "Ekologijom i športom protiv ovisnosti". Natjecanje će se održati u dvorani O.š. Fra Pavla Vučkovića s početkom u 18,30h, a uz školu domaćina natupit će i O.š. Marka Marulića iz Sinja te O.š. Trilj.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE JOSIPA šENTIJE

Ogranak Matice Hrvatske Sinj organizira predstavljanje knjige Sinjanina Josipa šentije pod naslovom ''Skandinavizacija Balkana i helvetizacija Bosne''. O knjizi će govoriti predsjednik Uprave izdavačke kuće školska knjiga Ante žužul, urednik u školskoj knjizi Dražen Budiša, publicist i diplomat Branko Salaj te sam autor. Predstavljanje je u petak, u 19,30 sati u dvorani Franjevačkog samostana u Sinju.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskog kina i večeras je američki akcijski znanstveno-fantastični film "X- man Početak: Wolverine". Film će početi u 20,45 sati.

SPORT

Utakmicom Junak-Trogir 2-2 završena je drugoligaška sezona. Sinjani su na kraju zauzeli 12 mjesto i očuvali drugoligaški status.
U susretu 3. HNL jug Gošk KG-Hrvace: 2-1.

Glavice su jučer na gostovanju pobijedile Vinjane 4:0, dok je u subotu OSK pobjedio Uraniju na gostovanju 2-0 i tako su i Glavičani i Otočani plasirali se u jedinstvenu 4 nogometnu ligu.

Na šC Trnovača odigran je seniorski ragbi turnir. Prvo mjesto osvojio je Sinj, drugo Zadar, treće Vitez iz BiH. U kupu Dalmacije za kategoriju U15 nastupile su 4 ekipe na kraju slavio je Sinj, 2. je Nada, 3. je Makarska i 4. Brač.
Pobjedom nad Nadom 6-3 ragbijaši Sinja U17 plasirali su se na finale kupa slijedeće subote u Zagrebu, a taj uspjeh ostvarili su već ranije ekipa U 18 RK Sinja. Iako imaju još jedan susret i predstavnici ekipe U15 ostvarili su plasman na finale kupa.

Ovog vikend u Zagrebu je održano natjecanje u galopskom "Trajal kupu". Ovu utrku za trogodce osvojilo je na 1600 metara grlo "đes Polis" Ive Serdara. Od ostalih rezultata sinjskih grla izdvaja se pobjeda "Astala lucce" iz Vrebe Hrvace koja je bila prva na 2000 metara trka kup grada Zagreba te grlo pod vodstvom Damira Dragaša "Lovirinac" prvo na 1200 metara.

"IZBORI 2009."

OTOK UKUPNO:
Broj birača na obrađenim biračkim mjestima 4.807
Pristupilo glasovanju 2.987 62,14 %
Broj važećih listića 2.951 98,93 %
Broj nevažećih listića 32 1,07 %

KANDIDATI:
1. BRANKO SAMARDžIć
IVICA PERKOVIć - zamjenik
HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
1.601 53,60 %

2. NEDILJKO LACO
IVAN JUKIć - zamjenik
NEZAVISNI KANDIDAT
1.350 45,20 %

IZVOR: www.izbori.hr